Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

ΑΟΖ Κύπρου: Η Άγκυρα και το Οικόπεδο 6 - Αναγνωρίζει πως οι έρευνες πραγματοποιούνται εκτός δικαιοδοσίας της

 

ΦΩΤΟ:Tην περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου ανακοίνωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία και ασφάλεια οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης «Ζευς-1», εντός του Οικοπέδου 6 (φωτ. αρχείου).

Μανώλης Κωστίδης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μερίδιο για λογαριασμό των Τουρκοκυπρίων από το κυπριακό κοίτασμα στο Οικόπεδο 6 διεκδικεί ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος πάντως αναγνωρίζει ότι οι έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εκτός των περιοχών δικαιοδοσίας που η Τουρκία ισχυρίζεται πως φθάνει η υφαλοκρηπίδα της. Ο Φατίχ Ντονμέζ, αναφερόμενος στις εργασίες ερευνών

της Λευκωσίας, τόνισε ότι «το 6ο Οικόπεδο (σ.σ. στο οποίο γίνονται οι έρευνες) είναι εκτός δικαιοδοσίας της Τουρκίας, αλλά θα κάναμε λάθος αν βλέπαμε την Κύπρο να αποτελείται μόνο από τη μία πλευρά. Ολοι όσοι ζουν στο νησί της Κύπρου έχουν δικαίωμα να επωφεληθούν από τους πόρους. Θεωρούμε ότι δεν είναι δίκαιες οι συναλλαγές που γίνονται όταν αγνοούν το άλλο μέρος».

Η Αγκυρα υποστηρίζει πως η υφαλοκρηπίδα της εκτείνεται σε περιοχές που φθάνουν μέχρι και στο βορειοδυτικό άκρο του Οικοπέδου 6. Τέλος, ο κ. Ντονμέζ προσέθεσε ότι «θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητες εξερεύνησης και γεωτρήσεων στη Μεσόγειο στη δική μας υφαλοκρηπίδα, στις περιοχές δικαιοδοσίας μας. Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται στο πλαίσιο ενός επιχειρησιακού σχεδίου».

Μερίδιο από τα κέρδη που θα προκύψουν από το κοίτασμα διεκδικεί για λογαριασμό των Τουρκοκυπρίων ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία και ασφάλεια οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης «Ζευς-1», εντός του Οικοπέδου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία Εni και TotalEnergies. Εν τω μεταξύ, την ανακάλυψη νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου 58 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στη Μαύρη Θάλασσα ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε πως η αξία του φυσικού αερίου της Μαύρης Θάλασσας έφθασε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στις διεθνείς αγορές. Ο κ. Ερντογάν τόνισε πως η Αγκυρα θα εντείνει τις προσπάθειες ερευνών και στη Μεσόγειο. Πάντως, εμπλοκή έχει προκύψει στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ σχετικά με τα F-16, καθώς σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah Αμερικανοί αξιωματούχοι ζήτησαν την καταβολή τιμήματος στάθμευσης των F-35 –σε υπόστεγα– που δεν παραδόθηκαν στην Τουρκία, λόγω των κυρώσεων CAATSA. Aυτό το αίτημα εξόργισε την τουρκική πλευρά, που διεκδικεί αποζημίωση για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35. Αναλυτές εκτιμούν πως τέτοιου είδους διαφορές θα προκαλέσουν νέες καθυστερήσεις στο ζήτημα τoυ εκσυγχρονισμού των F-16.

Σημειώνεται, τέλος, πως δήμαρχοι από διάφορες πόλεις της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και ο Κώστας Μπακογιάννης, θα επισκεφθούν σήμερα την Κωνσταντινούπολη για την εκδήλωση που θα οργανωθεί στο δημαρχείο της πόλης, με θέμα «Πόλεις: δημοκρατία και ανάπτυξη». Η κίνηση αυτή θεωρείται έμπρακτη στήριξή τους στον Εκρέμ Ιμάμογλου. Οι δήμαρχοι της Αθήνας, του Ανόβερου, του Παρισιού και της Φλωρεντίας, καθώς και ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Eurocities, θα συζητήσουν για τον κεντρικό ρόλο και τη συνεργασία των πόλεων σε θέματα που, μεταξύ άλλων, αφορούν την προστασία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Επέκταση ερευνών από Αίγυπτο

Σε επέκταση των ερευνών για εξόρυξη πετρελαίου ή εξαγωγή φυσικού αερίου από περιοχές στο έδαφος αλλά και εντός της υφαλοκρηπίδας της προχώρησε η Αίγυπτος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, η κυβέρνηση της Αιγύπτου ανακοίνωσε νέο διεθνή διαγωνισμό για δικαιώματα έρευνας στο Δέλτα του Νείλου και τη Μεσόγειο Θάλασσα. Πρόκειται για συνολικά 12 χερσαία και θαλάσσια οικόπεδα για τα οποία οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν προσφορές. Ως καταληκτική προθεσμία για την κατάθεση προσφορών ορίστηκε η 30ή Απριλίου 2023. Η διεύρυνση των περιοχών ερευνών από την αιγυπτιακή κυβέρνηση στηρίζεται στους υπολογισμούς ότι οι πιθανότητες να υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερα κοιτάσματα στο υπέδαφος της μεγαλύτερης αραβικής χώρας είναι πολύ σημαντικές. Η Αίγυπτος, από χώρα πλήρως εξαρτημένη στις εισαγωγές ενέργειας προ δεκαετίας, έχει πλέον μετατραπεί σε μια τεράστια εξαγωγική δύναμη στον τομέα του φυσικού αερίου. Στο υπέδαφος της Αιγύπτου υπολογίζεται ότι υπάρχουν αποδεδειγμένα κοιτάσματα 63 tcf. 

ΠΗΓΗ kathimerini

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου