Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 Μαρτίου 1573: Η Κύπρος υπό την Οθωμανική ημισέληνο


Η πολιορκία και πτώση της Αμμοχώστου, 1570-1571.

Στάθης Βασιλείου

Δια συνθήκης που υπογράφεται μεταξύ της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας και της Οθωμανικής Πύλης, τερματίζεται ο Ενετοτουρκικός πόλεμος, γνωστός κι ως «Πόλεμος της Κύπρου».

Ο πόλεμος ξεκίνησε το 1570 με την τουρκική εισβολή στο νησί. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο οι Τούρκοι κυριάρχησαν στην ενδοχώρα και κατέλαβαν τις περισσότερες πόλεις περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Λευκωσίας. Μόνο η Αμμόχωστος κατάφερε να αντισταθεί στην προέλαση αλλά και αυτή έπεσε μετά από πολιορκία 11 μηνών.

Η Βενετία αντεπιτέθηκε κατορθώνοντας να καταστρέψει τον Οθωμανικό στόλο στη ναυμαχία της Ναυπάκτου αλλά οι οθωμανικοί πόροι έμοιαζαν ανεξάντλητοι. Σε σύντομο χρονικό διάστημα ένας νέος στόλος ξαναφτιάχτηκε και η Βενετία κατέφυγε στη διπλωματία. Αναφέρεται πως ο Οθωμανός βεζύρης είπε στον Ενετό πρέσβη: “με το πάρσιμο της Κύπρου σας κόψαμε ένα χέρι, με το κάψιμο του στόλου μας μας ξυρίσατε τα γένια. Τα γένια μας θα ξαναφυτρώσουν. Μπορείτε εσείς να φυτρώσετε καινούριο χέρι;”

Με τη συνθήκη που υπέγραψε η Βενετία κατόρθωσε να κρατήσει τους Τούρκους ικανοποιημένους για ένα διάστημα. Η Κύπρος θα παραμένει στους Οθωμανούς και η Βενετία θα πληρώσει και 300.000 δουκάτα για μια ειρήνη που θα διαρκέσει 70 χρόνια.

ΠΗΓΗ https://military-history.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου