Από το philenews
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ανέφερε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι η Άγκυρα ήταν έτοιμη να αποδεχθεί κατάργηση της Συνθήκης Εγγυήσεων και να απεμπολήσει το μονομερές δικαίωμα επέμβασης. Ήταν λίγο πριν το δείπνο.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με τα απόρρητα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών, στη συνάντηση που είχε στον Κραν Μοντάνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη (6 Ιουλίου 2017, 6.15 μ.μ.), προσπάθησε να πείσει την ελληνική κυπριακή πλευρά ότι η Τουρκία «έκανε πίσω» στα θέματα των Εγγυήσεων. Αν και αυτό δεν προκύπτει από τις
δύο συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που προηγήθηκαν, ο κ. Γκουτέρες επαναλάμβανε τούτο συνεχώς. Υπενθυμίζεται πως από τα απόρρητα πρακτικά, που ήδη έχουμε δημοσιεύσει, ο Τούρκος αξιωματούχος είχε δώσει και γραπτώς τις θέσεις του και είχε επισημάνει πως η χώρα του θα αποδεχόταν μετονομασία (rename) της Συνθήκης Εγγυήσεων σε Συνθήκη Εφαρμογής.Περαιτέρω, υποστήριζε πως συμβαλλόμενοι στη Συνθήκη θα είναι οι ίδιοι που υπογράφουν τη Συνθήκη Εγγυήσεων και πως αυτοί θα είχαν το δικαίωμα μονομερούς επέμβασης. Όπως υποστήριξε, θα μπορούσε μόνο να αποδεχθεί ρήτρα επανεξέτασης (όχι ρήτρα τερματισμού) μετά από 15 χρόνια ή λίγο νωρίτερα. Είχε ξεκαθαρίσει, επίσης, ότι δεν αποδεχόταν αποχώρηση όλων των στρατευμάτων. Ήθελε παραμονή στρατιωτικού αποσπάσματος μεγαλύτερου από αυτού που προέβλεπαν οι Συμφωνίες του 1960, που αριθμούσε ως γνωστό 650. Πρέπει επίσης να σημειωθεί πως ο Γ.Γ. στη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, που προηγήθηκε αυτής με τον Πρόεδρο, παρουσιάσθηκε να μην ήταν τόσο σίγουρος για τη στάση της Τουρκίας.
Ο κ. Γκουτέρες είχε αναφέρει στη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι δεν είχε συζητήσει με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον ρόλο της Τουρκίας στον Μηχανισμό Εφαρμογής και Παρακολούθησης. Αυτό όμως το θέμα -όπως προκύπτει από τα πρακτικά του ΟΗΕ- το συζήτησε με τον κ. Τσαβούσογλου. Και ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε και θέση επί τούτου. Και φαίνεται από τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Αντόνιο Γκουτέρες, πως η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε εικόνα για τις θέσεις της Άγκυρας.
Σε κάποια στιγμή της συζήτησης, στην παράγραφο 12 του απόρρητου πρακτικού, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει τα εξής: «Είπε ότι δεν θα αποδεχόταν ποτέ μισή συμφωνία. Μια ανακοίνωση που θα αναφέρεται μόνο στις εγγυήσεις, το μονομερές δικαίωμα επέμβασης, αλλά καθόλου στα στρατεύματα. Ζήτησε την πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων από την πρώτη μέρα. Είπε πως δεν θα αποδεχόταν τέτοια συμφωνία και δεν θα την παρουσίαζε στο λαό του». Σε τι αναφερόταν; Σε μια προσπάθεια, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, του κ. Άιντε και των Βρετανών για ενδιάμεση συμφωνία στο Κυπριακό. Από τη συνάντηση προκύπτει επίσης ότι ο Γ.Γ. δεν ήγειρε θέματα που συζητούνταν στο τραπέζι δύο, που αφορούσαν τις εσωτερικές πτυχές.
ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ: ΣΤΟΝ «Φ» ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΙΠΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΔΕΙΠΝΟ
Γ.Γ.: «Η Συνθήκη Εγγυήσεων θα τερματιστεί, τα στρατεύματα αργότερα»
Σημειώσεις από τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με την Α.Ε κ. Νίκο Αναστασιάδη, Κραν Μοντάνα, Ελβετία, 6 Ιουλίου 2017, 6.15 μμ .
Παρόντες :
Ο Γενικός Γραμματέας κύριος Αναστασιάδης
κύριος Άϊντε κύριος Μαυρογιάννης
κυρία Σπέχαρ κύριος Χριστοδουλίδης
κυρία Μπαργκελίνι κυρία Ιωάννου
κυρία Χεττ
κυρία Μαρί Γουόρν – Σμιθ
κύριος Λιού, πρακτικογράφος
Κύρια σημεία που ηγέρθησαν:
Ο Γενικός Γραμματέας μοιράστηκε εμπιστευτικά με τον κ. Αναστασιάδη την τουρκική πρόταση για κατάργηση της Συνθήκης Εγγυήσεως και τερματισμό του μονομερούς δικαιώματος επέμβασης.
Κατοπινές ενέργειες : Καμία
Περίληψη της συζήτησης :
1.
Ο Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε ότι η Τουρκία του παρουσίασε κάποιες ιδέες εμπιστευτικά. Βάσει εμπιστευτικού εγγράφου από την Τουρκία, ο Γενικός Γραμματέας έχει την άποψη ότι υπήρξε ένα άνοιγμα στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Η Τουρκία υπέδειξε την πρόθεση της να καταργηθεί η Συνθήκη Εγγυήσεων του 1960 και το μονομερές δικαίωμα επέμβασης. Τη Συνθήκη Εγγυήσεων θα μπορούσε να την αντικαταστήσει ένας μηχανισμός εφαρμογής και παρακολούθησης. Ωστόσο, η Τουρκία δεν ήταν σήμερα σε θέση να αποδεχθεί πλήρη αποχώρηση όλων των στρατευμάτων της από την Κύπρο, κάτι που μπορεί να συμβεί σε κατοπινή ημερομηνία.
2. Ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε διευκρινίσεις για την τουρκική πρόταση και κατά ποσό πραγματικά η Συνθήκη Εγγυήσεων θα τερματιζόταν.
3. Ο Γενικός Γραμματέας επιβεβαίωσε πως η Συνθήκη Εγγυήσεων θα τερματιστεί και το ζήτημα των στρατευμάτων θα επιλυθεί σε κατοπινή ημερομηνία. Θα ακολουθήσει ένας μηχανισμός εφαρμογής και παρακολούθησης.
4. Ο κ. Αναστασιάδης ρώτησε κατά πόσο η Τουρκία θα παίζει κάποιο ρόλο στον μηχανισμό εφαρμογής και παρακολούθησης.
5. Ο ΓΓ είπε ότι ο ρόλος της Τουρκίας δεν συζητήθηκε, αλλά είχε την άποψη ότι διάφορες οντότητες και πρωταγωνιστές θα μπορούσαν να παίξουν κάποιο ρόλο στην επιτήρηση της διαδικασίας εφαρμογής.
6. Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε πως δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί ρόλο της Τουρκίας στον μηχανισμό εφαρμογής και παρακολούθησης. Είπε ότι, παρόλο που ο τερματισμός της Συνθήκης Εγγυήσεων μπορεί να θεωρηθεί θετική ενέργεια, το να την αντικαταστήσουμε με τον μηχανισμό παρακολούθησης και με την Τουρκία να παίζει ρόλο στη διαδικασία εφαρμογής, ήταν κάτι που απλώς δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό. Προχώρησε επίσης και είπε ότι για τον ίδιο δεν θα μπορούσε να είναι αποδεκτό να συνεχίσουν να σταθμεύουν στην Κύπρο τουρκικά στρατεύματα.
7. Ο Γενικός Γραμματέας επιβεβαίωσε, για άλλη μια φορά, ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να αποδεχθεί, αμέσως, σημαντική μείωση των στρατευμάτων της. Επανεξέταση των στρατευμάτων δεν θα είναι σήμερα, αλλά θα μπορούσε να γίνει αργότερα.
8. Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως δεν πιστεύει ότι η Τουρκία έχει την πραγματική πρόθεση να καταργηθεί η Συνθήκη Εγγυήσεων. Η Τουρκία θέλει να μεταφέρει τον ρόλο της στον μηχανισμό εφαρμογής και παρακολούθησης και θέλει να κρύψει τις πραγματικές της προθέσεις με την κατάργηση της Συνθήκης Εγγυήσεων.
9. Ο Γενικός Γραμματέας υπέδειξε πως η Συνθήκη Εγγυήσεων ήταν ελλαττωματική και τώρα η Τουρκία, τελικώς, επιθυμούσε να την εγκαταλείψει, θα είναι καλό για το 37% του νησιού να ενωθεί με το υπόλοιπο. Είπε πως αυτό που μπορεί να κάνει είναι να προσπαθήσει να φέρει τα μέρη πιο κοντά στις θέσεις του ενός με τον άλλο. Ο τερματισμός της Συνθήκης Εγγυήσεων παρουσιάζει πραγματικό άνοιγμα για διαπραγμάτευση .
10. Ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι η Τουρκία θέλει να έχει στρατιωτική βάση για να σταθμεύουν τα στρατεύματα της στην Κύπρο για πάντα. Ήταν ιδέα του Εσπεν. Ήταν ιδέα της Νούλαν για την Τουρκία να έχει βάση στον βορρά, πρόσθεσε. «Είμαστε χώρα μέλος της Ε.Ε . Τι σόι ανεξαρτησία θα έχουμε αν θα εξακολουθήσουμε να έχουμε στρατιωτική βάση στο νησί», ρώτησε.
11. Ο ΓΓ επαναβεβαίωσε ότι θέλει τερματισμό της Συνθήκης Εγγυήσεων ως πρώτο βήμα, τότε θα ήταν δυνατό να συζητηθεί και αποχώρηση των στρατευμάτων. «Μηδέν στρατεύματα, μηδέν εγγυήσεις», δεν θα μπορούσε να είναι αφετηρία. Είπε ότι η πρόταση που έθεσε στο τραπέζι η Ελληνοκυπριακή αποστολή ήταν μια καλή πρόταση επειδή περιέχει χρήσιμα στοιχεία για «Επιτροπή Συντονισμού και Διαβούλευσης». Εισηγήθηκε να διευρυνθεί ο στόχος της πρότασης ώστε να οικοδομηθεί περισσότερη συναίνεση. Αν αυτό δεν δουλέψει, είπε ολοκληρώνοντας, τότε θα είναι δύσκολο να πάμε παρακάτω.
12. Ο κ. Αναστασιάδης ανησυχούσε για το τι θα ανακοινωθεί ως αποτέλεσμα των διμερών συναντήσεων (με τον Γενικό Γραμματέα). Είπε ότι δεν θα αποδεχόταν ποτέ μισή συμφωνία. Μια ανακοίνωση που θα αναφέρεται μόνο στις εγγυήσεις, το μονομερές δικαίωμα επέμβασης, αλλά καθόλου στα στρατεύματα. Ζήτησε την πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων από την πρώτη μέρα. Είπε πως δεν θα αποδεχόταν τέτοια συμφωνία και δεν θα την παρουσίαζε στον λαό του.
13. Ο Γενικός Γραμματέας είπε πως από τη στιγμή που βλέπει να μην υπάρχει συναίνεση που να προκύπτει από τις συζητήσεις, σκόπευε να κάνει αναφορά για τις διμερείς συναντήσεις στη σύνοδο της Ολομέλειας, που θα έχει τη μορφή δείπνου εργασίας το βραδύ.
Λόρενς Λιού
OSASG
12 Ιουλίου 2017
ΠΗΓΗ philenews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου