Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Η NASA ετοιμάζεται για ανακοίνωση «βόμβα» - ΜΠΟΡΕΙ Ο ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑ ΝΑ ΚΡΥΒΕΙ «ΓΗΙΝΟ» ΩΚΕΑΝΟ; (Εικόνες & Βίντεο)

Κυριάκος Μανδηλάρης
Από το iefimerida 

Την ώρα που μια από τις μεγαλύτερες διαστημικές αποστολές των τελευταίων χρόνων ολοκληρώνεται, η NASA ετοιμάζεται να ανακοινώσει «απροσδόκητα και συνταρακτικά» νέα, στην σημερινή της συνέντευξη που είναι προγραμματισμένη για τις 21:00 ώρα Ελλάδος.

Μετά το περιπετειώδες ταξίδι του, το διαστημικό αεροσκάφος Rosetta της NASA είναι έτοιμο να ολοκληρώσει την αποστολή του, εξαφανίζοντας οριστικά τα ίχνη του.
Στις 30 Σεπτεμβρίου, το πρώτο διαστημόπλοιο που τέθηκε επιτυχώς σε τροχιά γύρω από κομήτη, θα σταματήσει να στέλνει τον «παλμό» του στα μηχανήματα της NASA και του ESA. Η ελεγχόμενη σύγκρουση του στο έδαφος του 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο πρόκειται να του προκαλέσει σοβαρές βλάβες, καταστρέφοντας τον πομπό του.
Οι αστροφυσικοί της NASA, αλλά και των υπολοίπων υπηρεσιών διαστήματος που συνεργάστηκαν από το 2004 σε αυτήν την πετυχημένη αποστολή, συνηθίζουν να εμφανίζουν ένα ιδιαίτερο «δέσιμο» με τα διαστημόπλοια τους. Τα βλέπουν περισσότερο σαν... εξωτερικούς συνεργάτες, παρά ως απλές συσκευές. Για αυτό άλλωστε η Rosetta διατηρεί λογαριασμούς στα περισσότερα social media, στους οποίους δημοσιεύει στο πρώτο πρόσωπο.
Μάλιστα, τον Δεκέμβρη του 2015, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος είχε κυκλοφορήσει ένα βίντεο που παρουσίαζε την περιπέτεια της Rosetta σε μορφή καρτούν, εξιστορώντας με απλουστευμένο και κάπως... ρομαντικό τρόπο τα μεγάλα κατορθώματα του διαστημικού σκάφους.
Πλέον, αν ψάξει κανείς στο Twitter, θα δει πως οι αναφορές στην επικείμενη σύγκρουση της Rosetta γίνονται ολοένα και πιο συχνά. Η παρακάτω εικόνα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Την ώρα όμως που ο επιστημονικός κόσμος ετοιμάζεται να αποχαιρετίσει το διαστημικό σκάφος, ενώ η αποστολή ολοκληρώνεται μετά από 12 και πλέον χρόνια, φαίνεται πως προκύπτουν καινούργιες επιστημονικές εξελίξεις που θα στρέψουν την προσοχή προς την μεριά του Δία.
Ενα ταξίδι τελειώνει, ένα μόλις αρχίζει – Η NASA ανακοινώνει σήμερα «απροσδόκητα ευρήματα» σε δορυφόρο του Δία
Κάθε φορά που η NASA ανακοινώνει μια σημαντική συνέντευξη τύπου, ο επιστημονικός κόσμος περιμένει σε αναμμένα κάρβουνα. Λίγες μέρες πριν από την αυτοκαταστροφή της Rosetta λοιπόν, η Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος πιθανότατα βρήκε τον κατάλληλο τρόπο ώστε η... διαστημική επικαιρότητα να γυρίσει σελίδα.
Σήμερα στις 9 το βράδυ, οι επιστήμονες της NASA πρόκειται να παρουσιάσουν νέα και απροσδόκητα ευρήματα από την Ευρώπη, τον τέταρτο μεγαλύτερο δορυφόρο του Δία. «Οι αστροφυσικοί θα παρουσιάσουν στοιχεία από παρατηρήσεις που έγιναν στην Ευρώπη, τα οποία αποδεικνύουν μια απροσδόκητη δραστηριότητα του δορυφόρου, που μπορεί να σχετίζεται με ενδεχόμενη ύπαρξη υπόγειου ωκεανού» λέει η μικρή ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της NASA.
Χωρίς πολλές περαιτέρω πληροφορίες, παρά μόνο πως οι ενδείξεις παρατηρήθηκαν μέσα από εικόνες που συνέλεξε το τηλεσκόπιο Hubble, ως συνήθως η αμερικανική υπηρεσία φροντίζει για ακόμα μια φορά να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον, μέχρι την στιγμή της συνέντευξης.
 Το σενάριο περί υπόγειου ωκεανού υπάρχει εδώ και αρκετές δεκαετίες, ωστόσο δεν υπήρχαν στοιχεία που θα μπορούσαν να το επιβεβαιώσουν. Η σημερινή ανακοίνωση της NASA ωστόσο, πρόκειται να μας οδηγήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό που κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρουσα την προοπτική της ύπαρξης του ωκεανού, είναι μία έρευνα του περασμένου Μαΐου από την NASA. Σύμφωνα με αυτήν αν υπάρχει όντως ωκεανός, τότε θα έχει σχεδόν την ίδια χημική σύσταση με τους ωκεανούς της Γης!
Τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες είναι πολλά, ενώ κάποια από αυτά φτάνουν σε όρια... επιστημονικής φαντασίας. Ωστόσο οι εικασίες δεν έχουν και πολύ νόημα, αφού σε λίγες ώρες οι επιστήμονες της NASA θα δώσουν όλες τις απαντήσεις. Αν θέλετε να παρακολουθήσετε ζωντανά την συνέντευξη, μπορείτε να το κάνετε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου