Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Με μόλις 7 λέξεις ο Ερντογάν διάλεξε στρατόπεδο: Θέτει οριστικά εαυτόν εκτός Δύσης και πορεύεται προς το… άγνωστο με άγνωστες συνέπειες


Ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και η σύζυγός του Εμινέ στη σκάλα του προεδρικού αεροπλάνου Φωτογραφία από την Τουρκική Προεδρία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε μετά από «κρυφτό» πολλών ετών τη θέση του. Θέτει εαυτόν εκτός Δύσης και πορεύεται με τον άξονα που καλεί σε ολοκληρωτικό πόλεμο και εξάλειψη του Ισραήλ και των δυτικών του συμμάχων.

Όλα αυτά την ώρα που οι εξτρεμιστικές αντιδυτικές οργανώσεις Χεζμπολάχ, Χαμάς και Ισλαμικό Τζιχάντ ανακοίνωσαν ότι συναντήθηκαν για να συντονίσουν τη δράση τους.

Τα μηνύματα, οι αναλύσεις, οι εκτιμήσεις και οι προειδοποιήσεις ήταν σαφείς ειδικά από την πρώτη ημέρα της φονικής και απρόκλητης επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ.

Μετά από αρκετές ημέρες αμφισημίας ο Ερντογάν χρειάστηκε μόλις 7 λέξεις για να τοποθετηθεί.

Η Χαμάς, είπε, είναι «ομάδα απελευθερωτών που προστατεύουν την γη τους». Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ανακοίνωσε ότι ματαιώνει όλα τα σχέδια επισκέψεών του στο Ισραήλ.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος (ΑKP), ο Ερντογάν χαρακτήρισε «απάτη τα δάκρυα της Δύσης για το Ισραήλ» και κατήγγειλε ότι χώρες εκτός της περιοχής ρίχνουν λάδι στη φωτιά στο όνομα της υποστήριξης του Ισραήλ σημειώνοντας ότι μπορεί η Δύση να νιώθει πως χρωστάει κάτι στο εβραϊκό κράτος, αλλά η Τουρκία «δεν του χρωστάει τίποτε».

«Η σιωπή για το μακελειό στη Γάζα εκείνων που όρθωσαν το ανάστημά τους κατά του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι η πιο ρητή έκφραση υποκρισίας», υποστήριξε ο Ερντογάν. Και επεσήμανε ότι η Τουρκία «δεν έχει κάποιο πρόβλημα γενικά με το Ισραήλ», αλλά «με τις ισραηλινές πολιτικές έναντι των Παλαιστινίων». Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα αντιστοιχούν σε πνεύμα «δολοφόνων και ψυχικά ασθενών».

Το Ισραήλ σκοτώνει παιδιά, ανέφερε σε έντονο ύφος απευθυνόμενος στο ακροατήριό, το οποίο αποτελείτο κυρίως από βουλευτές του ΑΚΡ, το οποίο διέκοπτε την ομιλία του φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Μέγας είναι ο Αλλάχ» (Αλλάχου ακμπάρ), «Στεκόμαστε δίπλα στην Παλαιστίνη» και «Στάσου όρθιος, μη λυγίζεις».

«Το Ισραήλ εξαπολύει μια από τις βιαιότερες επιθέσεις στην ιστορία κατά του καταπιεσμένου λαού στη Γάζα. Οι μισοί από τους νεκρούς είναι παιδιά, οι υπόλοιποι μισοί είναι οι μητέρες τους και οι γέροντες της οικογένειας. Αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να δείξει ότι έγινε μια θηριωδία. Δεν μπορείτε να βρείτε άλλον στρατό που να βάζει φωτιά σε νοσοκομεία, χώρους λατρείας και αγορές και να συνεχίζει αυτή την απάνθρωπη ενέργεια», είπε ο Ερντογάν.

Ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ εκμεταλλεύτηκε τις καλές προθέσεις της Τουρκίας απέναντί του και ανακοίνωσε ότι δεν θα πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη για αργότερα εντός του φθινοπώρου επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ. «Έσφιξα το χέρι του Νετανιάχου μια φορά στη ζωή μου, στο Τουρκικό Σπίτι στην Αμερική. Έκανε κατάχρηση της καλής μας θέλησης. Είχαμε ένα σχέδιο για να πάμε στο Ισραήλ, το ακυρώσαμε. Έκαναν κατάχρηση της καλής μας θέλησης» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενος στην αποστολή των αμερικανικών αεροπλανοφόρων στην περιοχή, καταφέρθηκε κατά των ΗΠΑ χωρίς να τις κατονομάζει:

«Οι δράστες πίσω από τη σφαγή στη Γάζα είναι εκείνοι που παρέχουν απεριόριστη υποστήριξη στο Ισραήλ. Απευθύνω έκκληση σε όσους τους ενθαρρύνουν. Όσο πεθαίνουν άμαχοι στη Γάζα, τα αεροπλάνα και τα πλοία που στέλνονται στην περιοχή μας δεν θα φέρουν ειρήνη».

Ο Ερντογάν προέτρεψε Ισραήλ και Χαμάς να προχωρήσουν σε άμεση κατάπαυση του πυρός. «Οι πυραυλικές επιθέσεις του Ισραήλ και οι επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του θα πρέπει να σταματήσουν», είπε. Και κάλεσε τις μουσουλμανικές χώρες «να δράσουν από κοινού για τη διαρκή ειρήνη, καλώντας τις παγκόσμιες δυνάμεις να πιέσουν το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις».

Παράλληλα είπε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν τάχιστα οι ανταλλαγές κρατουμένων και να παραμείνει ανοικτό το πέρασμα της Ράφα στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο για τη συνεχή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στον Παλαιστινιακό θύλακο.

Τα μηνύματα ήταν σαφή

Όλα τα παραπάνω δικαιώνουν όσου υποστηρίζουν ότι είναι ο ίδιος Ερντογάν που παρέχει φιλοξενία σε ηγετικά στελέχη της τρομοκρατικής αυτής οργάνωσης. Που όμως έχει αποκαλυφθεί, διατηρεί στενές σχέσεις μαζί τους και σε μεγάλο βαθμό ασπάζεται τις ιδέες τους.

Μόλις χθες μάλιστα η Hellas Journal αναδημοσίευσε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Nordic Monitor με τίτλο «Οι τζιχαντιστές σύμμαχοι του Ερντογάν τον καλούν να φύγει από το ΝΑΤΟ και να ηγηθεί ολοκληρωτικού πολέμου για την εξάλειψη του Ισραήλ»

Σε αυτό περιγράφονται με λεπτομέρειες οι διαχρονικές σχέσεις και ιδεολογικές συγγένειες του Ερντογάν και του καθεστώτος του με τις τζιχαντιστικές οργανώσεις, μέσα από ένα πλέγμα συμφερόντων.

Επίσης, σε μια ανάλυση του Foreign Policy που φιλοξενήθηκε επίσης στην Hellas Journal τίτλο «Γιατί ο Ερντογάν δεν θα τα σπάσει ποτέ με τη Xαμάς: Οι παλαιές αντισημιτικές του απόψεις και οι υποψίες ακόμη και για εξοπλισμό της οργάνωσης» καταγράφονται διεξοδικά οι θέσεις και οι απόψεις του προέδρου της Τουρκίας που αποφάσισε να οδηγήσει τη χώρα του μακρυά από τη Δύση και να ενταχθεί σχεδόν επισήμως στον άξονα των φανατικών ισλαμιστών που συνεργαζόμενες με τη Ρωσία επιδιώκουν μια στρατηγική ανατροπή του παγκόσμιου status με την ήττα των δυνάμεων οι οποίες συντάσσονται με τον άξονα ΗΠΑ και ΕΕ.

Βέβαια, επειδή ο Ερντογάν είναι «αδιόρθωτος πολιτικός τζογαδόρος», μόλις χθες είχε ανακοινώσει ότι έστειλε στη Βουλή προς έγκριση το διάταγμα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, προφανώς εκτιμώντας ότι έτσι θα του επιτραπεί να συνεχίσει να πατά λίγο και στην «βάρκα» της Δύσης.

Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα την επόμενη μέρα καθώς πρέπει να αναμένεται η αντίδραση των ΗΠΑ σε αυτή την καθαρή δήλωση.

Των ΗΠΑ, που όπως μετέδωσε και ο Μιχάλης Ιγνατίου στην ανάλυσή του στο Action24 ετοιμάζονται να απαντήσουν δυναμικά στις επιθέσεις που δέχονται οι δυνάμεις τους σε Συρία και Ιράκ, περιοχές άμεσωn συμφερόντων και της Τουρκίας η οποία συνεχίζει τις επιθέσεις κατά των Κούρδων.

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου