Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Η Τουρκία πρώτη φορά στην ιστορία της μπορεί να μην λάβει αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη


Η τουρκική εφημερίδα Milliyet ανέφερε ότι η Γερμανία εξέφρασε την αρχική έγκριση για την πώληση 40 μαχητικών Eurofighter στην Τουρκία και εάν το θέμα προχωρήσει, αυτή η συμφωνία θα σημαίνει τη χρήση μη αμερικανικών μαχητικών από την Άγκυρα στην αεροπορία της για πρώτη φορά.

Γράφει σε άρθρο του ο Οζάι Σεντίρ:

Η Γερμανία ενέκρινε ένα έγγραφο που θα μπορούσε να σημαίνει προκαταρκτική έγκριση για την πώληση 40 Eurofighter στην Τουρκία. Ενώ οι φάσεις της διαδικασίας, τα προγράμματα εκπαίδευσης πιλότων και συντήρησης συζητούνται σε τεχνικές συναντήσεις, το πιο σημαντικό πλεονέκτημα της Τουρκίας σε αυτή τη διαδικασία θα είναι η παράδοση των Eurofighters πριν τα Block 70 μπουν στη γραμμή παραγωγής.

Φαίνεται ότι ξεπεράστηκε και το τελευταίο εμπόδιο στην πώληση 40 Eurofighter, που η Τουρκία περίμενε πολύ καιρό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβα, η Γερμανία ενέκρινε ένα έγγραφο που θα μπορούσε να σημαίνει προέγκριση για την πώληση του Eurofighter.

Μετά από αυτήν την έγκριση, αντιπροσωπεία χωρών κοινοπραξίας ξεκίνησε τεχνικές διαπραγματεύσεις στην Άγκυρα αυτή την εβδομάδα.

Στις συναντήσεις αυτές συζητήθηκαν τα στάδια της διαδικασίας, η εκπαίδευση πιλότων, ο τρόπος υλοποίησης των προγραμμάτων συντήρησης και πολλά τεχνικά θέματα.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη που δείχνει ότι η Γερμανία έχει αρχίσει να αλλάζει την προσέγγισή της.

Θυμηθείτε, την προηγούμενη περίοδο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ ανακοίνωσε το γερμανικό εμπόδιο στην πώληση στο κοινό και είπε: «Η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της να προμηθευτεί 40 Eurofighters διαπραγματευόμενη με την Αγγλία και την Ισπανία. «Προσπαθούν να πείσουν τη Γερμανία», είπε.

Έχω γράψει πολλά σε αυτή τη στήλη για τις μεταβαλλόμενες ισορροπίες στον κόσμο και το εμπάργκο που επέβαλε στη σύμμαχό της Τουρκία η Γερμανία, η οποία ενέκρινε την πώληση των Eurofighters στη Σαουδική Αραβία μετά τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ανοίγεται ο δρόμος για μια στρατιωτική συνεργασία με τις ευρωπαϊκές χώρες

Δεν πρέπει να αντιλαμβανόμαστε το σημείο στο οποίο φτάσαμε σήμερα ως απλώς μια πώληση όπλων:

Συμφωνίες όπως η προμήθεια Eurofighter ανοίγουν το δρόμο για μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις που ενισχύουν τους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς πέρα ​​από την άμυνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ένα από τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της προμήθειας του Eurofighter θα είναι η αύξηση της στρατιωτικής συνεργασίας και της συνεργασίας της αμυντικής βιομηχανίας με τις ευρωπαϊκές χώρες.

 Στην πραγματικότητα, η Γερμανία το απέδειξε άροντας πρόσφατα την αντίρρησή της για την ένταξη της Τουρκίας στην «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Ασπίδας Ουρανού».

 Η έγκριση της πώλησης Eurofighters από τη Γερμανία στην Τουρκία μπορεί να ανοίξει τις πόρτες σε νέες στρατιωτικές-οικονομικές συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών.

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της Τουρκίας σε αυτή τη διαδικασία είναι ότι τα 40 νέα Eurofighter που θα αγοράσει θα παραδοθούν πριν από τα Block 70 που θα μπουν στη γραμμή παραγωγής.

Τι θα προσθέσει στην Τουρκία;

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία θα χρησιμοποιήσει πολεμικό αεροσκάφος που δεν είναι αμερικανικής κατασκευής.

Το αεροσκάφος δεν είναι αμερικανικής κατασκευής, αλλά τα ηλεκτρονικά συστήματα και τα πυρομαχικά που χρησιμοποιεί είναι γνωστά και αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μας όμως είναι να έχουμε ένα πολεμικό αεροπλάνο με ραντάρ AESA, το οποίο θα έχουμε για πρώτη φορά με το Eurofighter.

Η πορεία των αεροπορικών συγκρούσεων στον κόσμο έχει αλλάξει.

Δεν είναι πλέον η εποχή των κυνομαχιών, αλλά η εποχή της πρόβλεψης του εχθρού με προηγμένα ραντάρ και πυραύλους.

 Αυτή η δύναμη που απέκτησε η Ελλάδα με τα αεροπλάνα Rafale που αγόρασε από τη Γαλλία θα είναι πλέον ισορροπημένη.

Θα εγκαταλείψουμε τον ΚΑΑΝ;

Υπάρχει ένα λάθος στην Τουρκία που οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι είναι σωστό.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ δεν έδωσαν στρατιωτικά αεροπλάνα στην Τουρκία για να βυθίσει το εργοστάσιο εγχώριων αεροσκαφών στο Καϊσέρι (Καισάρεια).

Απαλλάχθηκε από το βάρος των αεροσκαφών που παρήχθησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, τα οποία είχαν υψηλό λειτουργικό κόστος. Αν δεν είχε κλείσει το εργοστάσιο στο Καϊσέρι, δεν θα καθυστερούσαμε τόσο στην εγχώρια παραγωγή αεροσκαφών, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι το εργοστάσιο στο Καϊσέρι παρήγαγε με άδειες που είχαν πάρει από άλλες χώρες.

Με άλλα λόγια, συναρμολογούσαμε αεροσκάφη για τα οποία δεν είχαμε πνευματική ιδιοκτησία και προσπαθούσαμε να χρησιμοποιήσουμε μια συγκεκριμένη ποσότητα οικιακών ανταλλακτικών.

Τώρα, η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει το KAAN μόνο και μόνο επειδή θα φτάσει το Eurofighter.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ δήλωσε:

«Τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και F-4 στα χέρια των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι επαρκή για τα καθήκοντα που θα εκτελέσουμε, αλλά πάντα κοιτάμε μπροστά.

Εκτός από την προμήθεια 40 F-16 Block 70, το έργο μας συνεχίζεται για την προμήθεια του Eurofighter Typhoon.

Ωστόσο, το κύριο πράγμα για εμάς είναι το HÜRJET, το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε ως εκπαιδευτικό και μαχητικό αεροσκάφος, και το KAAN, το εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς», συνοψίζει η οπτική των Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτό το θέμα.

Γιατί λοιπόν αγοράζουμε Eurofighter τώρα;

Για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια μιας χώρας όπως η Τουρκία, πρέπει να δούμε το τελευταίο KAAN που θα παραχθεί, όχι το πρώτο. Στόχος μας είναι να παράγουμε δύο KAAN το μήνα και 24 το χρόνο.

Σε αυτό θα προστεθεί και η διαδικασία θέσης σε λειτουργία του εγχώριου κινητήρα. Έχουμε έναν οδικό χάρτη μπροστά μας για να φτάσουμε σε έναν στόλο περίπου 200 αεροσκαφών και μέχρι τότε, πρέπει να προστατεύσουμε την πατρίδα μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αγοράζεται το Eurofighter.

Ήταν ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος…

Η Τουρκία πολέμησε σκληρά για να ενισχύσει την Πολεμική Αεροπορία της στην περιοχή της και παγκοσμίως.

Η διαδικασία για την πώληση 40 F-16 Block 70 στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε από όλα τα εξουσιοδοτημένα υπουργεία και ιδιαίτερα από τον Πρόεδρο Ερντογάν.

 Έχει επιτευχθεί συμφωνία, αλλά έχουμε ένα χρονικό διάστημα να περιμένουμε για την κατασκευή.

Το Eurofighter θα προσφέρει επίσης μεγάλο πλεονέκτημα στην Τουρκία με τον χρόνο παράδοσής του.

Σε αυτή τη διαδικασία, ο Πρόεδρος Ερντογάν, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες.

 Όχι μόνο εμείς, αλλά και χώρες εταίροι στην παραγωγή του Eurofighter, εργατικά σωματεία και προμηθευτές συμμετείχαν σε αυτή τη διπλωματία.

Τεχνικές προδιαγραφές του Eurofighter

Μήκος: 15,96 μέτρα

Ύψος: 5,28 μέτρα

Άνοιγμα φτερών: 10,95 μέτρα

Έκταση πτέρυγας: 51,2 τετραγωνικά μέτρα

Μέγιστο βάρος απογείωσης: 23.500 kg

Ισχύς: 2XEJ200 13.500 lbf (μετακαυστήρας 20.230 lbf)

Κορυφαία ταχύτητα: 2,00 Mach (2.460+ km/h)

Ανώτατο όριο εξυπηρέτησης: 65.000 πόδια (19.812 μέτρα)

Εμβέλεια (με εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου):  2900 km

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου