Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Ο Μενέντεζ έστειλε το μήνυμα για τον EastMed

ΤΗΝ ώρα κατά την οποία πρώτα η Αθήνα και στη συνέχεια η Λευκωσία (ασχέτως τι δηλώνει τώρα) εγκατέλειψαν, εν πολλοίς, το σχέδιο για την κατασκευή αγωγού EastMed, στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ τονίζει την ανάγκη κατασκευής του αγωγού EastMed. Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος είναι γνωστός για τη δράση του για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και για τις διαχρονικές θέσεις του για την Κύπρο και την Ελλάδα, αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν προτιμά να «βλέπει» προς τη Βενεζουέλα και το Ιράν και όχι προς τους συμμάχους της στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναφερόταν στην Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο. 

Ο ΡΟΜΠΕΡΤ Μενέντεζ ήταν έντονος, όχι για τη στάση της Αθήνας και της Λευκωσίας, αλλά για το γεγονός ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε σπεύσει να αποστείλει άτυπο έγγραφο, με το οποίο σημείωνε πως δεν είναι βιώσιμος ο συγκριμένος αγωγός και πως θα έπρεπε να εγκαταλειφθεί ο σχεδιασμός αυτός. Τώρα από πού ως πού οι Αμερικανοί έχουν άποψη για έναν αγωγό που θα κατασκευαστεί με την εμπλοκή τριών κρατών και τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένα μεγάλο θέμα. Ούτε ρόλο, ούτε λόγο έχουν οι ΗΠΑ, καθώς αφορά μια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την Ε.Ε. Ρόλο και λόγο έχουν τα εμπλεκόμενα κράτη και η Ένωση, που θα χρηματοδοτήσει τα σχέδια.

ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ο αγωγός να είναι μη βιώσιμος. Αυτό δεν θα το αποφασίσουν οι Αμερικανοί. Πέραν τούτου, η προσοχή είναι στα όσα είπε ο κ. Μενέντεζ, ο οποίος ανέδειξε το προφανές και το αυτονόητο. Ότι, δηλαδή, ο αγωγός είναι ένα ερώτημα εμπορικής βιωσιμότητας. «Σε μια στιγμή, όπως αυτή, βάζεις όλες τις επιλογές στο τραπέζι και δεν μπορείς να αρνηθείς στον εαυτό σου μία. Θα προτιμούσα να μην κοιτάξω τη Βενεζουέλα και το Ιράν, όταν σύμμαχοί μας, όπως η Ελλάδα και το Ισραήλ, μπορούν να είναι πηγή ενέργειας», επισήμανε και με αυτή του την τοποθέτηση έχει αδειάσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, γραφειοκράτες του οποίου, με μεγάλη σιγουριά, θέλησαν να θέσουν εκτός μάχης ένα σχέδιο, επειδή προφανώς υπολόγισαν και τις αντιδράσεις της κατοχικής Τουρκίας. 

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ στην Ουκρανία και η πρόκληση ενεργειακής κρίσης διαμορφώνει νέα δεδομένα και είναι προφανές πως σε τέτοιες περιπτώσεις εξετάζονται και αξιολογούνται όλες οι επιλογές. Άσχετο εάν οι επιδερμικές προσεγγίσεις κάποιων γραφειοκρατών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προτίμησαν να θέσουν την επιλογή εκτός τροχιάς. Επιπροσθέτως, η τοποθέτηση αυτή των Αμερικανών έχει παρασύρει κι άλλους. Κυρίως τη Λευκωσία. Οι εξελίξεις τούς έχουν διαψεύσει.

ΚΑΝΕΙΣ δεν υποστηρίζει ένα μη βιώσιμο έργο. Αλλά ακόμη και να είναι, που δεν το ξέρουμε, οι εξελίξεις και οι ανάγκες προφανώς και διαφοροποιούν τα δεδομένα. Αυτό είναι σύνηθες στη διεθνή πολιτική, καθώς τίποτε δεν είναι στατικό, κι όλα αναλόγως των εξελίξεων καθορίζουν τα επόμενα βήματα. Αυτό γίνεται πάντα. Δεν χωράει δογματισμός σε αυτά τα ζητήματα. 

  Η Θέση του "Φ"    

ΠΗΓΗ  philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου