Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Κογκρέσο: Σκληρή κριτική για το βέτο Ερντογάν σε Σουηδία και Φινλανδία - "Ανησυχία για την αξιοπιστία του ως συμμάχου"

 

Ο Ρόμπερ Μενέντεζ άσκησε έντονη κριτική στη στάση του Ερντογάν - "Δεν θα πάω στην Τουρκία" είπε σε δημοσιογράφους ο Μπάιντεν

Το βέτο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ προκάλεσε ανησυχία στο Καπιτώλιο, με τον Ρόμπερτ Μενέντεζ να αντιδρά στο παζάρι του Τούρκου Προέδρου, σύμφωνα με την Washington Post.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας -και γνωστός για τις φιλελληνικές θέσεις του- άσκησε έντονη κριτική λέγοντας ότι η κίνηση πρόσθεσε ευρύτερες ανησυχίες για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως συμμάχου των ΗΠΑ μετά την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων και την άρνησή της να συμμετάσχει σε ορισμένες ευρύτερες δυτικές κυρώσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Μενέντεζ σημείωσε ότι ο ελιγμός της Άγκυρας έρχεται καθώς η Τουρκία επιδιώκει να αγοράσει δεκάδες νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16, μια πώληση που θα απαιτούσε την έγριση της κυβέρνησης Μπάιντεν και του Κογκρέσου. "Ελπίζω ότι η διοίκηση το βλέπει αυτό καθώς εξετάζει τα F-16", όπως είπε και πρόσθεσε: "Θα πρέπει να πείτε στον Ερντογάν ότι πρέπει να ενεργήσει με διαφορετικό τρόπο εάν θέλει να λάβετε υπόψη οτιδήποτε".

Από την πλευρά του, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Thom Tillis, συμπρόεδρος της ομάδας παρατηρητών του ΝΑΤΟ της Γερουσίας, δήλωσε: "Νομίζω ότι τελικώς το πρόβλημα θα επιλυθεί". Σημείωσε ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν "πολλούς μοχλούς πίεσης" για να αναγκάσουν τη συνεργασία της Τουρκίας, Ωστόσο, όπως είπε, δεν θέλει η κλιμάκωση να φτάσει σε αυτό το σημείο.

Μπάιντεν: "Δεν θα πάω στην Τουρκία"

Την ίδια στιγμή, όπως γράφει η Washington Post, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η απάντηση που έδωσε ο Τζο Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου για το εάν πιστεύει ότι μπορεί να πείσει τον Ερντογάν να αποσύρει τις αντιρρήσεις του.

"Δεν θα πάω στην Τουρκία", ξεκαθάρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. "Αλλά νομίζω ότι θα είμαστε εντάξει", όπως σημείωσε.

Ifri: Ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται το ζήτημα για να προωθήσει εθνικά θέματα

Την εκτίμηση ότι ο Ερντογάν επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το ζήτημα της προσχώρησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ για να προωθήσει θέματα που είναι κεντρικά για τα συμφέροντα της 'Αγκυρας, προβάλλει η ερευνήτρια στο Ifri (Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων) Ντόροθι Σμιθ.

Μιλώντας στην εφημερίδα Les Échos, η Σμιθ υπενθυμίζει ότι υπήρξε ήδη ένα προηγούμενο μπλοκαρίσματος με τις σκανδιναβικές χώρες, όταν η Τουρκία αντιτάχθηκε στην επιλογή του Δανού Ράσμουσεν στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Επισημαινει ωστόσο ότι οι αντιρρήσεις άρθηκαν μόλις διορίστηκε Τούρκος αναπληρωτής. Ως προς το ενδεχόμενο να συναινέσει η Τουρκία στην ένταξη μόνο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η Σμιθ σημειώνει πως "το γεγονός ότι στοχοποιούν τη Σουηδία, η οποία υπήρξε η πλέον συνεπής υποστηρίκτρια της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, δείχνει ότι η Ατλαντική Συμμαχία είναι σήμερα πιο σημαντική από την ΕΕ για την Τουρκία".

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι η 'Αγκυρα θέλει να προωθήσει "τα συμφέροντά της", ιδίως σε σχέση με τον ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον του PKK, που ωθεί τους Τούρκους σε πολύ επικίνδυνες επιχειρήσεις στο Ιράκ.

Επισημαίνεται τέλος ότι η Τουρκία τον τελευταίο καιρό εμπλέκεται σε πολλά μέτωπα.

"Η Τουρκία ελέγχει τα στενά και εμπλέκεται σε όλα τα ζητήματα της αμερικανικής αποχώρησης από τη Μέση Ανατολή. Είχε διαπραγματευτεί με τους Αμερικανούς την εξασφάλιση του αεροδρομίου της Καμπούλ μέχρι που παρενέβησαν οι Ταλιμπάν. Η Τουρκία εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία θα αποτελέσει τεράστιο ζήτημα, όπως και στη Συρία (...). Και βρίσκεται σε έναν αγώνα για επιρροή με τη Γαλλία στη Μεσόγειο", εξηγεί η Σμιθ.


ΠΗΓΗ https://www.thetoc.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου