Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Ο Γ. Καραμπελιάς σχολιάζει την επίσκεψη Κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ (ηχητικό)

 

Ο Γιώργος Καραμπελιάς συζητά με τον δημοσιογράφο Βασίλη Κοντογουλίδη στο δημοτικό ραδιόφωνο FM100 (Θεσσαλονίκη) για τη διήμερη επίσκεψη Μητσοτάκη, τη γεωπολιτική αλλαγή που συντελείται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας.

Τόνισε ότι, στο παρελθόν, οι ΗΠΑ και γενικότερα η Δύση μπορούσαν με μεγαλύτερη ευκολία να στηρίζουν οποιοδήποτε αυταρχικό – αντιδημοκρατικό καθεστώς αρκεί να τους βοηθούσε στους γεωπολιτικούς τους σχεδιασμούς. Σήμερα πλέον, επειδή η Δύση δεν έχει την πρωτοκαθεδρία, αναγκάζεται να καταφεύγει στις κοινές της αξίες, όπως η δημοκρατία.

Στο νέο ψυχροπολεμικό σκηνικό, Ελλάδα και Κύπρος, ως το ανατολικό άκρο του δυτικού στρατοπέδου, αποκτούν πρόσθετη αξία. Για παράδειγμα, αυτή η αλλαγή φαίνεται στην αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης όπου, λόγω του ότι η Τουρκία ελέγχει τα Στενά του Βοσπόρου, η Δύση την χρησιμοποιεί ως νέο δρόμο επικοινωνίας με την ανατολική Ευρώπη.

Το πολιτικό σύστημα και η κοινή γνώμη των ΗΠΑ είναι πια με την Ελλάδα και όχι με την Τουρκία, όπως συνέβαινε πριν δέκα χρόνια. Ακόμα και αν το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ θελήσει να κάνει διευθετήσεις με την Τουρκία, η Ελλάδα φαίνεται πια να μετράει πιο πολύ σε σχέση με την Τουρκία. Και, συνεχίζει, δεν έχουν ανάγκη την Ελλάδα μόνο για την Αλεξανδρούπολη και την Σούδα, αλλά ως “ακρίτα-σύμμαχο”.

 Όσον αφορά το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, επισημαίνει ότι, εξαιτίας της γεωγραφικής μας θέσης και της γειτονίας μας με την Τουρκία, η στρατιωτική προετοιμασία της χώρας είναι προϋπόθεση της ευημερίας της. Αυτό δεν γίνεται κατανοητό από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και βλέπουμε έναν μαυρογιαλούρικο λόγο με εθνομηδενιστικό υπόστρωμα που μιλά για “κούρσα εξοπλισμών”, όταν απέναντί μας έχουμε μια υπερεξοπλισμένη Τουρκία που μας απειλεί καθημερινά.

Η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί σε άλλα παραδείγματα, όπως της Φινλανδίας, που το σύνολο των πολιτών συμμετέχει στην άμυνα της χώρας του, δηλαδή να επιστρέψουμε στο πρότυπο του πολίτη-οπλίτη. Αντί γι’ αυτά, το πολιτικό μας σύστημα ασχολείται με δευτερεύοντα θέματα. Και η ΝΔ, όταν ανήλθε στην εξουσία, άλλα μυαλά είχε, θυμίζοντας ότι τον πρώτο χρόνο είχε μειώσει στον κρατικό προϋπολογισμό τις αμυντικές δαπάνες και έπρεπε να έρθει η παρ’ ολίγον εισβολή στον Έβρο, τον Φεβρουάριο του 2020, για να αλλάξει συμπεριφορά.

Τέλος, για την τουρκική επιθετικότητα, υπενθύμισε ότι ανέκαθεν η Τουρκία διεκδικούσε το Αιγαίο και δεν θα πάψει να προκαλεί και να αναζητά ευκαιρίες για να προκαλέσει επεισόδιο, άρα εμείς θα πρέπει να είμαστε πάντα σε ετοιμότητα.

ΠΗΓΗ https://ardin-rixi.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου