Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Η Κύπρος δεν είναι τόσο τυχερή όσο η Ουκρανία

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ

Ελπίδα είναι αυτό που χρειάζονται πιο πολύ τώρα οι Κύπριοι. Νομίζω πως ποτέ δεν είχαν υπάρξει τόσο απαισιόδοξοι όσο τώρα. Ίσως γι’ αυτόν τον{ARXIGRAMMA} λόγο είναι πολύ βιαστικοί κάποιοι «μάντεις». Σε κάθε συγκλονιστικό γεγονός βλέπουν θαύμα. Αμέσως προβαίνουν σε πρόβλεψη. Προβλέπουν αισιόδοξα. Με ελπίδα. Όταν άρχισε ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, για παράδειγμα, απέκτησαν νέες ελπίδες για λύση στην Κύπρο. Γιατί; Ποια συμβολή μπορεί να έχει στη δική μας λύση ένας πόλεμος που γίνεται πολύ μακριά από εμάς; Δεν μπορεί να έχει, όμως το ζήτημα είναι το εξής: Δήθεν, αφότου οι Κύπριοι δουν τη θηριωδία και την αιματοχυσία αυτού του πολέμου, θα αντιληφθούν την αξία της ειρήνης και θα μαζέψουν το μυαλό τους στο κεφάλι τους! Είναι δυνατόν; Εκείνοι που δεν άντλησαν διδάγματα από τη δική τους

ιστορία, θα αντλήσουν από την ιστορία άλλων; Όλα όσα συμβαίνουν στον πόλεμο στην Ουκρανία, μήπως δεν συνέβησαν και στην Κύπρο; Μήπως δεν είδαμε και εμείς τη θηριωδία; Μήπως δεν έτρεξε και εδώ το αίμα αυλάκι; Μήπως δεν βομβάρδισαν και εδώ πολεμικά τζετ; Μήπως δεν υπήρξε καταστροφή και αναγκαστική προσφυγιά και εδώ; Ε, μήπως αντλήσαμε διδάγματα από αυτά και καταλάβαμε την αξία της ειρήνης; Δεν είμαστε βέβαιοι αν θα ξαναγίνει πόλεμος σε αυτό το νησί. Κανείς δεν είναι βέβαιος. Από μια άποψη, γι’ αυτό δεν μπορούν να επιστρέψουν όσοι πήγαν στο εξωτερικό και θέλουν να επιστρέψουν. Αν καταλαβαίναμε την αξία της ειρήνης, δεν θα καθόμασταν πάνω σε ένα βαρέλι με μπαρούτι τώρα. Το νησί είναι αποθήκη όπλων από τη μια άκρη μέχρι την άλλη. Ο αριθμός των στρατευμάτων των δύο περιοχών ξεπερνά τις εκατό χιλιάδες. Το νησί θυμίζει στρατώνα. Η Τουρκία στοιβάζει συνεχώς όπλα και στρατό εδώ. Και η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μένει άπρακτη. Εξοπλίζεται συνεχώς. Μήπως δεν μπορεί να μετατραπεί σε ομοβροντία πυρών μια μέρα αυτή η κατάπαυση του πυρός; Όλα είναι πιθανά. Αν καταλαβαίναμε την αξία της ειρήνης, θα μπορούσαμε να εμποδίζαμε αυτή τη συγκέντρωση όπλων. Όμως, δεν θυμάμαι να έχει γίνει έστω και ένα συλλαλητήριο για τον αφοπλισμό στο νησί. Δεν ήρθε καθόλου στην ημερήσια διάταξη στις διαπραγματεύσεις. Η Τουρκία εξοπλίζεται για να διατηρήσει τη στρατιωτική της ισχύ στο νησί και η ελληνοκυπριακή πλευρά για να αμυνθεί απέναντί της. Έστω και αν υπάρχει κατάπαυση του πυρός εδώ και 48 χρόνια, οι Ελληνοκύπριοι νιώθουν την απειλή της Τουρκίας. Κοντολογίς, αν το δίδαγμα που θα αντληθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι να καταλάβουμε την αξία της ειρήνης, θα έπρεπε να την είχαμε καταλάβει πρώτα από τον δικό μας πόλεμο.

Φυσικά, υπάρχει και το ζήτημα του φυσικού αερίου. Ως γνωστόν, πλέον το ρωσικό αέριο αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη και για τον λόγο αυτό αυξήθηκε η αξία του φυσικού αερίου της Κύπρου. Έστρεψε τα βλέμματά της προς το δικό μας αέριο η Ευρώπη, η οποία δεν θέλει να εξαρτάται από το ρωσικό αέριο. Όμως, αυτό το αέριο καθιστά αναγκαία τη λύση στο νησί, λένε. Κάποιοι άρχισαν να ελπίζουν και σε αυτό. Όμως, δεν πρόκειται να βγει τίποτα και από αυτό! Η Τουρκία δεν θα κάνει βήματα ενόσω δεν ικανοποιούνται οι απαιτήσεις της στο νησί. Αν την πιέσει η Αμερική μπορεί να γίνει κάτι, όμως και εκείνη δεν πρόκειται να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία. Μπορεί να ασκήσει πιέσεις στην κυπριακή κυβέρνηση, όμως στην Τουρκία δεν θα ασκήσει.

Οι «μάντεις» ήταν πάλι πολύ βιαστικοί μόλις ανακαλύφθηκε φυσικό αέριο στις θάλασσες. Είδαν και σε αυτό ένα φως για ειρήνη και λύση. Κατά τη γνώμη τους, διαφαινόταν στον ορίζοντα ένας θησαυρός που θα έπνιγε στα πλούτη όλους τους Κύπριους και αυτό θα μας έφερνε τη λύση και την ειρήνη. Δηλαδή, το φυσικό αέριο θα γινόταν γέφυρα ειρήνης στο νησί. Όμως, παραγνώρισαν το εξής όταν προέβαιναν σε αυτήν την πρόβλεψη. Το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο δεν έφερε ειρήνη σε κανέναν σε αυτόν τον κόσμο. Τι έφερε; Πόλεμο! Αυτή είναι η πραγματική αιτία των αιματηρών πολέμων και των στρατιωτικών πραξικοπημάτων που συνεχίζονται εδώ και χρόνια στις πλούσιες σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο χώρες της Μέσης Ανατολής. Άλλωστε, μήπως δεν πάθαμε ό,τι πάθαμε και εμείς στην Κύπρο επειδή βρισκόμαστε κάτω από τη σκιά αυτού του πετρελαίου; Να παρακαλούμε να μην πέσουν πάνω μας οι διάβολοι όταν αρχίσει να εξάγεται αυτός ο θησαυρός από τις θάλασσές μας. Να μην πάθουμε αυτά που έπαθαν άλλοι.

Εδώ και πολύ καιρό, η Κύπρος δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του κόσμου. Δεν νομίζω ότι θα ενδιαφερθούν για εμάς εκείνοι που κάρφωσαν το βλέμμα τους στη Ρωσία. Επιπλέον, εμείς ζήσαμε πριν 48 χρόνια αυτά που ζει η Ουκρανία σήμερα. Και δυστυχώς, η Κύπρος δεν ήταν τόσο τυχερή όσο η Ουκρανία. Όλος ο κόσμος βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας. Ακόμα και η Κύπρος. Όμως, κανένας δεν βρισκόταν στο πλευρό της Κύπρου.

ΠΗΓΗ politis

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου