Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Η επόμενη ημέρα μίας ιστορικής ομιλίας

ΙΣΤΟΡΙΚΗ έχει χαρακτηριστεί η ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο αμερικανικό Κογκρέσο. Και είναι ιστορική επειδή έγινε ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός, που μίλησε σε κοινή συνεδρίαση Γερουσίας και Βουλής. Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός τόσο για τα νομοθετικά σώματα των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και για την Ελλάδα. Σημειολογικά και ουσιαστικά αυτή η παρουσία αλλά και η ομιλία είναι ένα γεγονός, που πρέπει να αξιολογηθεί υπό το φως της νέας εποχής, που εισέρχονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Αυτές οι σχέσεις αναπτύσσονται, ενισχύονται και αποτελούν μία εξέλιξη αρκούντως σημαντική, που δεν πρέπει, ωστόσο, να αντιμετωπιστεί με υπερβολές και αχρείαστους πανηγυρισμούς. Βρισκόμαστε στην επόμενη ημέρα της ομιλίας Μητσοτάκη και το ζητούμενο είναι η αξιοποίηση και των αποτελεσμάτων της επίσκεψης γενικά και του κλίματος, που διαμορφώθηκε εντός του νομοθετικού σώματος των ΗΠΑ. Και στην Κυβέρνηση ασφαλώς. 

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ Πρωθυπουργός στην ομιλία του έκανε διασύνδεση των όσων συμβαίνουν στην Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα αυτή με την τουρκική επιθετική, επεκτατική πολιτική. Έθεσε, δηλαδή, τον αναθεωρητικό επεκτατισμό σε μία γενική εικόνα, παραπέμποντας στα κράτη, που εκφράζουν αυτές τις πολιτικές. Ήταν μία διασύνδεση, που είχε στόχο να ενημερώσει και να αναδείξει τις παράνομες, παράλογες διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις της Άγκυρας.

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ Μητσοτάκης ανέφερε —στέλνοντας μηνύματα προς τους Αμερικανούς αξιωματούχους— πως δεν μπορεί να υπερισχύσει ο αναθεωρητισμός. «Να μην ξεχνάτε, σας παρακαλώ, μία ανοιχτή πληγή που προκαλεί πόνο, την παράνομη κατοχή της Κύπρου — αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί βάσει του διεθνούς δικαίου, όπως είπα και χθες στον πρόεδρο Μπάιντεν, κανείς ποτέ δεν θα αποδεχθεί τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο», επισήμανε μιλώντας για την ημικατεχόμενη πατρίδα μας. Αποφεύγοντας να αναφερθεί ονομαστικά στην Τουρκία, αλλά «φωτογραφίζοντάς» την ( άγνωστο γιατί επέλεξε τούτο), ενημέρωσε τους Αμερικανούς νομοθέτες για τα όσα παράνομα προβαίνει η κατοχική δύναμη σε βάρος της Ελλάδος, αλλά και της Κύπρου. «Σας ζητώ να λάβετε υπόψη σας τον κίνδυνο αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, όταν λαμβάνετε αποφάσεις για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή», είπε και τούτο είναι ξεκάθαρο μήνυμα ενόψει των συζητήσεων για πώληση μαχητικών αεροσκαφών στην κατοχική Τουρκία. Ήταν, όμως και ένα μήνυμα ενόψει των συζητήσεων της Ελλάδος και των ΗΠΑ για την αγορά μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35. Την ώρα κατά την οποία, όπως αναφέρθηκε, έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία για την πιθανή ένταξη της Ελλάδας μέσω της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35.  

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ Πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ κάνοντας μνεία στην ελληνοαμερικανική κοινότητα: «Είναι μία ιδιαίτερη στιγμή γιατί βλέπω πολλούς μαζί μας. Η χώρα σας υποστήριξε τα κύματα μεταναστών, τα οποία ήρθαν σε αναζήτηση καλύτερης ζωής. Εκείνοι που κίνησαν για αυτή τη χώρα δεν ήταν φιλόσοφοι ή ποιητές όπως οι πρόγονοί τους. Ήταν απλοί εργάτες. Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν μορφωμένοι, είχαν πάντα αποφασιστικότητα. Προσέφεραν λαμπρό μέλλον στα παιδιά τους. Η επόμενη γενιά θα πρέπει να ζει καλύτερα από την προηγούμενη. Ποτέ δεν λησμόνησαν από πού ξεκίνησαν. Έξι εξ αυτών βρίσκονται στο Κογκρέσο». Θα προσθέταμε σε αυτά, τα οποία είπε ο Ελληνας Πρωθυπουργός, και τη σημαντική παρέμβαση και συμβολή της ομογένειας στους αγώνες του ελληνισμού. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι το γνωρίζουν πολύ καλά τούτο. 

  Η Θέση του "Φ"

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου