Του Αλέξανδρου Δρίβα, Διεθνολόγου -Συντονιστή του Τομέα Ευρασίας & Ν. Α. Ευρώπης στο ΙΔΙΣ – Research Fellow in HALC (Hellenic American Leadership Council)
Το ”Τι πήρε η Ελλάδα;; Δεν παίρνει τίποτα! Δίνουμε, δίνουμε και…” είναι η γνήσια ανοησία των καιρών. Το λόμπι των λαϊκιστών (ελπίζω να καταλάβατε όλοι εδώ και 4 μήνες πως όχι μόνο δύο άκρα υπάρχουν αλλά πολλά και ετερογενή) αναφέρει την παραπάνω ερώτηση (τη θεωρεί ρητορική ερώτηση για τους όχλους που επιθυμεί να διαπλάσει) για τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ.
Πρόσθετη ανοησία των ημερών είναι ”το χτύπημα στην πλάτη”.
Ας δούμε λοιπόν με στοιχεία αν αυτό ισχύει. Αν όντως η Ελλάδα δεν πήρε τίποτε και δεν παίρνει τίποτε από τις ΗΠΑ.
Μετα το τέλος του Β.Π.Π η Ελλάδα γίνεται παγκοσμίως η 6η χώρα υποδοχής αμερικανικής βοήθειας. Το συνολικό ποσό (σε είδος και χρήματα) ξεπέρασε τα 2,1 δις δολάρια (τότε). Το έκαναν αυτό οι Αμερικανοί επειδή μας αγαπούν; Όχι. Το έκαναν γιατί επιθυμούσαν μέσα από το Σχέδιο Μάρσαλ να πετύχουν την ανακύκλωση των πλεονασμάτων της. Πώς η Ελλάδα ανέπτυξε την 1ης εμπορική ναυτιλία στον κόσμο; Από τα liberty ships που μας έδωσαν οι Αμερικανοί για να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία μας. Η φύλαξη των θαλασσίων οδών από το αμερικανικό ναυτικό οδήγησε την Ελλάδα στο να μπορεί να επιβιώσει μετά από τον Β’ΠΠ όπου οι Γερμανοί (Βούλγαροι και Ιταλοί) άφησαν στάχτη το 75% των υποδομών της χώρας.
Ο ελληνικός στρατός ανέβηκε επίπεδο λόγω της εκπαίδευσής του στο ΝΑΤΟ και θωρακίστηκε από τον ”Βορρά κίνδυνο” (Βουλγαρία) σε μια περίοδο που δεν ήταν σίγουρο οτι σήμερα θα είμαστε εδώ με αυτόν τον στρατηγικό προσανατολισμό. Τα παιδοφυλάγματα και τις συμμορίες (έτσι τις λέω) τα αφήνω εκτός…
Η Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης έγινε πλεονασματική στο εμπόριο με τις ΗΠΑ βοηθώντας στο να προβούμε σε υποκατάσταση εισαγωγών. Οι ΗΠΑ κράτησαν την Ελλάδα στην Ε.Ε και έβαλαν στον πάγο το σχέδιο Μέρκελ-Σοϊμπλε που ήθελε μια άλλη Ε.Ε. ασφαλώς πιο ανακουφισμένη από βαρίδια σαν την Ελλάδα για να μπορεί να τη δώσει σαν αντάλλαγμα σε Τουρκία και Κίνα. Στην ΕΖ μείναμε χάρη στην παρέμβαση των ΗΠΑ. Το έκαναν γιατί μας αγαπούν; Όχι. Το έκαναν γιατί είμαστε απαραίτητοι στο σχεδιασμό τους.
Τι πήρε η Ελλάδα από τις βάσεις; Ό,τι παίρνει η Αυστραλία και η Ιαπωνία (”προτεκτοράτα και αυτοί” ε;). Η αποτροπή εναντίον της Τουρκίας γίνεται άμεσα (αύξηση διαθέσιμης σκληρής ισχύος-εξοπλισμοί) και έμμεσα (συμμαχίες, αποτροπή μέσω τρίτων). Την Αμερική μπορείς να τη θυμώσεις μόνο με ένα πράγμα: Να ενοχλήσεις ζωτικά της συμφέροντα (βλ. Νορντ Στρημ 2 ). Η βάση στην Αλεξανδρούπολη και η αναβάθμιση της Σούδας σημαίνει το εξής απλό: Η Ελλάδα ενώνει την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου με τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα. Υποκαθιστά το τουρκικό μονοπώλιο των Στενών. Ο Πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένα ζωντανό παράδειγμα για την αξία της βάσης. Οι Τούρκοι δε θα επιτεθούν ποτέ σε στρατηγικές υποδομές που διευκολύνουν τους Αμερικανούς γιατί πολύ απλά την επόμενη μέρα δε θα υπάρχουν στο χάρτη. Αυτά τα ”τους φοβούνται τους Τούρκους οι Αμερικανοί, τα αγοράζουν μόνο αφελείς). Οι μεγάλες δυνάμεις υπολογίζουν με το δικό τους ρολόϊ πότε τιμωρούν κάποιον (πάλι βλ. Γερμανία).
Η Ελλάδα έχει πάρει επενδύσεις από αμερικανικές εταιρείες-γίγαντες και έχει μπει ο σπόρος προκειμένου να είμαστε ”αντιπρόσωποι” των Βαλκανίων. Η Ελλάδα είναι μικρή αγορά. Μια Tesla, μια Microsoft, μια Amazon θα ήθελε πολύ να γίνει η Ελλάδα διανομέας μιας περιοχής η οποία μαστίζεται από ρωσική επιρροή (Βαλκάνια) και έτσι εκτός από οικονομικά οφέλη, να έχει πάλι και γεωπολιτικά. Η Cisco προφανώς δεν ήρθε γιατί μας αγαπάει ή γιατί έχουμε άψογο φορολογικό σύστημα.
Η Ελλάδα πήρε στρατηγικό διάλογο (από τις 18/12/2018, τότε για τον Κατρούγκαλο που την υπέγραψε ήταν καλοί οι Αμερικανοί, σήμερα είναι οι γνωστοί….”φονιάδες των λαώνε”-ψεύτες, ιδεοληπτικοί). Έχουμε 5-7 πυλώνες συνεργασίας και έτσι μπορούμε να πούμε οτι εισήλθαμε σε στρατηγικό διμερές επίπεδο (από το 1980 και μέχρι το 2010 οι σχέσεις μας ήταν μάλλον μέσω του ΝΑΤΟ) το οποίο μετράει μόλις 3,5 έτη. Η Ελλάδα έχει πρόσβαση όλο και περισσότερο σε αμερικανικά όπλα αλλά και στην τεχνογνωσία. Μακάρι αυτό να το δούμε στα ναυπηγεία.
”Μας χτύπησαν την πλάτη… με την Lockheed Martin στην ΕΑΒ και τα F-35.
Ουρλιάζουν και φωνάζουν όσοι θέλουν ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ και μόλις τα πάρουν, τότε είναι ”πούλημα, ξεπούλημα κτλ” (έχω ξαναπεί πολλές φορές με τη γενιά του Πολυτεχνείου άκρη δε βγάζεις). Τα F-35 είναι στρατηγικό όπλο. Η Ελλάδα δεν ήταν στην συμπαραγωγή. Κάποτε ήταν να μπει αλλά…είπαμε: ”Ούξω οι βάσεις”. Η Lockheed Martin μαζί με το Ισραήλ θα μπουν στην ΕΑΒ ώστε να μπορούμε να έχουμε συμπαραγωγές, να παίρνουμε τεχνογνωσία και αυτή η τεχνολογία να μπορεί να διαχυθεί και σε άλλα επίπεδα. Η άμυνα είναι βάση οικονομική η οποία με τη σειρά της θα αυξήσει την παραγωγικότητα και την καινοτομία της χώρας.
Επομένως: Το ”δε μας δίνουν τίποτε” όπως εύκολα (αυταπόδεικτα) μπορεί να δει κάποιος είναι το σύνθημα της κακομοιριάς, της μιζέριας, τα συνθήματα όλων όσων δε θέλουν στην πραγματικότητα να αλλάξει κάτι. Θέλουν να παραμένει για να το ψέγουν, να το λαϊκίζουν , επενδύοντας στη μιζέρια και στους καημούς που τελικά γίνονται αυτεκπληρούμενες προφητείες. Έχουμε πάρει όσα θα μπορούσαμε από τις ΗΠΑ;
Όχι. Όσο ο χρόνος εξελίσσει τα πάντα, συνεχώς θα υπάρχουν νέες οροφές. Όπως θα ζητούν οι Αμερικανοί από μας θα ζητούμε και εμείς. Εμπόριο είναι, συναλλαγές είναι και δε γίνονται από αγαπη, συμπόνοια, κατανόηση, προδέρμ κτλ. Τρέμω πάντα όταν ακούω οτι κάποιος μου κάνει δώρο κάτι αλλά είπαμε, η γενιά του Πολυτεχνείου θέλει: Λεφτά από την Ε.Ε., ασφάλεια από το ΝΑΤΟ (αν είναι δυνατόν να βομβαρδίσουν κιόλας οι Αμερικανοί τους Τούρκους ενώ λιαζόμαστε) για να μπορούμε να αγαπούμε και να δικαιολογούμε τη Ρωσία και όταν οι Τούρκοι απειλούν την Ελλάδα να βγάζουμε οργή αλλά όταν η Ζαχάροβα μας πει ”καθίστε καλά” να χαιρόμαστε που μας απειλεί.
Με άλλα λόγια: Άλλες επιστήμες ασχολούνται με αυτά και όχι οι διεθνείς σχέσεις.
ΥΓ: Η εξέλιξη της Ιστορίας αδιαφορεί για τις φωνές. Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση και ραγιαδισμός με ή χωρίς εθνόσημο θα σβήσουν. Και είμαι τόσο χαρούμενος γι αυτό γιατί ήταν εφηβικό όνειρο.
ΠΗΓΗ armynow
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου