Γράφει άλλος ένας άγνωστος.
https://www.youtube.com/watch?v=9o56NRJzfEw&t=163s
Το αμυντικό μας δυναμικό συμπεριλαμβανομένων των αμυντικών μας δαπανών είναι από τα μεγαλύτερα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές και νατοϊκές χώρες (σε αναλογία πληθυσμού) εξαιτίας του καλού μας ανατολίτη γείτονα. Σίγουρα όμως, δεν τον διαλέξαμε εμείς (τον γείτονα).
Η μελέτη, σχεδίαση και κατασκευή ενός νέου σύγχρονου πολεμικού πλοίου εμπεριέχει υψηλό ρίσκο,
ακόμα και για χώρες ή ναυπηγεία με μεγάλη εμπειρία και παράδοση στον τομέα αυτό. Το ρίσκο απαιτεί θράσος, το ελεγχόμενο ρίσκο απαιτεί τόλμη. Η ατολμία που επιδεικνύουμε, σαν κράτος, σαν πολιτική, δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι, όταν χώρες μικρότερες σε μέγεθος και σε ναυτική παράδοση, το τολμούν, εδώ και πολλά χρόνια, διαρκώς και επιτυχώς.Στην δικιά μας χώρα, έχουν (στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν) μελετηθεί, σχεδιαστεί και κατασκευαστεί, πολλά εμπορικά και αρκετά σύγχρονα πολεμικά πλοία. Ας θυμηθούμε την περίπτωση των κανονιοφόρων τύπου Μαχητής.
Η λύση να αγοράζουμε μόνο ξένα σκάφη, που έχουν μελετηθεί, σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από ξένους, δεν είναι πάντα η καλύτερη. Σε πολλές περιπτώσεις, τα ξένα σκάφη, δεν καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες του Π.Ν. μας. Απαξιώνουμε παράλληλα και την εγχώρια αμυντική μας βιομηχανία.
Οι πρόσφατες, υπέρογκες, αμυντικές μας δαπάνες δεν είναι προς την κατεύθυνση του να προσφέρουν και δουλειά σε Ελληνικά χέρια, μυαλά και εταιρείες. Είναι, δυστυχώς, προς την κατεύθυνση να αναπτύσσουν μόνο τις συμμαχικές οικονομίες.
Οι κύριοι λόγοι ανάπτυξης (μελέτη, σχεδίαση και κατασκευή) ενός νέου σύγχρονου πολεμικού πλοίου στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι είναι, μεταξύ άλλων, και οι εξής:
-
Μείωση της εξάρτησης της χώρας μας από το εξωτερικό.
-
Μείωση κόστους εξοπλιστικών προγραμμάτων. Το κόστος κατασκευής στην Ελλάδα θα μπορούσε να είναι έως και 25% χαμηλότερο από το αντίστοιχο του εξωτερικού, λόγω υψηλότερου μισθολογίου και ποσοστού υπερκερδών των ξένων ναυπηγείων.
-
Αύξηση του ποσοστού κάλυψης των εξοπλιστικών αναγκών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από την εθνική αμυντική βιομηχανία, η οποία θα έχει σαν αποτέλεσμα:
Α. την αύξηση του ΑΕΠ
Β. την επανάκτηση θέσεων εργασίας που χάθηκαν στα χρόνια της κρίσης
Γ. τη μεγιστοποίηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας
Δ. την αύξηση της απασχόλησης σε κλάδους υψηλής τεχνολογίας
Ε. την συμβολή στην μείωση του ‘brain drain’
-
Απόκτηση σύγχρονων πολεμικών σκαφών σύμφωνα με τις ειδικότερες πραγματικές επιχειρησιακές ανάγκες του ΠΝ μας.
-
Αξιοποίηση της εναπομένουσας γνώσης και εμπειρίας στον χώρο της αμυντικής βιομηχανίας.
-
Δυνατότητα γρήγορης και οικονομικότερης αντικατάστασης των παλαιών μονάδων του ΠΝ μας.
-
Δυνατότητα χρησιμοποίησης παλαιών όπλων και αισθητήρων από παλαιά σκάφη του ΠΝ μας.
-
Αύξηση της αποτρεπτικής ικανότητος των Ενόπλων μας Δυνάμεων.
-
Δημιουργία προϋποθέσεων για μελέτη, σχεδίαση και κατασκευή πολεμικών σκαφών για εξαγωγή.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, δικαιολογείται η ανάληψη σχετικού ρίσκου για την μελέτη, σχεδίαση και κατασκευή ενός ή περισσοτέρων νέων σύγχρονων πολεμικών πλοίων στην Ελλάδα. Με την επαναλειτουργία των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και των ναυπηγείων Ελευσίνας, εκτιμάται ότι, θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις έναρξης προγραμμάτων κατασκευής σύγχρονων πολεμικών πλοίων στην χώρα μας.
Υποκλοπή συζήτησης σε παραδοσιακό Ελληνικό καφενείο:
Ερώτηση αγνώστου Χ: Γιατί δεν προχωράμε στην ανάληψη πρωτοβουλιών να φτιάξουμε Ελληνικά πολεμικά πλοία?
Απάντηση αγνώστου Ψ: Μα, εξαιτίας της αδράνειας, της αδιαφορίας, του προσωπικού συμφέροντος και της δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας των καθ’ ύλην αρμοδίων.
Απάντηση αγνώστου Ζ: Όχι φίλε μου, όχι τόσο εύκολα. Δεν υπάρχει πολιτική βούληση.
Ερώτηση αγνώστου Χ: Τι είναι πολιτική βούληση.
Απάντηση αγνώστου Ψ: Η πολιτική βούληση ορίζεται ως “η έκταση της δέσμευσης υποστήριξης, από βασικούς πολιτικούς παράγοντες, για μια συγκεκριμένη πολιτική λύση, σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα.” Η έλλειψη πολιτικής βούλησης συχνά κατηγορείται για άλυτα πολιτικά ζητήματα.
Απάντηση αγνώστου Ζ: Όχι φίλε μου, όχι τόσο εύκολα. Πολιτική βούληση είναι το πολιτικό κέρδος ή πολιτικό συμφέρον.
Ερώτηση αγνώστου Χ: Δηλαδή να το πούμε καλύτερα τότε, δεν υπάρχει πολιτική τόλμη? Δηλαδή οι πολιτικοί μας δεν τολμούν?
Απάντηση αγνώστου Ζ: Δηλαδή οι πολιτικοί μας, αντί να έχουν πολιτικά μέζεα, έχουν XXL πολιτικές Tse Pes. Do you know Tse Pes? Ναι, αυτό ακριβώς.
Hellenic Defence Net
ΠΗΓΗ hellenicdefence
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου