Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Αξιωματούχος ENI: Περαιτέρω προοπτικές στα τεμάχια 6 και 11


H κοινοπραξία Eni/Total εξετάζει την ύπαρξη περαιτέρω προοπτικών στα τεμάχια 6 και 11 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου καθώς και τις προοπτικές εμπορικής εκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Καλυψώ», όπως δήλωσε ο επικεφαλής του διερευνητικού τομέα της εταιρείας, Λούκα Μπερτέλι, στο συνέδριο Eastern Mediterranean Gas στη Λευκωσία.

Ο κ. Μπερτέλι υπογράμμισε τη σημασία των ευρημάτων των δύο γεωτρήσεων της κοινοπραξίας Total/Eni στους στόχους «Ονησίφορος» και «Καλυψώ» της κυπριακής ΑΟΖ οι οποίες κατέδειξαν ότι το μοντέλο του αιγυπτιακού κοιτάσματος «Ζορ» εκτείνεται και στην κυπριακή ΑΟΖ. Σημείωσε επίσης ότι το φυσικό αέριο που βρέθηκε στην «Καλυψώ» είναι εξαιρετικής ποιότητας (99% μεθάνιο) ενώ τα πετρώματα είναι επίσης πολύ καλά, δύο πολύ σημαντικά στοιχεία για τη μετέπειτα εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος.
Ανέφερε ακόμα ότι η αναμενόμενη γεώτρηση της Exxon Mobil στο τεμάχιο 10 αυτό το χρόνο, θα είναι ακόμα μια δοκιμή του μοντέλου του «Ζορ». Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι η κοινοπραξία Eni / Total αξιολογούν την ύπαρξη περαιτέρω προοπτικών στα κυπριακά τεμάχια 6 και 11 για πιθανή γεώτρηση.

Ο κ. Μπερτέλι επεσήμανε επίσης ότι αν η ανακάλυψη στο «Καλυψώ» αξιολογηθεί θετικά, η εταιρεία θα πρέπει να αναπτύξει επιλογές για εμπορευματοποίηση του. Αναλύοντας τις επιλογές, κατέστησε σαφές ότι η εταιρεία δίδει προτεραιότητα στην επιλογή του υφιστάμενου τερματικού υγροποίησης που διατηρεί στην Αίγυπτο, από το οποίο το υγροποιημένο αέριο θα μπορούσε να μεταφερθεί στην Ευρώπη και αλλού στην Ανατολική Μεσόγειο.

"Και αυτός είναι ο απλός, ταχύτερος και λογικότερος τρόπος να υπάρξουν έσοδα από την εξαγωγή του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου", είπε.

Πρόσθεσε ότι η κατασκευή νέων αγωγών, ειδικά προς την Ευρώπη, απαιτεί μαζικές επενδύσεις, πολιτική αποδοχή από διάφορες χώρες και μεγαλύτερες ποσότητες αερίου για τη διασφάλιση της μακρόχρονης κάλυψης των αναγκών. Είπε επίσης ότι οι μεγάλες αγορές στην περιοχή που πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι η Ελλάδα και η Τουρκία.

Σημειώνοντας ότι υπάρχουν προοπτικές ώστε η Ανατολική Μεσόγειος να γίνει ένας δυνητικός κόμβος φυσικού αερίου για την Ευρώπη, είπε ωστόσο ότι πρέπει να υπάρξουν ρεαλιστικές λύσεις.

"Νομίζω ότι πρέπει να πάμε βήμα με βήμα, να είμαστε ρεαλιστές, πραγματιστές. Η περιοχή είναι γεωπολιτικά περίπλοκη, πρέπει να βρούμε απλές λύσεις και πιο ρεαλιστικές λύσεις για να αξιοποιήσουμε αυτούς τους πόρους ", είπε.

Τον περασμένο μήνα το πλοίο γεωτρύπανο της Eni αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την κυπριακή ΑΟΖ, όταν τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμπόδισαν την πορεία του προς το τεμάχιο 3 την κυπριακής ΑΟΖ.

Αναφερόμενος στις προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου γενικότερα, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν καλά αποτελέσματα στο Λίβανο μετά τον πρώτο γύρο γεωτρήσεων που προκήρυξε η χώρα, ενώ είπε ότι οι υποθαλάσσιες γεωτρήσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα μπορεί τελικά να φέρουν περισσότερες εκπλήξεις.

Ανέφερε τέλος ότι η ενέργεια θα μπορούσε να φέρει κοντά και να δημιουργήσει ειρήνη για όλες της χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.

Πολύ σημαντικές για την περιοχή οι ανακαλύψεις ΦΑ, λένε αξιωματούχοι από Αίγυπτο και Λίβανο

Στη σημασία και στα νέα δεδομένα που δημιούργησαν οι ανακαλύψεις Φυσικού Αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αναφέρθηκαν αξιωματούχοι από τον Λίβανο και την Αίγυπτο, στο Συνέδριο Eastern Mediterranean Gas Conference που διοργανώνει η Gulf Publishing Company.

Η Αναπληρωτής Γενική Διευθύντρια της Ρυθμιστικής Αρχής Αερίου της Αιγυπτιακής Εταιρείας Φυσικού Αερίου (Egyptian Natural Gas Holding Company-EGAS) Δρ. Λάμια Αμπο Σιάχμπα, εξήγησε τη λειτουργία της Εταιρείας Φυσικού Αερίου και αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα που δημιούργησαν οι τελευταίες ανακαλύψεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως είπε, η Αίγυπτος μπήκε στο παιγνίδι της εξόρυξης και εκμετάλλευσης του Φυσικού Αερίου από τη δεκαετία του 1960, ωστόσο, όπως είπε, τα τελευταία 8 χρόνια, δηλαδή από το 2010 λόγω διάφορων συγκυριών και άλλων αιτιών η παραγωγή Φυσικού Αερίου μειώθηκε δραματικά. Σημείωσε, επίσης, ότι το κενό της προσφοράς Φυσικού Αερίου στην Αίγυπτο, που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια, φαίνεται πως θα καλύψουν οι ανακαλύψεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για τα νέα δεδομένα στην περιοχή μίλησε ο Επικεφαλής του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωφυσικής της Λιβανικής Αρχής Πετρελαίου Γουίσαμ Ετμοντ Σιμπάτ. Ανέφερε ότι ο πρώτος γύρος αδειοδοτήσεων για την ΑΟΖ του Λιβάνου έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία με το ενδιαφέρον να εστιάζεται σε δύο τεμάχια τα οποία βρίσκονται πιο κοντά στις ακτές του Λιβάνου.

Ο Λιβανέζος αξιωματούχος τόνισε πως υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και δραστηριότητα εταιρειών τα τελευταία 5 χρόνια στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, σημειώνοντας πως έχουν υπάρξει σημαντικές ανακαλύψεις στην περιοχή κάτι που δίνει προοπτικές και στα τεμάχια του Λιβάνου.

Ανέφερε επίσης, πως με αν τα νέα δεδομένα στην Κύπρο δημιουργηθούν οι συνθήκες για να προχωρήσει η χώρα με υποδομές για κατασκευή τερματικού, αυτό θα καταστεί επωφελές και για τη χώρα του από μια ενδεχόμενη συνεργασία.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ


ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου