Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Οι δύο όψεις του επόμενου Χειμώνα...

 

Δύο είναι τα βασικά προβλήματα που αναδύονται τους επόμενους μήνες. Για τις πλούσιες χώρες της Ευρώπης, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, είναι η ενεργειακή κρίση και για τις φτωχές χώρες της Αφρικής είναι η επισιτιστική.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΟΥΠΑΣ

Οι δύο όψεις του επόμενου Χειμώνα...

Δύο είναι τα βασικά προβλήματα που αναδύονται τους επόμενους μήνες. Για τις πλούσιες χώρες της Ευρώπης, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, είναι η ενεργειακή κρίση και για τις φτωχές χώρες της Αφρικής είναι η επισιτιστική.

Ενεργειακή κρίση στην προκειμένη περίπτωση σημαίνει πως ακόμη και καλά οργανωμένες οικονομίες και κοινωνίες όπως η γερμανική, θα δουν "δελτίο" στην ενέργεια. Αυτό σημαίνει πως παραγωγικές μονάδες ίσως χρειαστεί να λειτουργήσουν εκ περιτροπής, ενώ περιορισμοί μπορεί να επιβληθούν και στη θέρμανση των νοικοκυριών.

Όσοι έχουν ζήσει σε χώρες του Βορρά αντιλαμβάνονται τι σημαίνει αυτό.

Το παράδειγμα της Γερμανίας δεν επελέγη προκειμένου να "χαρούν" οι "αντιμνημονιακοί" που συνεχίζουν να πιστεύουν πως για τα δικά μας προβλήματα φταίνε όλοι οι άλλοι, αλλά γιατί η γερμανική οικονομία αποτελεί τον "κινητήρα" των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Όταν η γερμανική οικονομία έχει... συνάχι οι περιφερειακές οικονομίες της Ευρώπης παθαίνουν "πνευμονία"...

To 2021 π.χ. ο δεύτερος μεγαλύτερος προορισμός των ελληνικών εξαγωγών μετά την Ιταλία ήταν η Γερμανία με εξαγωγές 3,4 δισ. ευρώ και μερίδιο 7,5% επί του συνόλου.

Στις τουριστικές αφίξεις αντίστοιχα το 2019, που ήταν η τελευταία φυσιολογική χρονιά πριν την πανδημία, οι Γερμανοί είχαν την πρώτη θέση με πάνω από 4 εκατ. αφίξεις.

Αν οι Γερμανοί ξοδέψουν περισσότερα για θέρμανση και τρόφιμα ή αν υποστούν μειώσεις εισοδήματος λόγω της ενεργειακής κρίσης, μεταξύ των πρώτων δαπανών που θα μειώσουν είναι αυτές για ψυχαγωγία και ταξίδια στο εξωτερικό...

Η Ευρώπη μπορεί να κρυώσει αλλά μάλλον είναι αρκετά πλούσια προκειμένου να μην πεινάσει. Αυτή που θα πεινάσει ως συνήθως είναι η Αφρική, της οποίας ο νεανικός πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται.

Τούτο σημαίνει πως θα αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές προς τις πλούσιες χώρες της Δύσης. Όταν συμβαίνει αυτό η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία είναι οι χώρες που υποφέρουν.

Η Ελλάδα μεταξύ αυτών υποφέρει περισσότερο καθώς συνορεύει με την Τουρκία που είναι αναθεωρητική δύναμη και "εργαλειοποιεί" συστηματικά το "προσφυγικό- μεταναστευτικό" προκειμένου να ασκεί πιέσεις σε Ελλάδα και Ε.Ε.

Επιπλέον, η επισιτιστική κρίση απειλεί με "Λυβιοποίηση" ή "Συριοποίηση" μια σειρά χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και ενδεχομένως χώρες μέχρι τις παρυφές της Ν.Α. Ευρώπης.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το φαινόμενο της Αραβικής Άνοιξης που οδήγησε πολλές χώρες σε εμφύλιες διαμάχες, στα τέλη της περασμένης δεκαετίας πυροδοτήθηκε από την άνοδο των τιμών των τροφίμων.

"Το μόνο πράγμα για το οποίο ανησυχώ και για το οποίο δεν μιλάμε αρκετά είναι το φαγητό" ανέφερε προχθές στους Financial Times ο επικεφαλής της BlackRock, Larry Fink.

Κατά τα λοιπά εμείς στις παρυφές της καθ’ ημάς Ανατολής ασχολούμαστε με ευτελείς υποθέσεις άσημων διάσημων και οι γαρίδες που μας σέρβιραν σε κάποιο κοσμικό νησί μιλούσαν ελληνικά ή αργεντίνικα...

Πηγη: capital

ΠΗΓΗ https://www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου