Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Η στρατηγική σημασία της επίσκεψης Φλώρου στις ΗΠΑ

Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελίδης

Τα αποτελέσματα της επίσκεψης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ιδιαίτερα θετικό πρόσημο. Πρώτον, εν όψει των νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων για την ενίσχυση των ελληνικών οπλικών συστημάτων μέσα από την απόκτηση F-35 από τη χώρα μας που έχει ήδη προαναγγείλει ο πρωθυπουργός και τη σχετική χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ για αντικατάσταση παλαιότερων συστημάτων με αντίστοιχα σύγχρονης τεχνολογίας.

ΚΑΙ, ΔΕΥΤΕΡΟΝ, γιατί ανέδειξαν με τον πιο ξεκάθαρο και σαφή τρόπο τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ και τη συνεισφορά των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που καθιστούν τη χώρα μας πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ αυτό, η ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στο Ντάλας του Τέξας, όπου βρίσκεται η γραμμή παραγωγής και πτητικών δοκιμών του μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς F-35, θεωρείται πολύ σημαντική, όπως και η ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος εκσυγχρονισμού των μαχητικών F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας στην έκδοση Viper, όπως και για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών ναυτικών επιχειρήσεων P-3B του Πολεμικού μας Ναυτικού.

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ σημασίας ήταν και η συνάντηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, πάγιο υποστηρικτή των ελληνικών θέσεων, που πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα και επιβεβαίωσε τη στήριξη του γερουσιαστή στους διαρκείς δεσμούς των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την εκτίμησή του για τον κεντρικό ρόλο της χώρας μας στη διασφάλιση της περιφερειακής ασφάλειας και της οικονομικής ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΙΡΑ επαφών του Ελληνα επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων με επιτελείς του Πενταγώνου, αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και εκπροσώπους Ινστιτούτων Διεθνών Σχέσεων δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ και στην ενίσχυση της προώθησης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ότι σήμερα έχει τεθεί σε νέες βάσεις η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ, για τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε με την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ της χώρας μας βρίσκονται σε άριστη κατάσταση από πλευράς αμυντικής ισχύος, ενώ το φρόνημα των στελεχών βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο, με καθοριστική τη συμβολή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κων. Φλώρου, ο οποίος πιστώνεται την επιτυχή αντιμετώπιση των μεγάλων κρίσεων, την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και τον άψογο συντονισμό των τριών κλάδων των Ε.Δ., αλλά και την ουσιαστική συμβολή στην εξοπλιστική προσπάθεια για την ενίσχυση της αμυντικής μας θωράκισης και της αποτρεπτικής μας ισχύος.

Ελεύθερος Τύπος

ΠΗΓΗ lastpoint

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου