Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Η Εβδομάδα του Μέλιτος Τελείωσε

Της Μύρνας Νικολαΐδου

Δεν κράτησε και πολύ η «ανακωχή» μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας μετά την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν για τα μάτια του ΝΑΤΟ. Χθες η τουρκική κυβέρνηση επανήλθε, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση κατά της Ελλάδας, της Κύπρου και της ΕΕ. Αφορμή υπήρξε το αμυντικό σχέδιο της ΕΕ για την «Στρατηγική Πυξίδα» και πιο συγκεκριμένα οι αναφορές ότι συνεχίζονται οι προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες εις βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων έναντι κρατών μελών. Στο εν λόγω σχέδιο προβλέπεται η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης έως και 5.000 στρατιωτών, υλοποιώντας εν μέρει τα σχέδια για κοινή άμυνα της ΕΕ με αφορμή τους κινδύνους αλλά και τις ανάγκες που ανέκυψαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η Στρατηγική Πυξίδα για την Ανατολική Μεσόγειο και η αναφορά στη χώρα μας φαίνεται ότι καθοδηγήθηκε από δύο μέλη της Ε.Ε. που έχουν μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις στα θαλάσσια σύνορά τους, εις βάρος και με την επίμονη άρνηση των δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων», κατήγγειλε τo υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωσή του, φωτογραφίζοντας με σαφήνεια την Ελλάδα και την Κύπρο. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι το κεφάλαιο για την Ανατολική Μεσόγειο «αντιβαίνει ολοκληρωτικά στο Διεθνές Δίκαιο, στην διεθνή πρακτική και στους ίδιους τους νόμους της Ε.Ε. και έτσι είναι αποσυνδεδεμένο από την πραγματικότητα». Και «καθώς το σχέδιο αποτυγχάνει να δείξει προς τη σωστή κατεύθυνση».

Το κείμενο αναφέρεται στην τουρκική παραβατικότητα, ικανοποιώντας τα αιτήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς, καθώς καθίσταται σαφές ότι εξακολουθούν οι προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες εις βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων έναντι κρατών μελών κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Τονίζεται μάλιστα ότι οι δράσεις αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε ταχεία κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, ενώ υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στη διάθεσή της τα εργαλεία και τα μέσα για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Κρατών Μελών και να θωρακίσει την περιφερειακή σταθερότητα. Παραλλήλως γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, φωτογραφίζοντας την γνωστή τουρκική τακτική. Επιπλέον, το κείμενο υπογραμμίζει την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα των κρατών-μελών για αμοιβαία αμυντική συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης από τρίτο μέρος, κάτι που προβλέπει το άρθρο 42.7 της Συνθήκης Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα έδωσε την συγκατάθεση της στην υιοθέτηση της Στρατηγικής Πυξίδας, καταθέτοντας μονομερή εθνική δήλωση, στην οποία επισημαίνει ότι λόγω των προκλήσεων και απειλών που δέχεται εδώ και καιρό, οι ετήσιες αμυντικές της δαπάνες ξεπερνούν κατά πολύ το 2% το ΑΕΠ, στόχο που συμβαδίζει με την αναφορά στο κείμενο της Πυξίδας για αύξηση των αμυντικών δαπανών. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε η «Στρατηγική Πυξίδα» θα αποτελέσει εφαλτήριο για την καλλιέργεια κοινής στρατηγικής κουλτούρας και αμυντικής πολιτικής, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις απειλές και προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει κάθε Κράτος – Μέλος και οι οποίες πρέπει να αντιμετωπίζονται από κοινού. Τόνισε ακόμη τη σημασία σαφούς αναφοράς, στο κείμενο των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο που προκαλούνται από προκλητικές και μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας, και στρέφονται εναντίον Κρατών-Μελών της Ε.Ε., κατά παράβαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους και του Διεθνούς Δικαίου.

Η νέα δύναμη ταχείας αντίδρασης

Όσον αφορά την νέα ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας αντίδρασης των 5.000 στρατιωτών αποτελεί σίγουρα μια καινοτομία, ωστόσο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με τα μεγαλεπήβολα σχέδια για τη δημιουργία ευρωστρατού. Θέμα που έχει επανέλθει εκ νέου στην επικαιρότητα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Οι απειλές αυξάνονται και το κόστος της αδράνειας είναι ξεκάθαρο», δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, αποκαλώντας το έγγραφο που καθορίζει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας έως το 2030 «οδηγό δράσης».

Η δύναμη αυτή αναμένεται να είναι επιχειρησιακή έως το 2025 και δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση αυτή του ΝΑΤΟ, απλώς λειτουργεί συμπληρωματικά. Εξού και η παρουσία του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν στην Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων την Πέμπτη, κατά την οποία αναμένεται να επικυρωθεί και το εν λόγω σχέδιο. Σχετικά με την σύνθεσή της, επικεφαλής της δύναμης αυτής αναμένεται να είναι Γερμανός, κάτι που δικαιολογεί και το πρωτοφανές σχέδιο ύψους 100δις ευρώ για τον επανεξοπλισμό της χώρας για πρώτη φορά μετά τον Β. Παγκόσμιο Πόλεμο. Κάθε κράτος μέλος αναμένεται να συνδράμει με προσωπικό, υλικά ή χρήματα αναλόγως με τις δυνατότητές του.

ΠΗΓΗ energia 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου