Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Δεν πρέπει να πληρώσει το βρετανικό κράτος;

Αλέκος Μιχαηλίδης   

Τον Αύγουστο του 1956, ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ είχε εδραιωθεί σε όλη την Κύπρο, στις πόλεις, στα βουνά, στα σπίτια, στις εκκλησίες. Οι Βρετανοί είχαν να αντιμετωπίσουν ένα λαό-αντάρτη, που αμφισβητούσε τη μοίρα του μετά από πολλά χρόνια σιωπής. Οι πρώτοι απαγχονισμοί είχαν διαπραχθεί τον Μάιο (Καραολής, Δημητρίου), η κατακραυγή ήταν φοβερή, αλλά το Λονδίνο και το Μπάκινγχαμ δεν έδιναν δεκάρα. Όπως δεν έδιναν για τον 19χρονο Ευαγόρα Παλληκαρίδη ή για τον 7χρονο Δημητράκη Δημητριάδη, που κηδεύτηκε το Σάββατο 12 Μαρτίου 2022, 66 χρόνια μετά τη δολοφονία του.

Στις 9 Αυγούστου 1956, προχωρούσαν στους τρεις επόμενους απαγχονισμούς: Ανδρέας Ζάκος, Χαρίλαος Μιχαήλ, Ιάκωβος Πατάτσος. Ο τρίτος, τότε 22 χρονών, είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία Τουρκοκύπριου επικουρικού αστυνομικού, ενώ μαρτυρίες τον αθώωναν. Οι Βρετανοί είχαν αποφασίσει να τον εκτελέσουν, αποδεχόμενοι τη «μαρτυρία» της Τουρκοκύπριας Εμινέ, που διέμενε τότε στα στενά της παλιάς Λευκωσίας.

Για την Εμινέ έγραφε ο Σενέρ Λεβέντ στον «Πολίτη» της Δευτέρας και το μετέφερε στον «Φ» η Δέσποινα Ψύλλου. Η Εμινέ, λοιπόν, εξομολογήθηκε στον ίδιο τον Λεβέντ, πολλά χρόνια αργότερα, πως ο Πατάτσος δεν ήταν ένοχος και πως η ίδια τον είχε «εγκλωβίσει» μέχρι να τον συλλάβουν οι αποικιοκράτες. Η ίδια φυγαδεύτηκε στο εξωτερικό από τους Εγγλέζους και αφού εξομολογήθηκε στον Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο τα γεγονότα, που δημοσιεύτηκαν στην «Αβρούπα», πέρασε από την αγγλική πρεσβεία υπογράφοντας ότι δεν ήταν δικές της δηλώσεις. Ο Λεβέντ γράφει ότι αυτό ίσως ήταν πρακτική των Άγγλων, για να μην αναγκαστούν να πληρώσουν αποζημιώσεις. Και ποιος θα τους αναγκάσει, άραγε;

Δεν έχει αργήσει η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία, να απαριθμήσει τα εγκλήματα των Βρετανών και να κινητοποιηθεί, όχι μόνο για αποζημιώσεις, αλλά πρωτίστως για την παραδοχή τους; Δεν είναι καιρός να πληρώσει το βρετανικό κράτος, όχι μόνο για τα βασανιστήρια εναντίον αγωνιστών της ΕΟΚΑ, αλλά και για τους απαγχονισμούς, τις εκτελέσεις, τα ολοκαυτώματα, τα κέρφιου, τις λεηλασίες; Δεν είναι ώρα να ξεκινήσει εκ νέου μια εκστρατεία από το ίδιο το κράτος για όσα βίωσαν, για το πώς εκτελέστηκαν οι ήρωες της ΕΟΚΑ και όχι για όσους έζησαν για να τα διηγηθούν; Δεν πρέπει να πληρώσει το βρετανικό κράτος, που διέπραξε ασυγχώρητα εγκλήματα επειδή οι Κύπριοι ήθελαν τη λευτεριά τους; Ζουν κι άλλοι ψευδομάρτυρες; Κοιμούνται τις νύχτες; Ήταν 22 χρονών και δεν θα κατέδιδε τον συναγωνιστή του.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου