Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, απέδωσαν κατά υπερβολικό τρόπο το πνεύμα και το κλίμα συσκέψεως των ΥΕΘΑ και ΥΦΕΘΑ με τον Α/ΓΕΕΘΑ, το απόγευμα της Δευτέρας 10 Ιανουαρίου. Κατά τα δημοσιεύματα αυτά, ενημέρωση του Υπουργείου Οικονομικών περί εγκρίσεως κονδυλίων «πρόσθετης αμοιβής στο προσωπικό των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή», προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, περιγράφοντας “θερμό επεισόδιο” με τον ΥΕΘΑ Νικόλαο Παναγιωτόπουλο. Την αρχική “είδηση”, διαδέχθηκαν δημοσιεύματα που προσπαθούσαν να… ανακαλύψουν προεκτάσεις και ερμηνείες, περιοριζόμενα όμως στο επίπεδο των υποθέσεων και “σεναρίων”, κατά την προτίμηση του συντάκτη.
Τα γεγονότα μεγαλοποιήθηκαν, προφανώς σκοπίμως. Όντως υπήρξε αντίδραση του Α/ΓΕΕΘΑ στην εξέλιξη αλλά ουδείς ενδιαφέρθηκε να αποκαλύψει τους λόγους. Όπως και το ότι στο μεταξύ, κατόπιν σχετικής εισηγήσεως του Στρατηγού Φλώρου η οποία είχε γίνει αποδεκτή από τον πρωθυπουργό και τον ΥΕΘΑ το προηγούμενο διάστημα, η αρχική πρωτοβουλία έχει αποφασισθεί να επεκταθεί ώστε να καλύπτει μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού, πέραν του ενός Κλάδου.
Τους προηγούμενους μήνες, με παρέμβαση σεβαστού προσώπου του πολιτικού χώρου στενής οικογενειακής σχέσης με τον πρωθυπουργό, προερχομένου εκ των τάξεων του Πολεμικού Ναυτικού, προτάθηκε η καθιέρωση πρόσθετης αμοιβής για τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Σκοπός ήταν αφενός ένα είδος αναγνωρίσεως κι επιβραβεύσεως των κόπων του προσωπικού, που ιδίως στην κρίση του 2020 επιχείρησε στην θάλασσα για ασυνήθιστο χρονικό διάστημα. Δεύτερος σκοπός ήταν, η συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση να λειτουργήσει ευεργετικώς στην ανάσχεση των παραιτήσεων στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού.
Όλα αυτά είναι θεμιτά και παραγωγικά. Ο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε πολύ θετικά.
Όταν το θέμα μεταφέρθηκε στον Στρατηγό Φλώρο, αυτός αντιμετώπισε το ζήτημα συνολικά, όπως άλλωστε είναι και ο θεσμικός ρόλος του Α/ΓΕΕΘΑ, δηλαδή να μεριμνά για το σύνολο του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Καθώς η πρωτοβουλία μπορούσε να παρερμηνευθεί ως προϊόν συντεχνιακού τύπου αντιλήψεως, έγινε εισήγηση η κυβερνητική επιλογή να διερευνηθεί και να περιλάβει μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού και των τριών Κλάδων. Η πρόταση του Στρατηγού Φλώρου έγινε δεκτή και ακολούθησε η σχετική επεξεργασία της.
Εν συντομία, η αντίληψη του ΓΕΕΘΑ είναι ότι την πρόσθετη αμοιβή πρέπει να λαμβάνει προσωπικό και των τριών Κλάδων που εμπλέκεται σε “ειδικές” αποστολές – καθηκοντα, πλέον του “φυσιολογικού”. Τις κατηγορίες προσωπικού δε, στις οποίες θα κατευθυνθεί η πρόσθετη αμοιβή, θα καθορίζει το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) δηλαδή συλλογικό όργανο και όχι μόνος ο Α/ΓΕΕΘΑ. Τέτοιες κατηγορίες προσωπικού, μπορούν να είναι τα πληρώματα του Πολεμικού Ναυτικού με επιπλέον “πλεύσιμα” από συμμετοχή σε αποστολές της Δύναμης Επιχειρήσεων Ανατολικής Μεσογείου (ΔΕΑΜ) επί παραδείγματι κι όχι σε συνήθη ταξίδια ασκήσεων, προγραμματισμένων περιπολιών κ.λπ. Προσωπικό από την Πολεμική Αεροπορία, μπορεί να είναι το τεχνικό προσωπικό που εργάζεται πλέον του κανονικού χρόνου σε περιόδους εντάσεως, όπως επί παραδείγματι για την υποστήριξη κατά το διάστημα εντατικής επιχειρησιακής εκμεταλλεύσεως των πυροσβεστικών αεροσκαφών. Γενικώς, στην κατηγορία θα περιλαμβάνονται στελέχη που υπηρετούν στην παραμεθόριο και την Προκάλυψη, υλοποιώντας τα απαιτητικά μέτρα επαγρυπνήσεως που επιβάλουν οι καταστάσεις.
Σημειώνεται ότι η αρχική σκέψη, ήταν η πρόσθετη αμοιβή να δίνεται μόνο στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού αλλά ακόμη και σε πληρώματα πλοίων που θα τελούσαν σε φάση μακρών επισκευών και συνεπώς, σε προσωρινή υπηρεσία ξηράς. Αντιθέτως, ο Α/ΓΕΕΘΑ έκρινε ότι η πολύτιμη πρόσθετη χρηματοδότηση που εγκρίθηκε, θα έπρεπε να ανταμοίβει τα στελέχη που “δοκιμάζονται” περισσότερο, μακριά από τις οικογένειές τους.
Εδώ πρέπει να επισημανθεί η συνολική αναθεώρηση της κυβερνητικής αποφάσεως, ακόμη και στο σκέλος του κονδυλίου που θα διατεθεί. Ενώ αρχικώς προβλεπόταν κονδύλι ύψους 19 εκατ. € περίπου, με ενέργειες του ΥΦΕΘΑ Νικολάου Χαρδαλιά, τελικώς τα χρήματα που θα αφιερωθούν θα ανέλθουν σε 25 εκατ. € περίπου. Η πρόσθετη αμοιβή, θα καταβάλλεται είτε σε μηνιαία, είτε σε εξαμηνιαία βάση.
Το σημείο τριβής που δημιουργήθηκε κατά την σύσκεψη της 10ης Ιανουαρίου, ήταν ότι η έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών, “περιέργως” αναφερόταν στην αρχική εισήγηση που αφορούσε μόνο στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, την στιγμή που αυτή είχε αναθεωρηθεί με σύμφωνη και την πολιτική ηγεσία. Όπως είναι φυσικό, δεν εκδηλώθηκε “καυγάς” μεταξύ προσώπων αλλά αγανάκτηση από την εμφανιζόμενη ανακολουθία, αφού υπήρχε ταύτιση γνώσεως και απόψεως μεταξύ ΥΕΘΑ, ΥΦΕΘΑ και Α/ΓΕΕΘΑ. Πώς άραγε θα έπρεπε να αντιδράσει κάποιος όταν ενώ έχει αποφασισθεί κάτι, πάει να γίνει κάτι άλλο; Το αποτέλεσμα της συσκέψεως βεβαίως, είναι ότι θα ζητηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών να επανέλθει με την σωστά διατυπωμένη απόφαση, για την απαραίτητη νομοθετική πρωτοβουλία που θα προωθηθεί.
Επομένως, τα δημοσιεύματα που ανέδειξαν το θέμα, προφανώς απέβλεπαν σε φθηνό αρνητικό εντυπωσιασμό και μόνο, στοχοποιώντας τον Α/ΓΕΕΘΑ, που τον παρουσίασαν να ενδιαφέρεται δήθεν για να κατευθύνει τα κονδύλια στο προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ άρχει του συνόλου των Ενόπλων Δυνάμεων και είναι αυτονόητο ότι εκ του θεσμικού ρόλου του, όλες οι ευεργετικές προοπτικές που εξετάζονται για το προσωπικό, αντιμετωπίζονται πάνω απ’ όλα υπό το πρίσμα του γενικού καλού. Ο Α/ΓΕΕΘΑ άρχει και των τριών Κλάδων και είναι αήθες να επιχειρείται η εμφάνισή του ως ταυτιζόμενο μόνο με το προσωπικό ενός συγκεκριμένου Κλάδου.
Το αν τον Στρατηγό Φλώρο διακρίνουν ανδροπρεπή χαρακτηριστικά ορμητικότητας, ευθύτητας, πυγμής, ως προς τον τρόπο τοποθετήσεώς του στις υποθέσεις που διαχειρίζεται, αυτά είναι ζητούμενα προσόντα στην συγκεκριμένη θέση.
ΠΗΓΗ doureios
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου