Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Α.Τσίπρας: Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας


Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης από το real.gr

14:20 «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να εκπληρώσουμε τους στόχους μας» απάντησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, όταν ρωτήθηκε αν θα δεχθεί τη στήριξη από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου έλαβε τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον Κ. Παπούλια.

13.55
Μπροστά στις κάμερες ο Κάρολος Παπούλιας είπε απευθυνόμενος στον Α. Τσίπρα: «Σας κάλεσα να σας αναθέσω διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Εύχομαι να το πετύχετε γιατί ο λαός έχει ανάγκη μια σταθερή κυβέρνηση». Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Είναι μια ιστορική στιγμή για την Αριστερά και το λαϊκό κίνημα. Είναι μια μεγάλη ευθύνη και για εμένα προσωπικά αν αναλογιστεί κανείς ότι προηγούμενος ηγέτης της Αριστεράς ήταν ο Χαρίλαος Φλωράκης. Θα είχα περισσότερες δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης αν είχαμε διαφορετικό εκλογικό νόμο ή λίγες ψήφους παραπάνω».




13:50
Το κατώφλι του προεδρικού Μεγάρου πέρασε λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι ο Α. Τσίπρας, ο οποίος θα λάβει διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα επικοινωνήσει με την Αλέκα Παπαρήγα αναμένοντας απάντηση από την Γ.Γ. του ΚΚΕ για συνάντηση.

Στις 15.30 στο γραφείο του, στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη και στις 17.30 με αντιπροσωπία των Οικολόγων Πράσινων, ενώ στις 19.00 θα συζητήσει με την πρόεδρο της Κοινωνικής Συμφωνίας, Λούκα Κατσέλη.



 «Κυβέρνηση της Αριστεράς» με το βλέμμα στις κάλπες ο Αλ. Τσίπρας

Αποφασισμένος να διαχειριστεί επί τριήμερο την εντολή που θα λάβει στις 2 το μεσημέρι σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ως αρχηγός του δεύτερου κόμματος, εμφανίζεται ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Στόχος η συγκρότηση «κυβέρνησης της αριστεράς», έστω και αν δεν φτάνουν τα κουκιά, αφού ακόμα και αν απαντούσαν θετικά Αλέκα Παπαρήγα και Φώτης Κουβέλης δεν θα υπήρχε η απαιτούμενη πλειοψηφία.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει συνάντηση με τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ θα έχει συναντήσεις με κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς, αλλά και τους Οικολόγους Πράσινους και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ που έχουν μείνει εκτός Βουλής.

«Όχι» από Αλέκα και σε συνάντηση

Το «όχι» της Αλέκας Παπαρήγα στον Αλέξη Τσίπρα είναι δεδομένο. «Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να στηρίξει οποιαδήποτε σύνθεση κυβέρνησης προκύψει από την μετεκλογική συνεργασία των κομμάτων, οποιοδήποτε πρόσημο και αν έχει» αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και κάνει λόγο για «αναστήλωση της δεξιάς και κεντροαριστεράς, ανασύνθεση της σοσιαλδημοκρατίας, με πυρήνα αρχικά τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ». Σύμφωνα με τις πληροφορίες η Αλέκα Παπαρήγα μάλιστα θα αρνηθεί να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, όπως έπραξε και με τον Αντώνη Σαμαρά.

Ευρεία κυβέρνηση επιθυμεί ο Κουβέλης

Ο Φώτης Κουβέλης φέρεται να επιθυμεί μια κυβέρνηση που θα συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, με συμφωνία για αλλαγή των επαχθών όρων του Μνημονίου και στην κατεύθυνση αυτή αναμένει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα. «Μια μεταμφιεσμένη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ δεν θα είναι σε αρμονία με το εκλογικό αποτέλεσμα» διαμήνυε χθες.

«Να τον εκθέσουν»

Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος δέχονται εισηγήσεις να δώσουν ψήφο ανοχής στον Αλέξη Τσίπρα, ώστε «να τον εκθέσουν», ωστόσο η μη δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης από τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αποτρέπει τέτοια «παιχνίδια με τη φωτιά».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου