Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Μικτή εικόνα στη Wall Street

Με μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι βασικοί δείκτες της Wall Street σε κλίμα επιφυλακτικότητας μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις σε Ελλάδα και Γαλλία.

Ο βιομηχανικός Dow Jones κατάφερε να κλείσε μακριά από τα χαμηλά της ημέρας που τον οδήγησαν στις 12,970 μονάδες κρατώντας ταυτόχρονα το ψυχολογικό επίπεδο των 13.000 μονάδων. Με μικρή άνοδο 0,05% έκλεισαν S&P και Nasdaq έχοντας προηγουμένως επιδοθεί σε συνεχείς εναλλαγές προσήμου.

Το ενδιαφέρον σήμερα συγκέντρωσαν οι εξελίξεις στην Ευρώπη με τα διεθνή μέσα να κάνουν λόγο για ψήφο τιμωρίας και οργής στην Ελλάδα επισημαίνοντας ότι οι ψηφοφόροι έστρεψαν την πλάτη τους στα κόμματα εξουσίας ενισχύοντας ταυτόχρονα τις αντιμνημονιακές δυνάμεις.


Στο ρευστό πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται η χώρα θα πρέπει να καταφέρει να συγκροτήσει κυβέρνηση ευρύτερης συνεργίας, προσθέτουν οι αναλυτές, ενώ πολλοί είναι αυτό που προειδοποιούν για τον κίνδυνο ακυβερνησίας ή ακόμα και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε από την πλευρά της ότι το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας εξακολουθεί να ισχύει προσθέτοντας ότι η μελλοντική κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τους συμφωνηθέντες όρους.

Την ίδια στιγμή στη Γαλλία ο σοσιαλιστής François Hollande επικράτησε του Nicolas Sarkozy επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ο Hollande αναλαμβάνει επισήμως τα καθήκοντα του στις 15 Μαΐου, ενώ σχεδιάζει η πρώτη συνάντηση του στο εξωτερικό να είναι με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel.

Από την πλευρά της η Γερμανία επεδίωξε σήμερα να αμβλύνει τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της στενής συνεργασίας των δύο χωρών στην ανάσχεση της κρίσης χρέους.

Η Merkel συνομίλησε με τον Hollande το απόγευμα της Κυριακής και η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες "θα συνεργαστούμε αρμονικά και εντατικά " για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους. "Η γαλλογερμανική συνεργασία είναι κρίσιμης σημασίας για την Ευρώπη", δήλωσε η Merkel μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 29,70 μονάδες (-0,23%) κλείνοντας στις 13.008,50 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 1,40 μονάδων (0,05%) και έκλεισε στις 2.957,70 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,40 μονάδων (0,04%) κλείνοντας στις 1.369,50 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 12 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 17 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Bank of America Corp κλείνοντας στα 7,96 δολ. με άνοδο 0,22 δολ. ή σε ποσοστό 2,84%. Ακολούθησαν η Walt Disney με κέρδη 2,07% και κλείσιμο στα 43,82 δολ. και η Wal-Mart Stores, η οποία έκλεισε στα 59,19 δολ. με άνοδο 0,83%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Hewlett-Packard (-1,65%), η Caterpillar (-1,27%) και η Home Depot (-1,10%).
 Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,12 δολ. ή σε ποσοστό 5,41% και έκλεισε στα 2,10 δολ.

Στα αποτελέσματα της ημέρας η Sysco Corp. ανακοίνωσε αύξηση κερδών και πωλήσεων για το πρώτο τρίμηνο. Ειδικότερα, τα κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν στα 259,6 εκατ. δολ. από 258,5 εκατ. δολ. , ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν 7,6% στα 10,5 δισ. δολ. Από τη μεριά του αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters τοποθετούσαν τα ανά μετοχή κέρδη στα 43 σεντς και τα έσοδα στα 10,45 δισ. δολ.

Στις υπόλοιπες επιχειρηματικές εξελίξεις σε πώληση 163,9 εκατ. μετοχών της AIG μέσω δημόσιας προσφοράς θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Η πώληση θα πραγματοποιηθεί στα 30,5 δολ. και το υπουργείο έχει στόχο την άντληση περίπου 5 δισ. δολ. με την AIG να έχει συμφωνήσει να αγοράσει 65,5 εκατ. μετοχές αξίας 2 δισ. δολ.

Με την πώληση αυτή το υπουργείο θα μειώσει τη συμμετοχή του στην ασφαλιστική εταιρεία στο 63% από 70% περίπου. Το τίμημα των 30,5 δολ. περιέχει discount 7% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής των 32,83 δολ.

Στα μάκρο της ημέρας, μικρή βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας τον Απρίλιο κατέγραψε η έρευνα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα του Conference Board.

Το ερευνητικό ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι ο δείκτης για τις τάσεις στην απασχόληση αυξήθηκε 0,8% στο 108,04 τον Απρίλιο από το αναθεωρημένο μέγεθος του 107,18 τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης σημειώνει άνοδο 7,1% σε ετήσια βάση, πρόσθεσε το Conference Board.

"Η ανάπτυξη του δείκτη των τάσεων στην απασχόληση τους τελευταίους μήνες δείχνει μικρή βελτίωση στην αγορά εργασίας", δήλωσε ο Gad Levanon, επικεφαλής έρευνας στο Conference Board.


ΠΗΓΗ capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου