Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Κύπρος:Ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό δείχνει δημοσκόπηση

Της Ανδρούλας Ταραμουντά
Από το philenews

Λευκωσία: Χαμόγελα σκόρπισε στο Προεδρικό και στην Πινδάρου δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από εταιρεία δημοσκοπήσεων για λογαριασμό συνδρομητών της, στους οποίους περιλαμβάνονται κόμματα και βουλευτές. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε προτού ξεσπάσει η τελευταία φάση για το σκάνδαλο της Δρομολαξιάς, έξι στους δέκα πολίτες να έχουν θετική εικόνα και μάλλον θετική εικόνα για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Το αξιοσημείωτο στη συγκεκριμένη έρευνα είναι ότι για πρώτη φορά ξεκόλλησε με άνοδο δύο ποσοστιαίων μονάδων ο δείκτης αισιοδοξίας ανκαι ακόμη κυμαίνεται στο χαμηλό ποσοστό του 24%.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκεντρώνει τα υψηλότερα ποσοστά θετικής αποτίμησης από τον Μάρτιο του 2010 με τις αρνητικές εκτιμήσεις για το πρόσωπό του να περιορίζονται στο 33%.

Ανοδική πορεία καταγράφτηκε σε όλους τους δείχτες διαχείρισης του Προέδρου σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση του Ιουνίου.

Το 55% δηλώνει μη ικανοποιημένο από τον τρόπο λειτουργίας του Προέδρου Αναστασιάδη και το 42% τοποθετείται θετικά.

Στον τομέα της οικονομίας το 59% δίνει αρνητικό πρόσημο στον Πρόεδρο και το 38% θετικό.

Ελαφρά διαφοροποιημένα είναι τα νούμερα στην εσωτερική διακυβέρνηση με το 51% να έχει αρνητική εικόνα και το 46% θετική.

Στο Κυπριακό που είναι η αχίλλειος πτέρνα του Προέδρου οι εντυπώσεις είναι σχεδόν μοιρασμένες. Οριακά υπερτερούν οι αρνητικές με 43% έναντι 41% των θετικών.

* Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που δημοσιεύονται στον "Φ" σήμερα είναι αποτέλεσμα λανθασμένης πληροφόρησης προς την εφημερίδα. Τα ορθά στοιχεία είναι αυτά που δημοσιεύονται στο philenews.com.

Η έρευνα που διενεργήθηκε σε παγκύπρια κλίμακα με δείγμα 982 άτομα, μεταξύ 20-30 Σεπτεμβρίου, δείχνει ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει αντίπαλο δέος ούτε σε επίπεδο προσωπικότητας ούτε σε επίπεδο πολιτικής δύναμης που να αντιπαραταχθεί στον νυν Πρόεδρο καθώς η κύρια συνιστώσα της αντιπολίτευσης, το ΑΚΕΛ, φαίνεται να έχει πολιτικό κόστος. Το ποσοστό του περιορίζεται στο πρωτοφανές ισχνό ποσοστό των 15% με τον Δημοκρατικό Συναγερμό να διατηρείται στην πρώτη θέση των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος με ανοιχτή την ψαλίδα στο 26.9%.

Το Δημοκρατικό Κόμμα συγκεντρώνει μονοψήφιο ποσοστό, 8.4%, και διατηρείται στην τρίτη θέση.

Δυναμικό μπάσιμο στην τέταρτη γίνεται από τη Συμμαχία Πολιτών με ποσοστό 4.7% και σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί το ΚΣ ΕΔΕΚ με 4.3%. Η ΕΔΕΚ νιώθει την καυτή ανάσα των Οικολόγων που συγκεντρώνουν 4.2%. Το ΕΛΑΜ καταγράφει ποσοστό 1.9% με το Ευρωπαϊκό Κόμμα να περιορίζεται στο 1%.

Το λευκό και το άκυρο είναι ουσιαστικά η τρίτη κατά σειρά επιλογή των ψηφοφόρων με ποσοστό 14,4%. Αυξημένο σε 11,8% είναι το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι δεν θα ασκούσαν το εκλογικό τους δικαίωμα αν την επόμενη Κυριακή διεξάγονταν εκλογές. Υπολογίσιμο είναι και το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι δεν αποφάσισαν αφού ανέρχεται σε 4% πολύ κοντά στα ποσοστά που συγκεντρώνουν τρεις πολιτικοί σχηματισμοί.

Η συσπείρωση του ΔΗΣΥ σε αυτή τη φάση καταγράφεται στο 74%. Του ΑΚΕΛ περιορίζεται στο 57% με τις περισσότερες απώλειές του να μην τοποθετούνται πουθενά αλλού και να μην απαντούν, ένα 5% στη Συμμαχία και ελάχιστες προς ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ. Στο 55% ανέρχεται η συσπείρωση του ΔΗΚΟ με διαρροές προς ΔΗΣΥ οι περισσότερες, 6% στη Συμμαχία και μια μερίδα να μην τοποθετείται ή να δηλώνουν αναποφάσιστοι. Στο 52% περιορίζεται η συσπείρωση της ΕΔΕΚ με 9% διαρροές προς τη Συμμαχία.

Κόστος για τον Άντρο Κυπριανού

Λαβωμένος στη μέτρηση βγαίνει ο ηγέτης του ΑΚΕΛ με 66% αρνητικές ψήφους έναντι 30% των θετικών. Πρόβλημα για τον Άντρο Κυπριανού εντοπίζεται σε όλους τους χώρους πλην του κόμματος του όπου τρεις στους δέκα έχουν αρνητική εικόνα για αυτόν. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει 54% και 42% αρνητικές. Ο Γιαννάκης Ομήρου 55% θετικές έναντι 40% αρνητικών και ο Γιώργος Περδίκης 57% θετικές με 39% αρνητικές.

Οι αρνητικές ψήφοι υπερτερούν για τον Μάριο Καρογιάν με 60% έναντι 35% όπως και για τον Γ. Λιλλήκα με ποσοστό 51% ένατι 43%. Μοιρασμένοι είναι οι ψηφοφόροι για τον Δ. Συλλούρη με 47% τις θετικές και 45% τις αρνητικές ψήφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου