Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Ουκρανία: Ρώσοι στρατιώτες αρνούνται να πολεμήσουν- Οι γονείς τους φτάνουν στο μέτωπο να τους πάρουν πίσω

 

Νεαροί Ρώσοι στρατιώτες σε τελετή για τον πόλεμο στην Ουκρανία/ Φωτογραφία AP

Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων αναφέρουν ότι όλο και περισσότεροι Ρώσοι στρατιώτες φυλακίζονται σε περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από τη Ρωσία, όπου υφίστανται βία και κακοποίηση λόγω της άρνησης τους να συνεχίσουν τον πόλεμο του Πούτιν.

Στρατιώτες που δεν θέλουν πλέον να πολεμούν στην Ουκρανία ή θέλουν άδεια για οικογενειακούς λόγους στερούνται του αιτήματός τους να επιστρέψουν από την Ουκρανία. Οι λεγόμενοι «ρεφιουζένικοι» ( από την αγγλική λέξη refuse=αρνούμαι»), όπως λένε στην γερμανική DW συγγενείς και ακτιβιστές, κρατούνται σε στρατόπεδα και φυλακές σε διάφορες τοποθεσίες της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ.

Τους έστειλαν στο μέτωπο απροειδοποίητα

Από την ηλικία των 18 ετών, οι Ρώσοι άνδρες μπορούν να υπογράψουν προσωρινή σύμβαση με το Υπουργείο Άμυνας για να κερδίζουν τα προς το ζην στο στρατό για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Αυτοί οι βραχείας διάρκειας στρατιώτες πολεμούν αυτή τη στιγμή δίπλα στους μόνιμους Ρώσους στρατιωτικούς στο Ουκρανικό μέτωπο.

Πολλοί από αυτούς είχαν υπογράψει τα συμβόλαιά τους προτού η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία και δεν ήξεραν πού θα σταλούν μέχρι την τελευταία στιγμή, εξηγούν μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει στερήσει τις ζωές χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών/ Φωοτογραφία AP

Ρώσοι γονείς πηγαίνουν στην Ουκρανία να πάρουν τα παιδιά τους

Στο μεταξύ, αρκετοί γονείς στρατιωτών από τη Ρωσία έχουν φτάσει στο Ντονμπάς για να πιέσουν για την απελευθέρωση των γιων τους. Η DW έμαθε ότι ταξίδεψαν στην πόλη Μπριάνκα, όπου σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, περισσότεροι από 200 τέτοιοι «λιποτάκτες» κρατούνται σε καταυλισμό. Οι γονείς βρίσκονται ξάγρυπνοι από το πρωί έως το βράδυ, απ ‘ έξω ζητώντας τα παιδιά τους. Ένας Ρώσος στρατιώτης που φυλακίστηκε εδώ είπε στην DW ότι το στρατόπεδο είναι πρώην χώρος εξορίας για ποινικούς κρατούμενους.

Καταγγελίες για «παράνομη κράτηση, βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση»

Ρώσοι στρατιώτες κρατούνται επίσης σε άλλες τοποθεσίες σε περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των Ποπάσνα, Αλτσέφσκ, Σταχάνοφ και Κράσνι Λουτς, σημειώνει στο δημοσίευμά του το γερμανικό μέσο. Αυτό έχει τεκμηριωθεί σε μια καταγγελία από το Προεδρικό Συμβουλίου της Ρωσίας για την Κοινωνία των Πολιτών και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία υποβλήθηκε στον εισαγγελέα και είδε και η DW.

Το έγγραφο αναφέρει ότι συγγενείς έξι αντιρρησιών συνείδησης προσέγγισαν ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Λέει επίσης ότι οι εν λόγω στρατιώτες φυλακίστηκαν στα προαναφερθέντα στρατόπεδα και φυλακές, καθώς και κοντά στην πρώτη γραμμή στο Σβιτλόνταρ. Ο ρωσικός στρατός απέρριψε το αίτημά τους να αφεθούν ελεύθεροι, αλλά αρνήθηκε επίσης να τους στείλει πίσω στους ρωσικούς στρατώνες τους, προφανώς φοβούμενος κάποια υποκίνηση σε ανταρσία.

Η καταγγελία- που συντάχθηκε από τον διάσημο Ρώσο σκηνοθέτη Αλεξάντερ Σοκούροβ, τον δημοσιογράφο Νικολάι Σβανίντζε και άλλους— αναφέρει ότι οι στρατιώτες υφίστανται απάνθρωπη φυλάκιση και ψυχολογική κακοποίηση από φύλακες. Η έκθεση κάνει λόγο για «εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά μελών των ενόπλων δυνάμεων, παράνομη κράτηση, βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση».

Φωτογραφία AP

Τα πρότυπα κράτησης ποικίλλουν- Τους πετούν ακόμα και σε λάκκους

Ο ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και συντονιστής της οργάνωσης Πολίτες και Στρατός, Σεργκέι Κριβένκο, λέει ότι τα πρότυπα κράτησης ποικίλλουν ανάλογα με το πού κρατούνται οι στρατιώτες. «Στις αρχές Ιουλίου, αναφέρθηκε ότι κάποιοι από αυτούς κρατούνταν σε λάκκους. Προσθέτει ότι κάποιοι συγγενείς είχαν αναφέρει ότι οι γιοι τους είχαν ξυλοκοπηθεί.

Ο πατέρας ενός στρατιώτη που κρατείται στην Μπριάνκα, ο οποίος θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του για λόγους ασφαλείας, λέει ότι ο γιος του τον καλεί προφανώς από μια γενική γραμμή που χρησιμοποιούν και άλλοι για να επικοινωνήσουν με συγγενείς. Του είπαν ότι κάθε πρωί, στρατιώτες παραλαμβάνονται και «τους πηγαίνουν στη δουλειά». Δεν είναι σαφές τι είδους δουλειά είναι αυτή.

Ο Κριβένκο λέει ότι ένας στρατιώτης δραπέτευσε από τη φυλακή στην Μπριάνκα και επέστρεψε στη Ρωσία. «Εάν επαγγελματίας στρατιώτης επιστρέψει στους στρατώνες όπου είναι μόνιμα εγκατεστημένος εντός 10 ημερών, τότε αυτό δεν θεωρείται λιποταξία ή μη εξουσιοδοτημένη αποχώρηση από τη μονάδα».

Πίσω στην πρώτη γραμμή του μετώπου

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί στρατιώτες έχουν πιεστεί να αποσύρουν το αίτημα αποχώρησής τους, σε σημείο που επέστρεψαν στο πεδίο της μάχης. Οι γονείς ενός άλλου συμβασιούχου στρατιώτη που κρατείται στην Μπριάνκα —οι οποίοι επίσης επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, καθώς φοβούνται για την ασφάλεια του γιου τους— είπαν στην DW: «Στην αρχή, οι στρατιώτες είχαν πει ότι σίγουρα δεν θα επέστρεφαν στον πόλεμο και δεν θα υπογράψουν τίποτα. Αλλά ξαφνικά, μάθαμε ότι επιστρέφουν στην πρώτη γραμμή, χωρίς να λάβουν καμία ειδοποίηση».

Φωτογραφία AP

Η απλή δημοσίευση τέτοιων πληροφοριών μπορεί να οδηγήσει σε ποινική δίωξη

Η DW γνωρίζει μια περίπτωση που δεν επετράπη σε έναν άνδρα να πάρει άδεια επειδή οι γονείς του είχαν έρθει σε επαφή με δημοσιογράφους. Για το λόγο αυτό, όλοι οι συγγενείς των φυλακισμένων συμβασιούχων με τους οποίους μίλησε η DW θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Οι στρατιώτες άρχισαν να αρνούνται να πολεμήσουν ήδη από τον Μάρτιο, λέει ο Σεργκέι Κριβένκο. Ήταν κατά τη διάρκεια αυτών των εβδομάδων που οι Ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την περιοχή του Κιέβου και αναδιατάχθηκαν στα ανατολικά. Στη συνέχεια, πολλοί στρατιώτες επικοινώνησαν με μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, ζητώντας βοήθεια για τη λήξη των συμβολαίων τους με τον ρωσικό στρατό.

Ο Κριβένκο λέει ότι υπάρχουν όλο και περισσότερες περιπτώσεις στρατιωτικού προσωπικού που αρνείται να υπηρετήσει και καταλήγει στη φυλακή στην αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ. «Πρόκειται για σοβαρή παραβίαση του ρωσικού νόμου· οι στρατιώτες δεν μπορούν να συλληφθούν και να κρατηθούν χωρίς δίκη», λέει ο Κριβένκο. «Μόνο τα ρωσικά δικαστήρια σε ρωσικό έδαφος μπορούν να εκδώσουν τέτοιες αποφάσεις».

ΠΗΓΗ https://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου