Μια λάθος κίνηση της Κυρίας Πελόζι και λόγω της συγκυρίας είναι η επίσκεψη στην Ταϊβάν δηλώνει ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης. Η κίνηση αυτή οξύνει τα πράγματα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας σε μια περίοδο που και ο Αμερικανός πρόεδρος δεν επιθυμούσε όπως φάνηκε και από την προσπάθεια του Κου Μπάιντεν να αποτρέψει την επικεφαλής της Γερουσίας από την επίσκεψη. Το βάρος μετατοπίζεται από την Ουκρανία στην Ταϊβάν πράγμα που δεν ήθελε η Αμερικανική διπλωματία
Παράλληλα είναι δεδομένο ότι η Κίνα θα αντιδράσει και στρατιωτικά, όχι βέβαια σε σημείο που θα οδηγήσει σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ αλλά και με κυρώσεις απέναντι στην Ταϊβάν. Μην ξεχνάμε αναφέρει ο Κος Φίλης ότι ο Σι Τζινπίνγκ θεωρείται από πολλούς στο εσωτερικό κατεστημένο της Κίνας και όχι μόνο, ως ο ισχυρότερος ηγέτης της Κίνας από την εποχή του Μαο. Με αφορμή και το επερχόμενο συνέδριο του Κομουνιστικού Κόμματος δεν θα θέλει σε καμία περίπτωση να δείξει αδυναμία έναντι των ΗΠΑ συμπληρώνει ο Κος Φίλης. Σε αυτό το πλαίσιο στην Ταϊβάν και στο κατά πόσο η άφιξη της Νάνσι Πελόζι θα εξελιχθεί σε σπίθα μείζονος κρίσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας παραμένουν στραμμένα τα βλέμματα της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής.
Μετά τη συνάντηση της Πελόζι με την πρόεδρο της νήσου, Τσάι Ινγκ-γουέν, κατά την οποία η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ «δεν θα εγκαταλείψουν την Ταϊβάν», το Πεκίνο εξακολουθεί να κρατά τους τόνους στα ύψη, διαμορφώνοντας ένα σκηνικό ισορροπίας τρόμου στην περιοχή.
Η Κίνα έχει διαμηνύσει ήδη από χθες ότι θα δρομολογήσει σειρά «στοχευμένων στρατιωτικών επιχειρήσεων» με στόχο την «υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας» ως απάντηση για την επίσκεψη Πελόζι. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «θα αναχαιτιστούν με αποφασιστικότητα οι ξένες επεμβάσεις και οι προσπάθειες των αποσχιστικών κύκλων της Ταϊβάν»
Μια σημαντική παράμετρος είναι όπως τονίζει ο καθηγητής η στάση της Κίνας στο ουκρανικό. Η Κίνα όπως τονίζει ο Κος Φίλης σεβάστηκε κάποιες επιθυμίες των ΗΠΑ και δεν παρενέβη ενισχύοντας την Ρωσία με στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανική κρίση πράγμα που τώρα δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί. Παράλληλα αν η κρίση στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας κρατήσει, ο μεγάλος νικητής θα είναι η Ρωσία μιας και ουσιαστικά, οι ΗΠΑ θα αποδείξουν στο Πεκίνο ότι μια σύμπραξη με την Ρωσία και τον πρόεδρο Πούτιν είναι μονόδρομος για τα Κινεζικά συμφέροντα.
Παρεμβατική προσέγγιση έχει το δημοκρατικό κόμμα όπως τονίζει ο Κος Φίλης. Πολλά στελέχη δείχνουν μια εμμονή απέναντι στην Κίνα όπως και στην Ρωσία και δεν θα πρέπει να αποκλείουμε οι Αμερικανοί να νιώθουν μία πίεση. Και για το πώς εξελίσσετε η κατάσταση στην Ουκρανία αλλά και για την αποχώρηση από το Αφγανιστάν που την επόμενη εβδομάδα συμπληρώνεται ένα έτος. Πιθανόν λοιπόν μια κίνηση σαν την επίσκεψη Πελόζι δίνει μια πρόσκαιρη νίκη σε επικοινωνιακό επίπεδο αλλά σίγουρα σε βάθος χρόνου, η όξυνση των σχέσεων με την Κίνα, μπορεί να αποβεί η λάθος κίνηση για τις ΗΠΑ
▶ Πηγή: Reeal FM (Γιάννης Μιχελάκης 3/8/2022)https://www.real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου