Η κεφαλή ενός αγάλματος που χρονολογείται στον 2ο αιώνα μ.Χ. ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στο αρχαίο θέατρο της Σμύρνης.
Το Τμήμα Ανασκαφών του Τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ανακοίνωσε στο Twitter ότι ανακαλύφθηκε η κεφαλή ενός αγάλματος που χρονολογείται στον 2ο αιώνα μ.Χ.
Στην ίδια ανακοίνωση παρουσιάστηκε επίσης ένα βίντεο διάρκειας 33 δευτερολέπτων που δείχνει τη διαδικασία αποκάλυψης της αρχαίας κεφαλής.
Κατά την διάρκεια των ανασκαφών που διενεργεί το Πανεπιστήμιο İzmir Katip Çelebi, βρέθηκε η κεφαλή του αγάλματος φυσικού μεγέθους στο ανατολικό Vomitorium. Διαπιστώθηκε ότι η κεφαλή του αγάλματος αναπαριστά έναν Σάτυρο και κατασκευάστηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ.
İzmir, Kadifekale yamacındaki Smyrna Tiyatrosu kazılarımızdan MS 2. yüzyıla tarihlendirilen heykel başı. @muzeler_dairesi @ttkgovtr @izmkatipcelebi @izmirbld pic.twitter.com/es7Ha7BUvV
— Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı (@kazardb) July 29, 2022
Κατά την Ελληνιστική Περίοδο, η Σμύρνη μεταφέρθηκε στη σημερινή της θέση αφού ξεπέρασε σε μέγεθος την πρώτη της αποικία στο Μπαϊρακλί. Αναπτύχθηκε γρήγορα σε εμπορικό κόμβο και έφτασε στο αποκορύφωμά της κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Τον 2ο αιώνα μ.Χ., η Σμύρνη είχε εξελιχθεί σε μια μεγάλη ρωμαϊκή μητρόπολη.
Η Σμύρνη σύμφωνα με τον γεωγράφο Στράβωνα «Είναι η πιο όμορφη από όλες τις πόλεις». Η Σμύρνη όφειλε τη γοητεία της στις αρχιτεκτονικές δομές και το σχέδιο πόλης της.
Οι πρώτες πληροφορίες για το αρχαίο θέατρο της Σμύρνης βρίσκονται στο De Architectura του Vitruvius. Ο Βιτρούβιος (V.IX.1) σημειώνει ότι υπήρχε στοά με το όνομα Στρατωνίκειο δίπλα ή σε άμεση γειτνίαση με τη σκηνή του κτηρίου του αρχαίου θεάτρου. Επαινεί το γεγονός ότι σχεδιάστηκε μια τέτοια στοά γύρω από το θέατρο και το δείχνει ως παράδειγμα για άλλες πόλεις.
Αναπαράσταση του αρχαίου θεάτρου της Σμύρνης. |
Το θέατρο, το οποίο χτίστηκε στη βόρεια πλαγιά του λόφου Πάγου, έχει θέα τον κόλπο της Σμύρνης και την αρχαία πόλη. Δεν είναι γνωστό πότε χτίστηκε για πρώτη φορά. Πιθανόν να χτίστηκε τον 1ο αιώνα π.Χ., καθώς το αναφέρει ο Βιτρούβιος. Το θέατρο επισκευάστηκε επί αυτοκράτορα Κλαυδίου, πιθανόν μετά από σεισμό κατά τη ρωμαϊκή αυτοκρατορική περίοδο, αλλά εκτιμάται ότι πήρε την τελική του μορφή με τις επισκευές και τις προσθήκες που έγιναν μετά τον σεισμό του 178 μ.Χ.
Πηγή: ArkeoNews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου