Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Ποιον ωφελεί το γεωπολιτικό «δόγμα του σοκ»;

 

Του Μιχάλη Ψύλου
psilosm@naftemporiki.gr

Την ώρα που ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία κοντεύει τους έξι μήνες χωρίς να διαφαίνεται τρόπος επίλυσης της σύγκρουσης, η πολιτική και στρατιωτική ένταση έχει αυξηθεί επικίνδυνα στην άλλη άκρη του πλανήτη. Και το χειρότερο: Επίσης με εμπλοκή μιας άλλης μεγάλης πυρηνικής δύναμης-της Κίνας-και με παγκόσμιες επιπτώσεις.

Η διπλωματική σύγκρουση για το θέμα της Ταιβάν σιγοκαίει εδώ και δεκαετίες, αλλά τώρα απειλεί να μετατραπεί σε πόλεμο: Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, είναι θέμα χρόνου η Κίνα να εισβάλει στην Ταϊβάν προκειμένου να ενσωματώσει πλήρως το νησιωτικό κράτος στην ηπειρωτική χώρα. Ένας τέτοιος πόλεμος δεν θα επηρέαζε όμως μόνο την περιοχή του Ειρηνικού και τους ντόπιους. Ολόκληρη η παγκόσμια οικονομία και οι ευρωπαικές εταιρείες θα πληγούν σοβαρά, όπως προειδοποιούν οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες.«Ένας πόλεμος στην Ταϊβάν θα έφερνε σοβαρό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία», λέει ο Γιούργκεν Γκερν, επικεφαλής οικονομικής πολιτικής δραστηριότητας στο Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW) του Κιέλου.«Θα ήταν σαν ενα πετρελαϊκό σοκ»!

Η Ταϊβάν είναι ένας από τους σημαντικότερους παραγωγούς ημιαγωγών στον κόσμο. Μετά την Intel και τη Samsung, η Taiwan Semiconductors Manufacturing Company (TSMC) είναι ο τρίτος μεγαλύτερος κατασκευαστής chip στον κόσμο. «Εάν τα 14 εργοστάσια της TSMC στην Ταιβάν  δεν μπορούν πλέον να παράγουν λόγω πολέμου ή οι ημιαγωγοί δεν μπορούν πλέον να αποστέλλονται εκτός της χώρας, οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο θα έχουν τεράστια προβλήματα», λέει ο Γκερν. Η Κίνα σταμάτησε ήδη την εξαγωγή στην Ταιβάν πρώτων υλών που είναι απαραίτητες για την κατασκευή ημιαγωγών. «Η TSMC είναι συστημικά σημαντική. Εάν οι εγκαταστάσεις παραγωγής σταματήσουν, αυτό θα επιδεινώσει την ήδη μεγάλη έλλειψη μικροτσιπ. Τότε οι γραμμές παραγωγής σε όλο τον κόσμο θα ακινητοποιηθούν», τονίζει ο Γερμανός ειδικός.

Χαστούκι απο τον ΟΠΕΚ+

Την ίδια ώρα τα 23 μέλη του ΟΠΕΚ+ αποφάσισαν να αυξήσουν την παραγωγή του μόλις κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα, γυρίζοντας την πλάτη στις εκκλήσεις του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν για σημαντική αύξηση των ποσοστόσεων.

Ο Έντουαρντ Μόγια από την Οάντα ειρωνεύτηκε «τη μικρότερη αύξηση στην ιστορία του ΟΠΕΚ+, η οποία δεν θα βοηθήσει να ξεπεραστεί η τρέχουσα ενεργειακή κρίση", λέγοντας ότι «η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα ενθουσιαστεί και τόσο».

Σε μια κρίσιμη στιγμή, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών με επικεφαλής το Ριάντ, αποδεικνύει ότι παραμένει ενωμένος και τάσσεται ουσιαστικά στο πλευρό της Ρωσίας, τα συμφέροντα της οποίας είναι εκ διαμέτρου αντίθετα από εκείνα της Ουάσιγκτον. Αλλά ούτε ακούει την αγωνία της Ευρώπης. Την περασμένη εβδομάδα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποδέχτηκε τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν σε μια προσπάθεια  να «ενισχυθεί η συνεργασία με την ΕΕ και να μετριαστούν οι επιπτώσεις στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο» από τον πόλεμο στην Ουκρανία», όπως είχε πει ο Μακρόν.

Φεύ! Ο ΟΠΕΚ+ το παίζει με ασφάλεια, που ωφελεί όλες τις χώρες μέλη του καρτέλ. Η Σαουδική Αραβία κατέγραψε άλλωστε ισχυρή ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ενισχυμένη από τον μαύρο χρυσό.Αλλά και η Ρωσία απολαμβάνει επίσης υπερκέρδη από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων.

Την ίδια ώρα, η Ευρώπη φαίνεται πολύ αδύναμη και ζαλισμένη, αλλά και με ηγέτες μικρού «βεληνεκούς» και αυτό δεν βοηθάει. Λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική αστάθεια  στη Γαλλία και την Ιταλία και την επαπειλούμενη ύφεση, είναι σαν η ΕΕ να έχει λιγότερα σημεία αναφοράς. Δυστυχώς τώρα η ΕΕ είναι πιο αδύναμη και υπό το βάρος των επιπτώσεων του πληθωρισμού, των τιμών της ενέργειας και της έλλειψης φυσικού αερίου. Και το ερώτημα είναι αν θα σηκώσει η Ευρώπη ανάστημα στις επικίνδυνες γεωπολιτικές ορέξεις της άλλης πλευράς του Ατλαντικού.

Παρεμπιπτόντως: η TSMC της Ταιβάν, σχεδίαζε πρόσφατα την κατασκευή ενός εργοστασίου ημιαγωγών στην Ευρώπη. Ωστόσο, είναι απορίας άξιο αν αυτό θα συμβεί εν όψει των γεωπολιτικών εντάσεων στην Άπω Ανατολή…

ΠΗΓΗ https://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου