Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας: «Το Ναυτικό μας προμηθεύεται τις πιο σύγχρονες φρεγάτες στον κόσμο»


Με τη χαρακτηρηστική φράση «ξαναλέω τα πιο σύγχρονα πλοία αυτής της κλάσης που υπάρχουν σήμερα στον κόσμο» αναφερόμενος στις γαλλικές φρεγάτες FDI HN, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκος Δένδιας, μίλησε στην εκδήλωση της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας (ΔΕΕΠ) Νομού Ρεθύμνου.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του ΥΕΘΑ:

Φίλες και φίλοι, σας είπα πριν ότι έχουν αλλάξει όλα. Πρέπει να αλλάξουμε και εμείς και πρέπει να αλλάξουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις μας.

Έχουμε βάλει λοιπόν ένα πρόγραμμα με τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, μαζί με τη νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ενός γρήγορου εκσυγχρονισμού. Πρώτα θα αλλάξουμε τη δομή και μαζί με τη δομή, μετά, θα επιλέξουμε τα νέα οπλικά συστήματα που θα μπορούν να υπηρετήσουν αυτή τη νέα δομή. Έχουν γίνει πολλά και σημαντικά πράγματα. Σε λίγο καιρό θα έρθει και θα πλέει στις θάλασσές μας, θα τη δείτε, η πιο σύγχρονη φρεγάτα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο, ο «Κίμωνας». Και μετά από τον «Κίμωνα» θα ακολουθήσουν άλλες δύο, ο «Νέαρχος» και ο «Φορμίωνας», οι τρεις Belharra. Ξαναλέω τα πιο σύγχρονα πλοία αυτής της κλάσης που υπάρχουν σήμερα στον κόσμο. Και στους ουρανούς πετάνε τα Rafale που μόλις αποκτήσαμε. Και πετάνε επίσης τα Viper, τα F-16 Viper. Με ένα από αυτά πέταξα εγώ εχθές πάνω από τους ουρανούς της Κρήτης και τους ουρανούς του Αιγαίου.

Και οφείλω να σας πω ότι πρόκειται για εξαιρετικό μέσο που εξασφαλίζει τη δύναμη αποτροπής της χώρας μας. Αλλά αυτά μόνα δεν φτάνουν, πρέπει να κάνουμε και άλλα. Πρέπει λοιπόν να ενισχύσουμε και τη δική μας παραγωγική δυνατότητα. Έμαθα πριν ότι ένας φίλος φτιάχνει τις αρβύλες του ελληνικού στρατού. Χάρηκα με την καρδιά μου. Αλλά θέλω να φτιάξουμε και άλλα πράγματα.

Θέλω να πάψει η νοοτροπία να αγοράζουμε από το ράφι των ξένων και να πάμε στη λογική που άλλες χώρες έχουν υιοθετήσει. Παράγουμε εμείς πρώτοι για τις αμυντικές μας ανάγκες. Και μπορούμε να παράγουμε καινοτόμα προϊόντα χαμηλής αξίας και μεγάλης πολλαπλασιαστικής ισχύος. Και τα πανεπιστήμιά μας και οι start up εταιρίες μας και οι στρατιωτικές μας σχολές έχουν πληθώρα ανθρώπινου ταλέντου που μπορούν να δημιουργήσουν προϊόντα νέας τεχνολογίας.

Λέω πάντα ότι η Τουρκία έχει φτάσει σε ένα ζηλευτό επίπεδο στην παραγωγή drones. Αλλά εμείς γιατί όχι; Ένας απλός λόγος υπάρχει. Γιατί δεν ασχοληθήκαμε. Οι δύο καθηγητές του Μπαϊρακτάρ ήταν Έλληνες. Είχαμε και τη γνώση και τη δυνατότητα. Τη διάθεση δεν είχαμε. Αυτό θα το καλύψουμε σε λίγες μέρες. Έρχεται στην Βουλή ένα νομοθέτημα για την καινοτομία. Που θα δείξει όλο τον τρόπο με τον οποίο θα ενισχύσουμε και θα παράξουμε καινοτόμα προϊόντα για την άμυνα της χώρας μας.

Δεν είναι τυχαίο ότι μια άλλη μικρή χώρα της περιοχής μας, το Ισραήλ, από μια αγροτική οικονομία κατάφερε και έγινε μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές δυνάμεις στην πλανήτη σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Και έχουμε και εμείς το απαραίτητο ανθρώπινο κεφάλαιο για να τα κάνουμε αυτά.

Πέρα από αυτά, πήγα και στη ΣΕΑΠ σήμερα το πρωί, όπου αποφοίτησα. Πήγα και θυμήθηκα τα παλιά. Μάλιστα, μου έκανε εντύπωση, με το που πήγα, υπήρχε το άγημα, ξέρετε, εμβατήριο, εμβατήριο επιθεωρήσεως. «Παρουσιάστε!». Ωραία όλα. Θυμήθηκα την τελευταία φορά που είχα περάσει την πόρτα όχι μόνο δεν είχε εμβατήριο, αλλά μου φωνάζανε «ψάρακλα έλα εδώ!». Αλλά πέρασε ο καιρός…

Πρέπει να αλλάξουμε, φίλες και φίλοι, την θητεία. Τον τρόπο που τα παιδιά μας υπηρετούν την πατρίδα. Κατ’ αρχήν έχουν ακουστεί, και αυτό το λέω σε σας, στους ΟΝΝΕΔίτες και στις ΟΝΝΕΔίτισσες κυρίως, έχουν ακουστεί πολλά για επαγγελματικό στρατό. Σας λέω, όχι! Όχι!!Εμείς οι Έλληνες πιστεύουμε στον στρατό των πολιτών. Στην υποχρέωση, στο καθήκον και στη χαρά του καθενός να υπηρετεί την πατρίδα μας. Το κάθε παιδί να φοράει την στολή του Έλληνα στρατιώτη και να υπηρετεί την πατρίδα. Και η δική μας υποχρέωση είναι αυτή, τη θητεία να την κάνουμε μια χρήσιμη περίοδο στην ζωή σας. Θα πάω στην Φινλανδία μεθαύριο για να αντιγράψουμε το μοντέλο τους. Πώς μπορείς μέσα σε 9 μήνες να δημιουργείς στρατιώτες, ναύτες, αεροπόρους, ικανούς να υπηρετήσουν σε οποιεσδήποτε συνθήκες.

Να μάθουν ψηφιακές δεξιότητες και να μάθουν και πράγματα που θα είναι χρήσιμα στην ζωή τους, έξω από τον στρατό. Που θα τους εξασφαλίσουν μετά μια καλύτερη επαγγελματική ζωή. Και επίσης να μπορούν σε θεωρητική βάση – γιατί πιστεύω ότι οι περισσότεροι θα θέλουν να γυρίζουν- σε τακτικά χρονικά διαστήματα και να εκπαιδεύονται μαζί με τις μονάδες τους. Γιατί, φίλες και φίλοι, κοιτάξτε τους αριθμούς στο τέλος της ημέρας. Είμαστε 10.000.000 και απέναντι μας έχουμε περίπου 100.000.000. Για να βγουν τα νούμερα θα πρέπει να υπάρχει ισχυρή, δυνατή εφεδρεία. Και αυτό θα το καταφέρουμε.

Και επίσης, να βελτιώσουμε τις συνθήκες των μονίμων στελεχών μας.
Έχετε πολλά μόνιμα στελέχη εδώ, στην περιοχή. Μην κοροϊδευόμαστε. Οι μισθοί που δίνουμε στα μόνιμα στελέχη μας δεν είναι οι μισθοί που πρέπει. Είναι μόνο οι μισθοί που μπορούμε, αλλά όχι αυτοί που τους πρέπει. Πρέπει λοιπόν να προσπαθήσουμε όλοι να βελτιώσουμε το επίπεδο της ζωής τους. Και ξεκινάμε σε λίγες μέρες – μάλιστα θα ξεκινήσουμε από τον Έβρο – μια τεράστια προσπάθεια να φτιάξουμε σπίτια για όλα τα στελέχη μας. Για όλα τα επαγγελματικά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας.

Έχουμε σχεδιάσει στην πρώτη φάση ένα πρόγραμμα 1. 400 κατοικιών, από αυτές μέχρι το ’26 θα έχουμε κατασκευάσει τις 700 καταρχήν στα νησιά και στον Έβρο, μετά θα έρθουμε στην Κρήτη και στην υπόλοιπη Ελλάδα, για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε το επίπεδο της ζωής τους. Να μην χρειάζεται να πληρώνουν τα υψηλότατα ενοίκια που ζητάει η αγορά σήμερα από κάποιον που θέλει να νοικιάσει ένα σπίτι. Φανταστείτε τον αξιωματικό που πάει στη Ρόδο ή στην Κω ή στη Μύκονο να βρει σπίτι για την οικογένειά του με ένα μισθό 1.000, 1.100, 1.200, 1.500 ευρώ. Του οφείλουμε κάτι παραπάνω από αυτό και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε.

Έρχομαι λίγο εδώ στην Κρήτη. Το ξέρετε ότι «ήμουν νιος και γέρασα», ακούω από μικρό παιδί για αυτόν τον Βόρειο Άξονα. Και επιτέλους ήρθε η ώρα να τον δούμε αυτόν τον Βόρειο Άξονα.

2,5 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί για να γίνει επιτέλους αυτό το οδικό έργο το οποίο είναι απαραίτητο για την Κρήτη. Και δεν είναι απαραίτητο μόνο για την οικονομική σας ζωή. Είναι απαραίτητο για την ασφάλεια των πολιτών. Δεν ξέρω πόσα δυστυχήματα, έχω ακούσει κι εγώ από μακριά, φανταστείτε εσείς από κοντά, έχουν γίνει σε αυτό το οδικό δίκτυο που δεν αντέχει σε καμιά κριτική. 303 χιλιόμετρα, είναι υπόσχεση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι μέχρι το 2030, το έργο θα έχει ολοκληρωθεί.

Το άλλο μεγάλο έργο που είναι απαραίτητο: Προσγειώθηκε σήμερα στο Καστέλλι επίτηδες, για να δω την τοποθεσία για το νέο αεροδρόμιο, το οποίο θα δώσει μια αναπτυξιακή έκρηξη στην Κρήτη.

Φίλες και φίλοι, σας κούρασα. Αλλά ήθελα να σας πω πέντε πράγματα για το τι γίνεται στον τόπο, τι προσπαθούμε να κάνουμε. Θέλω καταλήγοντας και πάλι να σας ευχαριστήσω από την καρδιά μου, να σας πω ότι είμαστε περήφανοι για εσάς, την καθεμιά και τον καθένα από εσάς, για αυτό που κάνατε για την παράταξη, που κάνατε τον τόπο σας «μπλε», αλλά και για αυτό που κάνετε για την Ελλάδα, γιατί αυτό τελικά βοηθάει τη χώρα.

Και να σας πω ότι η Κυβέρνηση θα είναι επίσης δίπλα σας και μαζί σας. Και να σας ζητήσω τη στήριξή σας στη νέα εκλογική μάχη που έρχεται, στις ευρωεκλογές, γιατί είναι απολύτως απαραίτητο η Κρήτη να γίνει πια ένα πολύ-πολύ βαθύ «μπλε». Να είστε πάντα καλά, σας ευχαριστώ θερμά. Πρόεδρε, ελπίζω να με καλέσετε πάλι, για εμένα είναι πάντα χαρά να σας βλέπω».


ΠΗΓΗ https://defencereview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου