Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Aναθεωρήσεις

Του Κώστα Κόλμερ

Το επί 40 έτη ηττοπαθές δόγμα της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής «δεν διεκδικούμε τίποτε» απ’ την Τουρκία και η μόνη διαφορά μας είναι ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδος , επιτέλους εγκατελήφθη. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια προϋπόθεση της ειρηνικής συνυπάρξεως με την Τουρκία είναι « η άμεση ανάκληση του casus belli (αιτίας πολέμου) και η συνακόλουθος αναγνώριση της ανυπαρξίας του (παρανόμου) Τουρκο-λυβικού «μνημονίου», το οποίον καταπατεί Ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Οι δηλώσεις αυτές που αποτελούν στροφή της Ελληνικής πολιτικής έγιναν επ’ ευκαιρία της επισκέψεως του υπουργού Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Φαϊζάλ μπίν Φαρχάν Αλ Σαούντ στην Αθήνα και έχει τούτο την σημασία του , διότι η πλουσία χώρα των πετρελαίων είχε στενές σχέσεις στο παρελθόν με την Σουνητική Τουρκία που ήδη χαλαρούνται.

Ο Άραβας επίσημος έκαμε λόγον επίσης για επικειμένη Σαουδική επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη , για να εξετάσει ζητήματα επενδύσεων στην «πολύ ενδιαφέρουσα και αναπτυσσομένη περιοχή αυτή της Θράκης».

Στην ίδια περιοχή παρίσταται ενεργό το Αμερικανικόν ενδιαφέρον όχι μόνον από την παραμονή αξιολόγων ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ – που ενοχλεί εντόνως τον Τούρκο υπουργό ΄Αμυνας Χουλουσί Ακάρ- αλλά και από την δημιουργία σταθμού αποϋγροποιήσεως του φυσικού αερίου εκ σχιστολίθων της Αμερικής και την κατασκευή αγωγού τροφοδοσίας με φυσικό αέριο προς τα ενδότερα των Βαλκανίων . Η διείσδυση αυτή αγνοεί την «πράσινη πολιτική» της Γερμανίας , ήδη εγκαταλειφθείσα υπό της Κομισιόν και της Γαλλικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση , που ετάχθη υπέρ της Πυρηνικής ενεργείας και του φυσικού αερίου , παραδεκτών ως «πρασίνων καυσίμων»

Ο κ. Δένδιας εκφράζει τις νέες θέσεις της εξωτερικής πολιτικής της κυβερνήσεως που εγκαταλείπουν τις «πάγιες» του ηττοπαθούς παρελθόντος και τούτες χάριν προστασίας των εθνικών συμφερόντων της χώρας εν αρμονία με τα ισχύονται του Διεθνούς Δικαίου της Θαλάσσης.

Η επομένη, αναμενομένη κίνησις θα είναι η κήρυξις των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια που ευρίσκει σύμφωνες και τις μεγάλες δυνάμεις , Αμερικής και Ρωσίας. 

ΠΗΓΗ energia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου