Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021

ΜΟΝΟΓΡΑΦΤΗΚΕ η διμερής συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας των φρεγατών FDI Belh@rra για το Πολεμικό Ναυτικό (ΑΝΑΝΕΩΣΗ)

Σε διευκρινίσεις προέβη το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά τις γαλλικές αντιδράσεις αναφορικά με την έγκριση από την πλευρά του State Department, πρότασης που αφορά στην υποψηφιότητα των φρεγατών MMSC / Hellenic Future Frigate (HF2) της αμερικανικής Lockheed Martin.

Όπως αναφέρεται στη διευκρινιστική ανακοίνωση που εκδόθηκε, η απόφαση της Κυβερνήσεως να προχωρήσει στην προμήθεια τριών γαλλικών Φρεγατών τύπου “Belh@rra” είναι ειλημμένη. Όλες οι διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί ώστε σύντομα να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, οι Συμβάσεις θα τεθούν ενώπιον των αρμοδίων οργάνων της Βουλής προς Ψήφιση.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν, ότι χθες το βράδυ μονογράφτηκε μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, το προσύμφωνα αγοράς των γαλλικών φρεγατών FDI “Belh@rra”. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η τελετή της υπογραφής πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ), από τον επικεφαλής, αντιναύαρχο εν αποστρατεία, Αριστείδη Αλεξόπουλο.

Το συνολικό τίμημα που καλύπτει τρεις φρεγάτες, τον οπλισμό τους, αλλά και τρία χρόνια “εν συνεχεία υποστήριξης” (FOS: Follow-on-Support), φέρεται να ανέρχεται σε 3,050 δισ. ευρώ. Δηλαδή, μικρότερο κατά κάτι αυτού που είχε γίνει γνωστό.

Όπως έχει ανακοινωθεί, οι τελικές υπογραφές στη σχετική σύμβαση θα μπουν το 2022. προφανώς υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες επί των λεπτομερειών (π.χ. στον οπλισμό των φρεγατών), οι οποίες ευελπιστείται να διευθετηθούν ανάμεσα στις δυο πλευρές πολύ σύντομα, με την ισχυρή (γεω)πολιτική υποστήριξη που υπάρχει από πλευράς των δυο κυβερνήσεων.

ΠΗΓΗ  defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου