Η επίσκεψη της 6ης-7ης Δεκεμβρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των προσπαθειών της Τουρκίας να σπάσει την περιφερειακή της απομόνωση και να εξομαλύνει με Αίγυπτο, Ισραήλ και τα βαρέα μέλη του Κόλπου, απέδωσε 15 διμερείς συμφωνίες.
Ελάχιστης οικονομικής αξίας συμφωνίες
Ωστόσο, οι συμφωνίες είναι ελάχιστης οικονομικής αξίας, καθώς οραματίζονται συνεργασία σε τομείς όπως η αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών και η πολιτική άμυνα, η διπλωματία, ο πολιτισμός, η υγειονομική περίθαλψη, τα θρησκευτικά θέματα, τα μέσα ενημέρωσης και η εκπαίδευση.
Αν και ένα τέτοιο αποτέλεσμα μπορεί να απογοήτευσε τον Ερντογάν, δεν επισκιάζει τις επενδύσεις του Κατάρ στην Τουρκία από τότε που ξέσπασε η νομισματική κρίση της χώρας το 2018 εν μέσω πολιτικών εντάσεων με την Ουάσιγκτον.
Καταριανές επενδύσεις στην Τουρκία
Η πιο πρόσφατη επένδυση του Κατάρ ήταν σε εργοστάσιο ψευδαργύρου, ύψους 102 εκατομμυρίων δολαρίων, που εγκαινιάστηκε στις 4 Δεκεμβρίου στη νοτιοανατολική επαρχία Σίρτη.
Το επιχειρηματικό εγχείρημα σχεδιάζει να ιδρύσει περισσότερα εργοστάσια ορυκτών αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων έως το 2023.
Το Κατάρ υποσχέθηκε το 2018 άμεσες επενδύσεις αξίας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία.
Σε μια άλλη κίνηση υποστήριξης, το Κατάρ πέρυσι τριπλασίασε τη συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων [swap agreement] με την Τουρκία στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.
Μιλώντας πριν από την επίσκεψη του Ερντογάν, ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Κατάρ είπε ότι οι επενδύσεις του Κατάρ στην Τουρκία έχουν αγγίξει τα 33,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι τουρκικές επενδύσεις στο Κατάρ έχουν φτάσει τα 32 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τούρκοι εργολάβοι έχουν αναλάβει έργα αξίας 18,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κατάρ.
Τα κατασκευαστικά έργα αναμένεται να μειωθούν καθώς το Κατάρ ολοκληρώνει τις εγκαταστάσεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2022.
Έχει, όμως, αυτή η εταιρική σχέση τα οικονομικά οφέλη που ανταποκρίνονται στη σημασία που της έχει δώσει η Άγκυρα;
Οι επενδύσεις του Κατάρ στην Τουρκία ανέρχονται μόνο στο 5% των άνω των 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει επενδύσει η Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ σε όλο τον κόσμο.
Και ο όγκος του διμερούς εμπορίου κυμάνθηκε μέτρια, σε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, με τις τουρκικές εξαγωγές στο Κατάρ να αντιπροσωπεύουν το 0,1% των συνολικών εξαγωγών της χώρας.
Αμυντική σχέση Τουρκίας – Κατάρ
Εν τω μεταξύ, η αμυντική εταιρική σχέση -που χαρακτηρίζεται από τη στρατιωτική βάση της Τουρκίας στο Κατάρ- έχει αποκτήσει νέα διάσταση με μια συμφωνία που υπογράφηκε τον Μάρτιο.
Η συμφωνία, η οποία αναμένεται να επικυρωθεί από το τουρκικό κοινοβούλιο, θα επιτρέψει στο Κατάρ να αναπτύξει 36 πολεμικά αεροσκάφη και 250 στρατιώτες στην Τουρκία, χρησιμοποιώντας τον τουρκικό εναέριο χώρο και τις βάσεις για εκπαιδευτικές πτήσεις.
Δεδομένου ότι το οπλοστάσιο του Κατάρ περιέχει αεροσκάφη Rafale γαλλικής κατασκευής, ορισμένοι θεώρησαν τη συμφωνία ως απάντηση της Τουρκίας στην Ελλάδα, η οποία έχει παραγγείλει 24 αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία μετά από εντάσεις με την Τουρκία.
Σύμφωνα με ελληνικά μέσα ενημέρωσης, η Τουρκία επιθυμεί να εξοικειώσει τους πιλότους της με τα αεροσκάφη Rafale, τα οποία δεν κατέχει ο τουρκικός στρατός.
Η τουρκική βάση στο Κατάρ ήταν ο τρόπος της Τουρκίας να θωρακίσει τη Ντόχα από τις εντάσεις με τους γείτονές της στον Κόλπο.
Το κλείσιμο της βάσης ήταν ένας από τους όρους που έθεσε το μπλοκ υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας για τον τερματισμό του αποκλεισμού που είχε επιβάλει στο Κατάρ το 2017.
Ο αποκλεισμός έληξε τον Ιανουάριο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η συνεχιζόμενη τουρκική στρατιωτική παρουσία στο Κατάρ είναι πλέον ευπρόσδεκτη στο τον Κόλπο.
Σε μια προφανή αναγνώριση τέτοιων ευαισθησιών, ο Ερντογάν έδωσε ένα μάλλον ήπιο μήνυμα κατά την επίσκεψή του στη βάση στις 7 Δεκεμβρίου.
«Η Τουρκία, μαζί με το Κατάρ, δίνει μεγάλη σημασία στην ειρήνη και την ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή του Κόλπου.
»Δεν θα θέλαμε ποτέ να δούμε εντάσεις, συγκρούσεις και εχθρότητα σε αυτά τα εδάφη», είπε. «Όλοι οι λαοί του Κόλπου είναι τα αληθινά μας αδέρφια».
Τώρα που η Ντόχα βρίσκεται σε πορεία συμφιλίωσης με τους γείτονές της, είναι απίθανο να προωθήσει περαιτέρω τη στρατιωτική της συνεργασία με την Τουρκία στο έδαφος του Κατάρ.
Το Κατάρ τώρα θέλει αποστάσεις από τον Ερντογάν
Επιπλέον, το Κατάρ έχει δείξει εδώ και καιρό ότι δεν έχει καμία πρόθεση να δώσει προτεραιότητα στους στόχους εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.
Παρά τη στενή οικονομική και στρατιωτική συνεργασία, η Ντόχα έχει αποκλίνει από την Άγκυρα σε ορισμένα ζητήματα.
Το πιο σημαντικό είναι ότι το Κατάρ έχει εμπλακεί σε ενεργειακά έργα με την Κυπριακή Δημοκρατία σε βάρος των τουρκικών διεκδικήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Την περασμένη εβδομάδα, μια κοινοπραξία μεταξύ της ExxonMobil και της Qatar Petroleum έλαβε δικαιώματα εξερεύνησης φυσικού αερίου σε μια υπεράκτια περιοχή, που ονομάζεται Block 5, εντός των ορίων οικονομικής ζώνης που διεκδικεί και η Τουρκία.
Η κοινοπραξία είχε ήδη ξεκινήσει τις εργασίες εξερεύνησης στο Μπλοκ 10 το 2018.
Η Άγκυρα αντέδρασε με μάλλον χαμηλούς τόνους εκείνη την εποχή, αλλά φαίνεται να οξύνει μετά την αδειοδότηση της 2 Δεκεμβρίου.
«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να εμπλακεί σε μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στις περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Οι στρατηγικές επιλογές της Ντόχα επιβεβαιώνουν την απροθυμία της να μοιραστεί την εξωτερική της πολιτική με την Άγκυρα.
Αυτή η στάση εμφανίστηκε επίσης την άνοιξη, όταν το Κατάρ αρνήθηκε να επιτρέψει στις αφγανικές ειρηνευτικές συνομιλίες να μετακινηθούν από τη Ντόχα στην Κωνσταντινούπολη.
Ομοίως, πριν από αρκετά χρόνια, οι Καταριανοί απέρριψαν τη δημιουργία τουρκικού προγράμματος -και καναλιού- του Al Jazeera, ενοχλημένοι από το περιοριστικό κλίμα των μέσων ενημέρωσης που επέβαλε η κυβέρνηση του Ερντογάν.
Μετά από χρόνια έντασης με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Ερντογάν θέλει τώρα να ανοίξει μια νέα σελίδα με τους γείτονες του Κατάρ, διατηρώντας παράλληλα στρατιωτικούς δεσμούς με τη Ντόχα.
Φιλοξένησε τον διάδοχο του Άμπου Ντάμπι σε συνομιλίες για την εξομάλυνση των σχέσεων στην Άγκυρα στις 24 Νοεμβρίου και αναμένεται να ανταποδώσει την επίσκεψη τον Φεβρουάριο.
Τα Εμιράτα ενδιαφέρονται για την τουρκική αμυντική βιομηχανία
Η ηγεσία των ΗΑΕ –ανυπομονεί να αναθεωρήσει τις σχέσεις της με την Τουρκία και το Ιράν– φαίνεται να ενδιαφέρεται για την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, η οποία πρόσφατα απέκτησε διεθνή φήμη εξαιτίας του αντίκτυπου των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 σε διάφορες συγκρούσεις.
Ενώ ο Ερντογάν επισκεπτόταν τη Ντόχα, αξιωματούχοι των Εμιράτων διερεύνησαν ευκαιρίες συνεργασίας με αμυντικές εταιρείες στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της Aselsan.
Η Τουρκία επιδιώκει εξομάλυνση με τη Σαουδική Αραβια
Η Άγκυρα ελπίζει ότι και η Σαουδική Αραβία θα κινηθεί για να «λιώσει τον πάγο» με την Τουρκία, για να αποφύγει να μείνει πίσω από τα ΗΑΕ εν μέσω των συνεχιζόμενων προβλημάτων στην Υεμένη.
Ο Ερντογάν φαίνεται πρόθυμος να κάνει μια απότομη στροφή και να δώσει τα χέρια με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον οποίο η Άγκυρα θεώρησε υπεύθυνο για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.
Το Κατάρ έχει σηματοδοτήσει την ετοιμότητά του να μεσολαβήσει μεταξύ Άγκυρας και Ριάντ μετά τη συμφιλίωση του με τους Άραβες γείτονές του στον Κόλπο τον Ιανουάριο.
Οι συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας τον Μάιο, ακολουθούμενες από τη συνάντηση του υπουργού Εμπορίου της Σαουδικής Αραβίας με τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας τον Νοέμβριο, δείχνουν ότι μια συνάντηση Ερντογάν-Μοχάμεντ μπορεί να μην είναι μακριά.
Πηγή: Al Monitor
ΠΗΓΗ tribune
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου