Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Προκαλεί ξανά ο Ερντογάν: Καμία κίνηση στο Αιγαίο και την Κύπρο χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας

Ένα ακόμη ρεσιτάλ πολεμικής ρητορικής, άκρατου φανατισμού και χυδαίου εθνικισμού παρέδωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς κουνώντας το δάχτυλο, υποστήριξε πως οποιαδήποτε κίνηση τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο, θα πρέπει να έχει τη συγκατάθεση της Τουρκίας.
«Όσοι οδηγούν το ζήτημα σε σύγκρουση ή σε κρίση θα λογοδοτήσουν πρώτα στο λαό τους», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στο τουρκικό Κοινοβούλιο.
«Πρέπει να επαναλάβω πως στην Κύπρο και στο Αιγαίο δεν μπορεί να γίνει κάποιο βήμα χωρίς την Τουρκία. Όπως σε κάθε ζήτημα, και στο Αιγαίο
και στην Κύπρο η προτίμησή μας είναι το «καζάν-καζάν» (win-win). Όσοι οδηγούν το ζήτημα σε σύγκρουση ή σε κρίση θα λογοδοτήσουν πρώτα στο λαό τους», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του.
Από τα «πυρά» του Ερντογάν δεν «γλίτωσαν» ούτε οι ΗΠΑ, οι οποίες από τη στιγμή που «ακολουθούν λάθος δρόμο με το να απειλούν και να χρησιμοποιούν τον εκβιασμό αντί του διαλόγου, είναι αδύνατο για οποιαδήποτε χώρα να τις εμπιστευθεί».
Σε ομιλία του κατά την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, ο «σουλτάνος» ανέφερε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν την αξιοπιστία τους με την εμπλοκή τους σε παγκόσμιους εμπορικούς πολέμους.
Παράλληλα, ανέφερε είπε πως οι διακυμάνσεις της λίρας δεν αντανακλούν την οικονομική πραγματικότητα, αλλά και πως η Τουρκία είναι έτοιμη να υπερβεί τις επιθέσεις, όπως τις χαρακτήρισε, στην οικονομία.
Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ακόμα πως αποκαθίσταται η ισορροπία στην οικονομία της Τουρκίας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως οι τεταμένες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες που οδήγησαν την Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις και να αυξήσει τους δασμούς, θα βελτιωθούν σύντομα.
Υπενθυμίζεται ότι Άγκυρα και Ουάσινγκτον έχουν εμπλακεί σε διπλωματική αντιπαράθεση σχετικά με την κράτηση στην Τουρκία του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.
Ο Ερντογάν κατέστησε σαφές πως η Τουρκία δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με τη δημοσιονομική πειθαρχία, ούτε θα εγκαταλείψει τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, ενώ σκοπεύει να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.
Αναφερόμενος στη Συρία, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε πως η Τουρκία επιδιώκει να εξασφαλίσει τον έλεγχο της βόρειας Συρίας ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, απομακρύνοντας την πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας YPG από την περιοχή.
Ο Ερντογάν διεμήνυσε πως η Τουρκία σκοπεύει επίσης να «καθαρίσει» τις επαρχίες Σίντζαρ και Καντίλ του Ιράκ από τους Κούρδους μαχητές.
Σημειώνεται ότι η Άγκυρα περιλαμβάνει την YPG στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, κατηγορώντας την για στενούς δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) που διεξάγει εδώ και δεκαετίες αντάρτικο στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Εξάλλου, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, ο Ερντογάν είπε πως οι πρόσφατοι οικοδεσπότες του στη Γερμανία, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, θα επισκεφθούν τον επόμενο χρόνο την Τουρκία έπειτα από πρόσκληση που τους απηύθυνε.
«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να πραγματοποιούνται συχνότερες επισκέψεις αξιωματούχων των δύο χωρών», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους μέσα στο αεροπλάνο της επιστροφής, το Σάββατο (29/10) μετά την επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία.
«Θεού θέλοντος... θα τους υποδεχθούμε στην Τουρκία το 2019», δήλωσε, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Hurriyet, όπως συνηθίζεται με τέτοιες συνεντεύξεις.
Υπογράμμισε, δε, πως η Γερμανία είναι μια σημαντική χώρα για την Τουρκία, αν και τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν, ενώ επέκρινε τη «στάση» του Στάινμαϊερ ο οποίος στη διάρκεια του επίσημου δείπνου ήγειρε το θέμα της κράτησης Γερμανών πολιτών στην Τουρκία και των επιδόσεων της Τουρκίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Στην τουρκική κουλτούρα κανείς δεν προσκαλεί κάποιον σε δείπνο και μετά του συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο», υπογράμμισε, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Ο Ερντογάν είπε επίσης πως ένα από τα κύρια σημεία όπου διαφωνούν οι δύο χώρες είναι οι απόψεις τους για την τρομοκρατία, τονίζοντας πως η Γερμανία πρέπει να πολεμήσει πιο αποτελεσματικά εναντίον του PKK και του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν, του μουσουλμάνου ιερωμένου ο οποίος έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως υποκινητή της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.
«Η Τουρκία έχει δώσει στη γερμανική κυβέρνηση έναν κατάλογο με 136 ονόματα τρομοκρατών των οποίων ζητεί την απέλαση», αποκάλυψε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Άγκυρα θα ενισχύσει τις σχέσεις της με τη Μόσχα

«Η Τουρκία προτίθεται να ενισχύσει τις σχέσεις της με την Ρωσία, και στον αμυντικό τομέα, ενώ κατέστη δυνατόν να ξεπεράσουμε όλες τις προκλήσεις που είχαν ως στόχο την καταστροφή τους», δήλωσε επίσης ο Ερντογάν ενώπιον της τουρκικής βουλής.

«Με την Ρωσία οι σχέσεις μας αναπτύσσονται γρήγορα από το ζήτημα της Συρίας έως τον τουρισμό και την άμυνα. Υλοποιούμε έργα από κοινού. Υπήρξαν πολλές προκλήσεις που είχαν ως στόχο να χαλάσουν τις σχέσεις μας. Όμως τις ξεπεράσαμε. Νομίζω ότι θα ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο αυτές τις σχέσεις», συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι το Δεκέμβριο του 2017, η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για την αγορά των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, η υλοποίηση της οποίας θα γίνει με την χορήγηση δανείου εκ μέρους της Ρωσίας προς την Τουρκία. Η Άγκυρα θα αγοράσει δύο συστοιχίες αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, ενώ οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία που αφορά την τεχνολογική συνεργασία στον τομέα της παραγωγής των S-400 στην Τουρκία.

Οι ΗΠΑ και αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ επέκριναν επανειλημμένα την Άγκυρα για τη συμφωνία αυτή.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου