Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Η αξία του Μυστικού Δείπνου - Δυϊκή σχέση ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης - Η έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα

Η αξία του Μυστικού Δείπνου
Του Ν. Λυγερού

Αν και ο Μυστικός Δείπνος ανήκει στην Καινή Διαθήκη και έχει μια αντικειμενική αξία για τους πιστούς, οι εικαστικές παρεμβάσεις του έδωσαν και μια άλλη αξία που αγγίζει τους ανθρώπους γενικότερα. Στην πραγματικότητα όμως είναι ότι o πυρήνας παραμένει θρησκευτικός και μάλιστα της πίστης. Δείχνει επί της ουσίας ότι και στον πιο στενό κύκλο, ακόμα κι αν υπάρχει μόνο προσφορά, η βαρβαρότητα μπορεί να εμφανιστεί και να δώσει ένα τραγικό χαρακτήρα σε αυτή την πράξη τη χριστιανική. Διότι η προδοσία είχε ως αποτέλεσμα να μετατρέψει την προσφορά σε θυσία. Αυτό που δείχνει ο Μυστικός Δείπνος είναι μια πανανθρώπινη αξία αφού ο Δίκαιος που προσφέρει το έργο του σε κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη, πέφτει ο ίδιος θύμα της βαρβαρότητας ενώ προστάτευε αθώους. Ο Μυστικός Δείπνος δείχνει την αχαριστία απέναντι στην αμισεία και παρόλο που ξέρει δεν αλλάζει τίποτα από την πορεία του. Υπάρχει βέβαια και η αντίσταση των μαθητών που φαίνεται από την έκφρασή τους ειδικά στην εκδοχή του Leonardo da Vinci. Η οποία ενισχύει το όλο πλαίσιο αφού αγνοούν την αλήθεια και προσπαθούν να την μάθουν. Όμως η βαρβαρότητα συνεχίζει το έγκλημά της χωρίς τύψεις δίχως να ζητήσει τη συγχώρεση από τον Χριστό η οποία καταλήγει σε ενοχές και αυτοκτονία μετά την καταδίκη. Αυτό δείχνει η πολλαπλότητα της μοναδικότητας του Μυστικού Δείπνου.

Δυϊκή σχέση ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης

Του Ν. Λυγερού

Η υπερδομή του ΝΑΤΟ που γεννήθηκε το 1949 αποτελείται από 29 κράτη μέλη ενώ αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γεννήθηκε το 1957 αποτελείται από 28 κράτη μέλη. Μια τέτοια παρουσίαση δεν δείχνει βέβαια πόσα κοινά στοιχεία έχουν και ποιο είναι το μέγεθος του κοινού πυρήνα. Όμως αν εξετάσουμε τη συμμετρική διαφορά αυτών των δύο συνόλων τότε θα δούμε ότι αποτελείται από την ένωση δύο συνόλων. Το πρώτο έχει ως στοιχεία: Αμερική, Ισλανδία, Νορβηγία, Καναδά, Τουρκία, Αλβανία και Μαυροβούνιο. Το δεύτερο έχει ως στοιχεία: Αυστρία, Κύπρος, Φινλανδία, Ιρλανδία, Μάλτα και Σουηδία. Τώρα αν εξετάσουμε ποιες χώρες είναι εκτός Ευρώπης βρίσκουμε μόνο την Αμερική, τον Καναδά και την Τουρκία. Κι αν δούμε πόσο η τελευταία είναι αναξιόπιστη, κατανοούμε πόσο μεγάλος είναι πια ειδικά μετά το 2004, ο ευρωπαϊκός πυρήνας. Με άλλα λόγια από το 1949 και 1957 που ζούσαμε ακόμα στο πλαίσιο του ψυχρού πολέμου τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά με όλο το νόημα τους. Κατά συνέπεια πρόκειται περισσότερο για μια δυϊκή σχέση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ας το καταλάβουν όσοι θεωρούν ακόμα ότι πρόκειται για δύο ανεξάρτητες οντότητες σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Η έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα

Του Ν. Λυγερού

Αν κάτι χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά του Πρωθυπουργού αυτήν την περίοδο ειδικά σε σχέση με το Σκοπιανό, είναι η έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα. Δεν υπάρχει άλλος λόγος για να μιλά για πολιτική επίλυσης προβλημάτων, εντάσεων και ανοιχτών ζητημάτων με τους γείτονές μας, ενώ έχει παραδώσει τα πάντα σε μια μορφή απαράδεκτου συμβιβασμού που κατέληξε σε αυτό το Προσύμφωνο που εκφυλίζει την αξία της Ελλάδας για να φανεί μια τεχνητή ισοδυναμία με τα Σκόπια. Επίσης το γεγονός ότι χαρακτηρίζει το Προσύμφωνο μέσω της έκφρασης της ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών με τον βόρειο γείτονά μας, χωρίς βέβαια να λέει το όνομα αυτού του γείτονα για να αποφύγει να χρησιμοποιήσει την ονομασία Σκόπια, αλλά και την έκφραση Βόρεια Μακεδονία. Ενώ θέλει να περάσει το μήνυμα της επιτυχίας, η δειλία του δεν υποστηρίζει καν την προπαγάνδα του. Συνεχίζει να προσπαθεί να παρουσιάσει το Προσύμφωνο ως αμοιβαία αποδεκτό και με αυτή την έννοια θέλει να το χρησιμοποιήσει και ως παράδειγμα προς μίμηση και για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία. Το πρόβλημα είναι ότι μετά από τόσα χρόνια, συνεχίζει να βλέπει τον κόσμο με το μάτι του κομματόσκυλου που παραμένει φανατικό λόγω καθυστερημένης και ξεπερασμένης ιδεολογίας που δεν έχει καμιά σχέση με την πατρίδα μας.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου