Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Τεράστια αποχή στο Δημοψήφισμα - Η δικαίωση του Μακεδονικού αγώνα - Η ανεξαρτησία της Κύπρου

Τεράστια αποχή στο Δημοψήφισμα
Του Ν. Λυγερού

Όσο κι αν προσπάθησε η προπαγάνδα τόσο της επίσημης Ελλάδας όσο και των επίσημων Σκοπίων να μας πείσει ότι υπήρχε μεγάλη αποδοχή στα Σκόπια, το Δημοψήφισμα με την τεράστια αποχή ήρθε να ρίξει μια σφαλιάρα στους Πρωθυπουργούς που εκτέθηκαν για ένα τόσο μίζερο αποτέλεσμα. Είχαμε πει ότι οι δηλώσεις του Προέδρου των Σκοπίων θα είχαν επιπτώσεις στους ψηφοφόρους και ειδικά στο θέμα της αποχής. Με αυτό το αποτέλεσμα ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων πρέπει ν’ αλλάξει πορεία για να κερδίσει τα 2/3 της Βουλής που είναι
απαραίτητα για να συνεχίσει η όλη διαδικασία. Αλλά το γόητρο του σίγουρα δέχτηκε ένα χτύπημα από το οποίο είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει να σηκωθεί σε πολιτικό επίπεδο. Αυτή η τεράστια αποχή θα έχει επιπτώσεις και στον ελληνικό χώρο διότι αποτελεί μια έμμεση νίκη του αγώνα μας αφού αποδείχθηκε επί του πρακτέου ότι δεν υπάρχει μία πραγματική αποδοχή κι ότι όλα όσα ακούγαμε ήταν απλώς παραφουσκωμένες πληροφορίες ή ακόμα και παραπληροφόρηση. Έτσι και η κυβέρνηση στην Ελλάδα θα δυσκολευτεί να μιλήσει για επιτυχία του Προσυμφώνου αντιθέτως η συγκυβέρνηση θα αξιοποιήσει αυτό το αποτέλεσμα για να αποφύγει τη ρήξη. Το θέμα είναι ότι το αποτέλεσμα σε διεθνές επίπεδο δείχνει με το ποσοστό της αποχής ότι δεν ετοιμαζόμαστε για μια αμοιβαία λύση και κατά συνέπεια θα πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις. Αλλά τώρα θα παίξουν και οι εκλογές στην Ελλάδα άρα αυτή η νέα φάση θα αμφισβητήσει ακόμα περισσότερο την αξία του Προσυμφώνου.

Η δικαίωση του Μακεδονικού αγώνα

Του Ν. Λυγερού

Ό,τι και να έλεγε η προπαγάνδα, το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος είναι μία δικαίωση για όσους πιστεύουν στην αξιοπρέπεια των λαών και την ιστορία του Ελληνισμού. Διότι παρόλο που το ερώτημα ήταν φτιαγμένο για να μπερδέψει τον σκοπιανό λαό, δεν τα κατάφερε και αυτό φαίνεται από την αποχή και το μέγεθός της. Επίσης από την πλευρά του ελληνικού λαού βλέπουμε ότι η αντίστασή του είχε και έχει νόημα επειδή δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για αμοιβαία λύση. Δεν πρέπει να μας απασχολεί το ναι που ενισχύθηκε από το αλβανικό στοιχείο διότι αυτό είναι καθαρά τεχνητό. Τώρα όσοι μας εξηγούσαν ότι δεν έπρεπε να αντισταθούμε κι ότι το Προσύμφωνο έγινε για να μην ταπεινώσει τους Σκοπιανούς, πήραν μία ξεκάθαρη απάντηση. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί γιατί βέβαια η κυβέρνηση των Σκοπίων για να μην πέσει αμέσως και άμεσα θα προσπαθήσει να το περάσει από τη Βουλή και τελικά να λειτουργήσει όπως αυτό προβλέπεται στην Ελλάδα. Μόνο που τώρα όλοι όσοι ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τον σκοπιανό λαό για να περάσουν την ιδεολογική τους θέληση, έχασαν ένα άλλο επιχείρημα. Διότι δεν μπορούν να πουν ότι όλοι όσοι δεν πήγαν καν στις κάλπες, είναι και αυτοί ακραίοι. Οι λαοί πρέπει ν' αντισταθούν σε αυτές τις ιδεολογίες που ξεχνούν την ιστορία. Αυτός ο νέος Μακεδονικός αγώνας έχει ενισχυθεί με αυτό το αποτέλεσμα. Κι όσοι περίμεναν ότι θα είναι τέλος, τώρα βλέπουν ότι αυτό που τους φαινόταν αδιανόητο, έχει γίνει ένα όραμα δηλαδή η ακύρωση της Συμφωνίας πρέπει να γίνει πραγματικότητα. Αυτός ο στόχος κλειδώθηκε τώρα.

Η ανεξαρτησία της Κύπρου

Του Ν. Λυγερού

Η επέτειος της ανεξαρτησίας της Κύπρου δεν είναι μόνο συμβολική, έχει και ένα συμβολικό χαρακτήρα αφού υπενθυμίζει σε όλους, θέλουν δεν θέλουν ότι πρόκειται για ένα ενιαίο κράτος το οποίο ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με άρση ευρωπαϊκού κεκτημένου στα Κατεχόμενα. Μετά τον πόλεμο του 1955 – 1959, η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της χάρη στο σθένος των μαχητών της. Τώρα μετά από τόσες δεκαετίες έχει αποδείξει την κρατική της οντότητα και μάλιστα έχει ενισχυθεί με την ΑΟΖ, πράγμα το οποίο ήταν εντελώς αδιανόητο εκείνη την εποχή. Βέβαια υπάρχουν αγγλικές βάσεις αλλά δεν είναι κυρίαρχες. Και αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε στο νου μας ειδικά όταν θυμόμαστε ότι η διαχείριση του F.I.R Λευκωσίας γινόταν από το Ηνωμένο Βασίλειο έως το 2002. Πρέπει επίσης να δούμε ότι από την εποχή της ανεξαρτησίας και μετά το 1974, η γεωοικονομία του νησιού ποτέ δεν ήταν τόσο ισχυρή και αυτό οφείλεται στο απέραντο γαλάζιο που προκάλεσε μια αλλαγή φάσης με τη θέσπιση και τις τρεις οριοθετήσεις της ΑΟΖ αλλά και όλα τα συμβόλαια με τις πετρελαϊκές εταιρείες που έχουν γίνει με την Κύπρο κι όχι μόνο με την ελληνοκυπριακή κοινότητα. Δηλαδή η Κύπρος αξιοποιεί επιτέλους τον εθνικό της χαρακτήρα σε πολλαπλό επίπεδο επειδή λειτουργεί δυναμικά και πιστεύει στο μέλλον της διότι διαθέτει εργαλεία τα οποία θα έρθουν να ενισχύσουν ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed, το ηλεκτρικό καλώδιο EuroAsia Interconnector και βέβαια ο τερματικός σταθμός υγροποίησης φυσικού αερίου. Έτσι το θέμα με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις χάνει όλο και περισσότερο την αξία του γιατί η Κύπρος είναι όντως ένα ανεξάρτητο κράτος με όραμα και με θέληση.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου