Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Λιβύη: Οι κομάντος του Ειδικού Πολέμου και οι μαρτυρίες από την τραγωδία – «Σπάσαμε τα τζάμια και βγήκαμε από το φλεγόμενο λεωφορείο»


Οι μαρτυρίες των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που βγήκαν τραυματισμένοι αλλά ζωντανοί από το φλεγόμενο λεωφορείο 85 χλμ από την πόλη Bayda σοκάρουν

Κώστας Σαρικάς

‘’Όταν το θηριώδες Land Cruiser καρφώθηκε με δύναμη στην αριστερή πλευρά του λεωφορείου ακριβώς πίσω από τη θέση του οδηγού το βαρύ όχημα πήρε κλίση. Ο οδηγός και ο επικεφαλής της Ελληνικής αποστολής Συνταγματάρχης καταδρομέας εκτινάχθηκαν έξω και σώθηκαν σοβαρά τραυματισμένοι. Όσοι κάθονταν ακριβώς πίσω από τον οδηγό τραυματίστηκαν πολύ σοβαρά πιθανότατα θανάσιμα. Ήταν οι δύο γυναίκες αξιωματικοί νοσηλεύτριες του ΓΕΕΘΑ, τα δύο αδέρφια μεταφραστές και ο Αρχιλοχίας του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών. Ενώ μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα το λεωφορείο τυλίχθηκε στις φλόγες.’’

Έτσι περιέγραψαν οι κομάντος της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου τη σύγκρουση του λεωφορείο το οποίο μετέφερε την Ελληνική αποστολή με το τζιπ των Λίβυων χθες το μεσημέρι. ‘

’Αν και σχεδόν όλοι τραυματισμένοι καταφέραμε να σπάσουμε τα τζάμια στο πίσω μέρος του λεωφορείου και να βγούμε από το όχημα βοηθώντας και τους πιο σοβαρά τραυματισμένους. Τα επόμενα δευτερόλεπτα το λεωφορείο καιγόταν ολοκληρωτικά’’ ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Οι μαρτυρίες των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που βγήκαν τραυματισμένοι αλλά ζωντανοί από το φλεγόμενο λεωφορείο 85 χλμ από την πόλη Bayda σοκάρουν. Αλλά και αποκαλύπτουν καρέ-καρέ το χρονικό της τραγωδίας από τη στιγμή που ξεκίνησε η φάλαγγα με προορισμό την Derna μέχρι το συγκλονιστικό πολύνεκρο δυστύχημα.

Το δρομολόγιο προς το θάνατο ο σχεδιασμός της αποστολής

Το χρονικό της τραγωδίας ξεκίνησε να γράφεται όταν η φάλαγγα αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης με προορισμό τη Derna αν και αρχικά επρόκειτο να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της πόλης Bayda σε κοντινότερη απόσταση όμως ο σχεδιασμός άλλαξε εξαιτίας προβλημάτων στον διάδρομο. Στην κεφαλή της φάλαγγας προπορευόταν όχημα ασφαλείας με ένοπλους για να ακολουθήσει το λεωφορείο με την Ελληνική αποστολή. Πίσω της το φορτηγό με τα εφόδια για να κλείσει η φάλαγγα με ένα ακόμη όχημα ασφαλείας με ένοπλους.

Η κατάσταση του οδοστρώματος περιγράφεται ως πολύ κακή με σημαντικές καταστροφές από την πλημμύρα μέχρι η φάλαγγα να φτάσει στο σημείο του δυστυχήματος. Το προπορευόμενο όχημα ασφάλειας είχε για άγνωστο λόγο απομακρυνθεί από το λεωφορείο τη στιγμή που πλησίαζε στο τέλος μιας μεγάλης ευθείας. Από το αντίθετο ρεύμα ερχόταν το Land Cruiser με μεγάλη ταχύτητα και τον οδηγό να χάνει τον έλεγχο πάνω στη στροφή. Στην προσπάθεια του να κρατήσει το όχημα στο δρόμο μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και όλα έγιναν σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Ακολούθησαν σκηνές τρόμου. Τρεις από τους πέντε νεκρούς απανθρακώθηκαν την ώρα που τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής είχαν καταφέρει να βγουν από το φλεγόμενο λεωφορείο και να σωθούν.

Mε διαφορετικά οχήματα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της περιοχής. Κανένας δεν είχε καταφέρει να επικοινωνήσει με την Ελλάδα καθώς τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχαν μαζί τους είτε καταστράφηκαν είτε χάθηκαν μέσα στα συντρίμμια και στα αποκαΐδια. Ενώ ήταν αδύνατη η επικοινωνία μέσω κινητής τηλεφωνίας. Πέρασαν αρκετές ώρες μέχρι οι Ελληνικές αρχές να εντοπίσουν τους επιζώντες. Ενώ ήδη τα Λιβυκά μέσα έκαναν λόγο για νεκρά μέλη της Ελληνικής αποστολής.

Όπως τονίζεται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ η μόνη πληροφόρηση που υπήρχε τις πρώτες ώρες ήταν μέσω διπλωματικών αρχών του υπουργείου Εξωτερικών. Με την εικόνα που έφτανε αρχικά στην Αθήνα από τις Λιβυκές διπλωματικές αρχές να παραπέμπει σε ένα τροχαίο ατύχημα με τραυματίες.

ΠΗΓΗ https://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου