Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Ελληνικός Στρατός: Και η John Cockerill ενδιαφέρεται για την αναβάθμιση των M-113, το έκανε πρόσφατα για λογαριασμό της Ουκρανίας

Ευθύμιος Λάζος

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε (δείτε ΕΔΩ) ότι στις 17 Απριλίου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση σε επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), από την βελγική John Cockerill, με επίκεντρο την αναβάθμιση των τεθωρακισμένων οχημάτων Μ-113. 

Να υπενθυμίσουμε ότι το Σάββατο αναρτήσαμε την είδηση της παρουσίασης πρότασης αναβάθμισης των M-113 από την ελληνική EODH («Ελληνικός Στρατός: Νέα παρουσίαση στο ΓΕΣ της ανταγωνιστικής πρότασης της EODH για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού για τα M-113»). Η John Cockerill, η οποία διεκδικεί και το πρόγραμμα αναβάθμισης των ελληνικών Leopard-1A5 (δείτε το σχετικό άρθρο ΕΔΩ), είναι παγκοσμίως γνωστή εταιρίας σχεδίασης, ανάπτυξης και παραγωγής πύργων μάχης με οπλισμό από το διαμέτρημα των 7,62 χιλιοστών έως το διαμέτρημα των 120 χιλιοστών.

Τον Ιούλιο του 2023 η εταιρία ανακοίνωσε ότι απέσπασε σύμβαση από το Βέλγιο για την επιθεώρηση, επισκευή και αναβάθμιση 40 M-113 για την Ουκρανία. Σύμφωνα με βελγικά μέσα το πρόγραμμα αφορά στη γενική επιθεώρηση των οχημάτων, την επαναφορά των επιδόσεων σε εργοστασιακό επίπεδο, την αντικατάσταση όσων συστημάτων είναι παρωχημένα και δεν υποστηρίζονται και την ενίσχυση της ισχύος πυρός με την εγκατάσταση τηλεχειριζόμενου σταθμού οπλισμού με πολυβόλο των 7,62 ή των 12,7 χιλιοστών. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρία, το M-113 μπορεί να αναβαθμιστεί με οπλισμό από πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών έως πυροβόλο των 30 χιλιοστών, φυσικά επί πύργου της John Cockerill. Τα πρώτα 10 οχήματα παραδόθηκαν στην Ουκρανία το Σεπτέμβριο του 2023, ενώ το σύνολο των 40 οχημάτων είχαν παραδοθεί μέχρι το Νοέμβριο του ίδιου έτους.

ΠΗΓΗ https://defencereview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου