Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Γιατί υποδέχθηκε τον Σταϊνμάγερ στην Τουρκία ο Ιμάμογλου και όχι ο Ερντογάν - Πότε θα δει τον Τούρκο πρόεδρο


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν ήταν στην Κωνσταντινούπολη για να ανοίξει την πόρτα στον Γερμανό πρόεδρο

Η υποδοχή του προέδρου της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ χθες στην Τουρκία ήταν κάπως... ασυνήθιστη. Αντί να τον υποδεχτεί  ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή έστω κάποιος από την κυβέρνηση τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος προέρχεται μάλιστα από την αντιπολίτευση!

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν ήταν στην Κωνσταντινούπολη για να ανοίξει την πόρτα στον Γερμανό πρόεδρο, καθώς πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βαγδάτη. Έτσι χρέη οικοδεσπότη διατέλεσε ο μεγάλος αντίπαλός του και διεκδικητής του θρόνου του Εκρέμ Ιμάμογλου. Δεν ξέρουμε, αν αυτό είναι συμβολικό ή όχι… Πάντως, η υποδοχή από τον Ιμάμογλου έγινε το viral ενσταντανέ της ημέρας στην Τουρκία.

Ο Σταϊνμάγερ βέβαια γνώριζε ότι ο Ερντογάν δεν θα βρίσκεται στην Τουρκία και παρόλα αυτά  προτίμησε να έρθει νωρίτερα. Ο Γερμανός Πρόεδρος θα γίνει δεκτός από τον Ερντογάν με δόξες και τιμές στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα την τελευταία ημέρα της επίσκεψής του, την Τετάρτη.

Πρώτη επίσκεψη στο Ιράκ έπειτα από 13 χρόνια

Σήμερα θα επισκεφτεί άλλες πόλεις την Τουρκία  για τον εορτασμό της 100ής επετείου των διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας-Γερμανίας. Τον Ερντογάν θα τον δει τελευταίο,  αφού γυρίσει από το Ιράκ... Στην Κωνσταντινούπολη, πάντως, έκανε μία συγκινητική στάση  στον ιστορικό σιδηροδρομικό σταθμό του Σίρκετζι από όπου πριν από 6 δεκαετίες αναχωρούσαν τα τρένα με χιλιάδες. Έγιναν όμως και διαμαρτυρίες με τη σύλληψη διαδηλωτών για την πολιτική της Γερμανίας απέναντι στους Παλαιστινίους.

Η επίσκεψη του Ερντογάν στο Ιράκ, πρώτη Τούρκου ηγέτη στη γείτονα χώρα εδώ και 13 χρόνια, έχει ιστορικό χαρακτήρα και δεν θα μπορούσε να αναβληθεί. Στο πλαίσιο της υπεγράφη μία σημαντική συμφωνία για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Οδού, που θα ενώνει τα λιμάνια του Κόλπου και της Ευρώπης μέσω Τουρκίας. Πρόκειται για το αντίπαλο δέος του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης, στον οποίο συμμετέχει κι η Ελλάδα και είχε προκαλέσει τη μήνιν του Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο Σεπτέμβρη, λόγω του αποκλεισμού της Τουρκίας.

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου