Ο Γάλλος πρόεδρος θα παροτρύνει τον Ρώσο ομόλογό του να μειώσει τη στρατιωτική παρουσία που έχει συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους υψηλόβαθμος Γάλλος αξιωματούχος. Θα προσπαθήσει επίσης να εξασφαλίσει τη δέσμευση του Πούτιν να συνεχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες και θα τον προειδοποιήσει για τις συνέπειες οποιασδήποτε επιθετικότητας.
Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι έως και 130.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανίας, με τους Ευρωπαίους ηγέτες και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να επιδιώκουν μια διπλωματική λύση, ενώ προετοιμάζουν και οικονομικές κυρώσεις. Ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στην Ουάσινγκτον περίπου την ίδια ώρα που ο Μακρόν θα μιλήσει με τον Πούτιν.
Η ρωσική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι έχει σχέδια εισβολής.
Ο στενός κύκλος του Μακρόν παρουσιάζει τον Γάλλο πρόεδρο ως άξονα στη διπλωματική προσπάθεια των δυτικών συμμάχων. Υποστηρίζουν ότι το ταξίδι είναι απόδειξη ότι οι επαφές του με τον Πούτιν τα τελευταία πέντε χρόνια επιτέλους αποδίδουν καρπούς. Η πραγματικότητα είναι ότι μάλλον δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει ο Μακρόν.
Το Κρεμλίνο έχει πει ότι προτεραιότητα των συνομιλιών θα είναι τα αιτήματά του για την ασφάλεια, τα οποία περιλαμβάνουν τη μείωση του αμερικανικού οπλισμού στην περιοχή και τη διασφάλιση ότι το ΝΑΤΟ δεν θα δεχθεί ποτέ την Ουκρανία ως μέλος. Και όπως είπε η Isabelle Falcon, αναπληρώτρια επικεφαλής του ιδρύματος Στρατηγικών Ερευνών με έδρα το Παρίσι, ο Μακρόν δεν έχει το πάνω χέρι σε αυτά τα θέματα.
"Για τη σημερινή ρωσική ηγεσία, η βασική δυτική χώρα είναι οι ΗΠΑ", δήλωσε ο Duncan Allan, συνεργάτης του Chatham House. "Αυτή είναι η σχέση που έχει πραγματική σημασία".
Ο Μακρόν ελπίζει να πείσει τον Πούτιν να συζητήσει ιδέες για την αποκλιμάκωση της κατάστασης σε συνομιλίες στο πλαίσιο του λεγόμενου "σχήματος της Νορμανδίας", μιας μικρής ομάδας που περιλαμβάνει τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Μετά τη Μόσχα, θα συναντηθεί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο. Οι δυτικοί ηγέτες συνήθως επισκέπτονται πρώτα τον Ουκρανό πρόεδρο, αλλά ο αξιωματούχος είπε ότι ο Μακρόν θέλει να ακούσει τι έχει να πει ο Πούτιν προηγουμένως.
"Πρέπει να είμαστε πολύ ρεαλιστές", δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche. "Δεν πρόκειται να λάβουμε μονομερείς ενέργειες, αλλά είναι σημαντικό να αποφύγουμε την επιδείνωση της κατάστασης πριν οικοδομήσουμε αμοιβαίους μηχανισμούς και ενέργειες εμπιστοσύνης".
Ένα πιθανό αδιέξοδο στις συνομιλίες και μια κλιμάκωση των εντάσεων γύρω από την Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει το είδος της έκπληξης που θα άλλαζε τη δυναμική των προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με την Tara Varma, επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων στο Παρίσι.
"Αν και η εξωτερική πολιτική δεν αποτελεί συνήθως μείζον θέμα σε αυτές τις εκστρατείες, η Ρωσία αποτελεί τη μοναδική εξαίρεση", δήλωσε η ίδια. "Τα θέματα αυτά κάνουν το αίμα των υποψηφίων να βράζει".
Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2017, ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να επαναφέρει τις σχέσεις με τη Μόσχα.
Προσκάλεσε τον Πούτιν στις Βερσαλλίες και αργότερα στη θερινή του κατοικία. Ο Μακρόν είχε πει ότι το ΝΑΤΟ ήταν "εγκεφαλικά νεκρό" και είχε ζητήσει μια νέα "αρχιτεκτονική ασφάλειας" με τη Ρωσία. Ο Μακρόν υποστηρίζει ότι είναι σημαντικό να διατηρούνται ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με όλους.
Τα ανοίγματά του εξόργισαν τους ηγέτες των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, όπου το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ θεωρούνται ασπίδα προστασίας απέναντι σε πιθανή ρωσική επιθετικότητα.
Παρ' όλες τις προσπάθειές του, ο Μακρόν δεν είχε μεγάλη επιτυχία.
Δεν κατάφερε να φέρει τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο Παρίσι για συνομιλίες τον Νοέμβριο ή να σταματήσει τη σταθερή συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων κοντά στην Ουκρανία. Απέτυχε να ενισχύσει τη συνεργασία με τον Πούτιν για την εξεύρεση λύσης στον πόλεμο της Συρίας και δεν απέτρεψε την είσοδο Ρώσων μισθοφόρων στο Μάλι, όπου η Γαλλία έχει μακροχρόνια στρατιωτική παρουσία.
Εκτός από τις διπλωματικές προσπάθειες, η Γαλλία σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα στη Ρουμανία στο πλαίσιο ευρύτερων σχεδίων για την ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην ανατολική πλευρά.
Η ιστορία προσφέρει μια προειδοποίηση στον Μακρόν.
Μετά την εισβολή των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν το 1979, ο Valery Giscard d’Estaing, ένας άλλος κεντρώος Γάλλος πρόεδρος που επεδίωκε την επανεκλογή του, πήγε στην Πολωνία για συνομιλίες με τον Σοβιετικό ηγέτη, Leonid Brezhnev, πιστεύοντας ότι θα μπορούσε να κερδίσει παραχωρήσεις.
Επέστρεψε στο Παρίσι λέγοντας ότι οι Ρώσοι ήταν έτοιμοι να υποχωρήσουν. Αυτό αποδείχθηκε ψευδές.
Και καθώς ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος εγκαθιδρύθηκε, ο αντίπαλός του τον χαρακτήρισε ως "τον μικρό τηλεφωνητή", συμβάλλοντας στην ήττα του στις εκλογές.
"Το όραμα της Ρωσίας για τη Γαλλία είναι ότι έχει χάσει μέρος της ταυτότητάς της", δήλωσε ο Falcon του Ιδρύματος Στρατηγικών Ερευνών.
Ο Michel Duclos, πρώην πρέσβης στη Συρία, δήλωσε ότι ενώ δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Μακρόν για την προσπάθειά του να πλησιάσει τον Πούτιν, δεν βλέπει να επιτυγχάνει "μια θεαματική πρόοδο".
"Δεν θα τον συμβούλευα να ταξιδέψει στη Μόσχα", είπε. "Σημαίνει ότι εκθέτεις τον εαυτό σου σε μεγάλο βαθμό".
ΠΗΓΗ capital
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου