Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

Η Βρετανία συνεχίζει να εξοπλίζει την Τουρκία παρά τις «αμέτρητες παραβιάσεις» ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις τουρκικές συμμορίες στη Συρία

Οι πωλήσεις όπλων από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Τουρκία ξεκίνησαν εκ νέου στα τέλη του 2021 παρά τις αναφορές του ΟΗΕ για πολυάριθμες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πολιτοφυλακές που λειτουργούν υπό τη διοίκηση του τουρκικού στρατού στη Συρία.

Η βρετανική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον επανεκκίνησε τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία τον Δεκέμβριο, δύο χρόνια αφότου ανέστειλε νέες συμφωνίες όπλων με τη χώρα για πιθανή χρήση βρετανικών όπλων κατά των συμμάχων της Βρετανίας στον αγώνα κατά του ISIS.


«Το Ηνωμένο Βασίλειο εξοπλίζει τώρα ξανά την Τουρκία ενώ ο σύμμαχός του στο ΝΑΤΟ παρακινεί πρώην μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σε μεγάλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη βόρεια και ανατολική Συρία και αλλού», έγραψε ο Ματ Μπρούμφιλντ για το Declassified UK την Τετάρτη.

Οι εξαγωγές όπλων είχαν ανασταλεί το 2019, όταν ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ρααμπ καταδίκασε την εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, χαρακτηρίζοντάς την «απερίσκεπτη» και «αντιπαραγωγική».

Η επιχείρηση Πηγή Ειρήνης το 2019 είχε στόχο να τερματίσει τον έλεγχο από τους Κούρδους κατά μήκος των νότιων συνόρων της Τουρκίας και να δημιουργήσει μια λεγόμενη ασφαλή ζώνη μεταξύ της Τουρκίας και των εδαφών που διοικούνται από την Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES). Στις εκκενωθείσες περιοχές η Τουρκία άρχισε να εγκαθιστά τις δυνάμεις των μισθοφόρων της.

Όμως τον περασμένο Δεκέμβριο, η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να επιστρέψει σε μια κατά περίπτωση αξιολόγηση των αδειών εξαγωγής όπλων, εγκαταλείποντας την γενική απαγόρευση.

Μετά από αίτημα του Declassified Freedom of Information, το Υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι η αποκάλυψη των ονομάτων οποιωνδήποτε εταιρειών «θα έβλαπτε την εμπορική σχέση μεταξύ της βρετανικής εταιρείας και του πελάτη τους», ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι η δημοσιοποίηση πληροφοριών για το θέμα θα «προκαταλάβει» τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η Τουρκία έχει συνάψει συμφωνίες για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας περίπου 950 εκατομμυρίων λιρών από τη Βρετανία από το 2016, σύμφωνα με την Εκστρατεία κατά του Εμπορίου Όπλων (CAAT). Οι συμφωνίες με αξία περίπου 583 εκατομμύρια £, εγκρίθηκαν το 2017.

Τα είδη που εξάγονται περισσότερο από τη Βρετανία στην Τουρκία είναι εξαρτήματα για μαχητικά ελικόπτερα, στρατιωτικά οχήματα μάχης, στρατιωτικά ραντάρ και στρατιωτικά αεροσκάφη. Μεταξύ των εξαγωγών είναι συστήματα στόχευσης λέιζερ για τον γερασμένο στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας, συστήματα καθοδήγησης και συστάδες βομβών για τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar-2.

Όλα τα ανωτέρω όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί στη Συρία σε επιχειρήσεις κατά των κουρδικών περιοχών.

Στην περιοχή η Τουρκία έχει αναπτύξει πολιτοφυλακές γνωστές ως “Συριακός Εθνικός Στρατός” (SNA), ο οποίος αποτελείται από δίκτυα ένοπλων ομάδων που συνολικά αριθμούν περίπου 35.000 μαχητές πλήρους απασχόλησης. Οι ομάδες είναι ουσιαστικά «μισθοφόροι» της Τουρκίας και «αναλώσιμοι», σύμφωνα με τα λόγια ενός μαχητή του Μετώπου του Λεβάντε, όπως δημοσιεύτηκαν το 2019 στο New York Review.

Οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων για τις ενέργειες του SNA στη Συρία είναι Τούρκοι αξιωματούχοι. Το δίκτυο κατηγορείται για «αμέτρητες παραβιάσεις» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το SNA έχει εκτοπίσει τους Γεζίντι και έχει πραγματοποιήσει δολοφονίες, βιασμούς και βασανιστήρια αμάχων σε εθνοτική βάση.

Το Κέντρο Πληροφοριών της Ροζάβα στη Συρία καταγράφει περιπτώσεις βασανιστηρίων, βιασμών και εξαφανίσεων που διαπράχθηκαν από το SNA. Υπάρχουν εκατοντάδες τεκμηριωμένες περιπτώσεις απαγωγών, βιασμών και πώλησης γυναικών στη σκλαβιά, από τον SNA.

Οι καταχρήσεις του SNA «μπορεί να συνεπάγονται ποινική ευθύνη για τους Τούρκους διοικητές», ανέφερε ο ΟΗΕ σε έκθεσή του. Σύμφωνα με μια πιο πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, Τούρκοι αξιωματούχοι ήταν παρόντες σε πολλές περιπτώσεις βασανιστηρίων και κακοποίησης κρατουμένων σε εγκαταστάσεις του SNA.

Μεταξύ των φατριών του SNA που χρηματοδοτούνται από την Τουρκία είναι πρώην μέλη του ISIS και εκείνοι που συνεργάζονται στενά με το παρακλάδι της Αλ Κάιντα, την Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η Αχράρ αλ Σαρκίγια, μια από τις πιο διαβόητες ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία στο SNA, είχε «ενσωματώσει πολλά πρώην μέλη του ISIS στις τάξεις του».

Η Αχράρ αλ Σαρκίγια είναι υπεύθυνη για τη βάναυση δολοφονία της Κούρδισσας πολιτικού Χεβρίν Χαλάφ.

Πολιτοφυλακές του SNA έχουν επίσης αναπτυχθεί από την Τουρκία σε περιφερειακές συγκρούσεις εκτός Συρίας, συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων τόσο στη Λιβύη όσο και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας, που παράγονται με εξαρτήματα βρετανικής κατασκευής, έχουν χρησιμοποιηθεί εκτενώς στις συγκρούσεις του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και λέγεται ότι έστρεψαν το κύμα του πολέμου εναντίον των Αρμενίων στην αμφισβητούμενη περιοχή, προσφέροντας μια αποφασιστική νίκη στον σύμμαχο της Τουρκίας, Αζερμπαϊτζάν.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο κλείνει τα μάτια στη χρήση της θανατηφόρας τεχνολογίας από την Τουρκία εναντίον των Κούρδων συμμάχων της Βρετανίας και στην ανάπτυξη τζιχαντιστών πολιτοφυλακών σε όλη τη Μέση Ανατολή και πέρα ​​από αυτήν», ανέφερε ο Μπρούμφιλντ.

Με τη Βρετανία να αυξάνει τους στρατιωτικούς και εμπορικούς δεσμούς με την Τουρκία, και το ΝΑΤΟ αποφασισμένο να αντιταχθεί στη Ρωσία, η Τουρκία είναι πιθανό να μην λογοδοτήσει για τα εγκλήματά της, συμπλήρωσε.

«Αλλά εάν το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αποφασισμένο για τη σταθεροποίηση της περιοχής, δεν θα πρέπει απλώς να περιορίσει την Τουρκία από την υποστήριξη που παρέχει σε αυτές τις πολιτοφυλακές, αλλά και να συνεργαστεί πιο στενά με τους Κούρδους SDF [Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις] και τους συνδεδεμένους τους πολιτικούς και κοινωνικούς θεσμούς».

ΠΗΓΗ: Kurdishvoice.gr

ΠΗΓΗ infognomonpolitics

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου