FILE PHOTO: Air Force Lt. Col. Mark Sletten lowers the canopy on an F-16 Fighting Falcon before taxiing to take off at Eielson Air Force Base, Alaska, Dec. 7, 2015. Air Force photo by Master Sgt. Joseph Swafford
Το νέο αφήγημα του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, ότι στέλνει αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον για να συζητήσει δήθεν το θέμα (της επαναγοράς) των μαχητικών F-35, δεν γίνεται δεκτό από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτή είναι η τελευταία θέση της αμερικανικής κυβέρνησης με δεδομένη τη στρατηγική σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία.
Θυμίζουμε ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο οι Αμερικανοί, οριστικά και αμετάκλιτα, έχουν εκδιώξει την Άγκυρα από το πρόγραμμα παραγωγής των αμερικανικών μαχητικών.
Η μόνη εκκρεμότητα που έχει απομείνει να συζητηθεί είναι η προκαταβολή που έδωσε η Τουρκία στην κατασκευάστρια εταιρεία.
Οι γνωστοί (φιλότουρκοι) γραφειοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα ηθελαν τα πράγματα να είναι διαφορετικά. Αλλά, δεν τους επιτρέπει ο Ταγίπ Ερντογάν με τη συμπεριφορά του.
- Για το θέμα αυτό, έχει αναφερθεί ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.
Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, με αφορμή το απαράδεκτο παιγνίδι των Τούρκων:
Ο Χουλουσί Ακάρ επίτηδες αφήνει να εννοηθεί ότι τα μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας θα συζητήσουν τις προοπτικές για επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35. Αυτό είναι λάθος με τα σημερινά δεδομένα, και για όσο διάστημα η Τουρκία κατέχει το ρωσικό σύστημα S-400.
Οι Αμερικανοί με επίσημες ανακοινώσεις έχουν συνδέσει τα F-35 με την απόκτηση από την Τουρκία των S-400, που θεωρούνται εχθρός του αμερικανικού μαχητικού, αν και με τα νέα δεδομένα το F-35 είναι και πάλι άτρωτο.
Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος για τον οποίο ψηφίστηκε και o σχετικός νόμος που απαγορεύει την πώληση των F-35 στην Τουρκία για όσο διάστημα έχει στην κατοχή της και τους S-400.
Τίθεται ένα ερώτημα: Εάν η Τουρκία απαλλαγεί από το ρωσικό σύστημα θα μπορούσε να επανενταχθεί στο πρόγραμμα των F-35; Λογικά η απάντηση είναι θετική, αλλά θα χρειαστούν νομοθετικές ρυθμίσεις, που αυτή τη στιγμή δεν είναι έτοιμη να προωθήσει η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Κογκρέσου.
Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα. Είναι ο παράγοντας Ερντογάν. Προτάθηκαν στον Τούρκο πρόεδρο λύσεις για τα προβλήματα που δημιουργούν οι S-400 και στη χώρα του και στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν δέχθηκε καμία.
Αντίθετα, απαιτεί να διατηρήσει τους S-400 στο τουρκικό οπλοστάσιο και την ίδια στιγμή να μπορεί να αγοράζει και νέο αμερικανικό πολεμικό υλικό.
Ήδη επιθυμεί να αγοράσει 40 νέα F-16 και να ανανεώσει 80 αμερικανικά μαχητικά που διατηρεί στο στόλο της, και μάλιστα απαιτεί να χρησιμοποιήσει την προκαταβολή που έδωσε για τα F-35 γι’ αυτή την αγορά.
Τον τελευταίο λόγο θα έχει το Κογκρέσο, όπου πρέπει να παραπέμψει τα θέματα αυτά η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα υποστηρίξει το τουρκικό αίτημα για την αγορά των F-16.
Αρκετοί στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι και αυτή η αγορά καλύπτεται από το νόμο που αφορά την απαγόρευση πώλησης των F-35.
Άλλωστε, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ το είπε από την πρώτη στιγμή… Για να αγοράσει αμερικανικά όπλα η Τουρκία, πρέπει να περάσει από την επιτροπή Διεθνών Σχέσεων, της οποίας προεδρεύει ο ίδιος…
Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:
Πηγή https://hellasjournal.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου