Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

Ολλανδία: Επέλεξε τα υποβρύχια Blacksword της Naval Group για να εκσυγχρονίσει τον στόλο της


Η Ολλανδία ανακοίνωσε σήμερα ότι «επέλεξε προσωρινά» τη γαλλική εταιρεία Naval Group για να κατασκευάσει τα μελλοντικά της υποβρύχια κλάσης Blacksword, ως μέρος του προγράμματος αντικατάστασης της κλάσης Walrus.

Η ανακοίνωση έγινε σήμερα σε επίσημη τελετή στη ναυτική βάση Den Helder. «Μετά από μια προσεκτική διαδικασία προσφορών, η Naval Group θα κατασκευάσει τα νέα υποβρύχια για το ολλανδικό Πολεμικό Ναυτικό. Κατάφεραν να κάνουν μια ισορροπημένη, ευέλικτη και ρεαλιστική προσφορά. Η ολλανδική βιομηχανία έχει επίσης έναν ισχυρό ρόλο να παίξει, μια σημαντική προϋπόθεση στη διαδικασία ανάθεσης», δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας της χώρας, Christophe van der Maat, αναφερόμενος στη συμμετοχή της ολλανδικής αμυντικής βιομηχανίας στη ναυπήγηση και συντήρηση των νέων υποβρυχίων.

Η Naval Group, η Saab και η ThyssenKrupp Marine Systems μπήκαν τον Δεκέμβριο του 2019 στον διαγωνισμό για την προμήθεια τεσσάρων υποβρυχίων για να αντικαταστήσουν τα τέσσερα γερασμένα υποβρύχια κλάσης Walrus του Βασιλικού Ναυτικού της Ολλανδίας.

Τα νέα υποβρύχια 

Η Naval Group προσέφερε μια συμβατική παραλλαγή της κλάσης Barracuda, γνωστή ως «Blacksword». Η Saab, σε συνεργασία με την Damen, πρότειναν το C718, ένα διευρυμένο παράγωγο του υποβρυχίου A26 που κατασκευαζόταν για το Βασιλικό Σουηδικό Ναυτικό. Η ThyssenKrupp Marine Systems υπέβαλε προσφορά για μια εξελιγμένη παραλλαγή της κλάσης υποβρυχίων 212CD που έχει ήδη παραγγελθεί από τη Γερμανία και τη Νορβηγία.

Αποκαλύφθηκαν επίσης τα ονόματα των τεσσάρων νέων υποβρυχίων της μελλοντικής «Orca-class»:

  • Orka
  • Zwaardvis
  • Barracuda
  • Tijgerhaai

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του ολλανδικού Υπουργείου Άμυνας , τα 4 νέα υποβρύχια αποτελούν σημαντική βελτίωση σε σχέση με τα υποβρύχια κλάσης Walrus. Ο σχεδιασμός είναι πιο σύγχρονος, ενώ η ικανότητα εκτόξευσης πυραύλων κρουζ αυξάνει σημαντικά την ισχύ κρούσης του στόλου. Με τους πιο πρόσφατους αισθητήρες και συστήματα επικοινωνίας, η νέα κατηγορία είναι ακόμη καλύτερα εξοπλισμένη από τους προκατόχους της για συλλογή, ανάλυση και κοινή χρήση πληροφοριών. «Επειδή τα νέα υποβρύχια είναι μεγαλύτερα από υποβρύχια που έχουν σχεδιαστεί για επιχειρήσεις κοντά στην έδρα τους, μπορούν επίσης να λειτουργούν ανεξάρτητα για μεγάλες περιόδους μακριά από τη βάση τους. Αυτός ο συνδυασμός είναι σπάνιος και σημαίνει ότι τα ολλανδικά υποβρύχια χαίρουν μεγάλης εκτίμησης στο ΝΑΤΟ», προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας στην Ολλανδία.

Η Ολλανδία εκσυγχρονίζει ολόκληρο τον στόλο της 

Η ανακοίνωση τονίζει ότι η σύμβαση είναι προσωρινή. «Αφού αξιολογηθεί η προσφορά στη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα υπογραφεί η σύμβαση παράδοσης. Θα υπογραφεί επίσης Μνημόνιο Συνεννόησης (MoU) επίσης μεταξύ της ολλανδικής κυβέρνησης και της Γαλλίας, το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συμφωνίες για δικαιώματα χρήσης, ασφάλεια πληροφοριών και ανταλλαγή γνώσεων. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπογραφή της συμφωνίας, είναι να έχουν πρώτα υπογραφεί οι συμφωνίες ανάμεσα στη Naval Gropu και τις ολλανδικές εταιρείες που θα συμμετάσχουν στο έργο.

Το Ολλανδικό Υπουργείο Άμυνας συμφώνησε με τη Naval Group ότι τα πρώτα 2 νέα υποβρύχια θα παραδοθούν εντός 10 ετών από την υπογραφή της σύμβασης παράδοσης.

Υπενθυμίζεται ότι, πρόσφατα η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι θα αντικαταστήσει σχεδόν ολόκληρο τον στόλο του Πολεμικού Ναυτικού της εντός της επόμενης 15ετίας, ένα σχέδιο που θα στοιχίσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ και από το οποίο θα ωφεληθεί κυρίως η ολλανδική αμυντική βιομηχανία. Ένα μεγάλο μέρος του σχεδίου είναι η αντικατάσταση των τεσσάρων φρεγατών αντιαεροπορικής άμυνας.

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου