Κυριακή 7 Μαΐου 2023

Αναμονή για το επίσημο “Ναι” από το Κογκρέσο: Το μεγάλο στοίχημα «αναπαλαίωσης» της Ανδραβίδας για τη μελλοντική υποδοχή των stealth F-35


Μαχητικό αεροσκάφος F-35. Photo Lockheed Martin

Tου ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Η Αθήνα αναμένει από μέρα σε μέρα την επίσημη απάντηση (LOA) από το Κογκρέσο για τα μαχητικά 5ης γενιάς F-35.

Και την ίδια στιγμή ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ πρέπει να «στρώσουν» από τώρα το έδαφος ώστε όταν φτάσουμε στο 2028 και μετά τα πάντα να είναι έτοιμα στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας.

Σχεδόν από τότε που είχε αποφασιστεί το εξελικτικό βήμα της πολεμικής αεροπορίας στην 5η γενιά μαχητικών με τις πραγματικές stealth δυνατότητες, η 117 πτέρυγα μάχης θεωρούνταν το φαβορί για την μετατροπή της στην πιο προηγμένη βάση.

Και από φιλοξενούσα τα θρυλικά και αξιόπιστα F-4 Phantom, στα τέλη της δεκαετίας θα πετούν από εκεί τα νέα αεροσκάφη F-35.

Η επισημοποίηση της απόφασης για την stealth βάση έγινε γνωστή δια στόματος του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος περιόδευσε στην Ηλεία αλλά αποκάλυψε τα επόμενα σχέδια από την προεκλογική του ομιλία στην Πάτρα.

Πάντως ο σχεδιασμός της πολεμικής αεροπορίας απ’ ότι όλα δείχνουν είναι πως μέχρις ότου τροχοδρομήσουν τα stealth αεροσκάφη στην Ελλάδα, στην 117 πτέρυγα μάχης θα συνεχίσει να χτυπά η «καρδιά» της 338 μοίρας «Άρης» με τα Phantom τα οποία θ’ αποσυρθούν στα τέλη της δεκαετίας.

Την ίδια στιγμή η παλαιότητα των εγκαταστάσεων της 117 πτέρυγας σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις που θέτει η αμερικανική πλευρά για θέματα ασφαλείας, ηλεκτρονικού εξοπλισμού, διαλειτουργικών εγκαταστάσεων, κ.α., φέρνουν ήδη προ των πυλών την απαιτητική αλλαγή σελίδας για την πολεμική αεροπορία.

Ακόμη και η θέση που θα χει στο μέλλον κάθε stealth μαχητικό πρέπει από τώρα να προκαθοριστεί κι εκεί ακριβώς- είτε αυτή είναι shelter είτε εξωτερική- θα πρέπει να διαθέτει οπτική ίνα μιας και το κάθε αεροσκάφος με την επιστροφή του στην βάση, μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας θα ελέγχεται και βεβαίως θα δίνει στην μητρική ηλεκτρονική βάση όλα τα δεδομένα.

Μάλιστα τα πάντα όπως έχει ξεκαθαριστεί από την ελληνική πλευρά θα δημιουργηθούν υπό την επίβλεψη του Γενικού Επιτελείου και του αεροπορικού επιτελείου, διότι τα λεγόμενα SSI ( Security of Supply and Imformation) θεωρήθηκαν περιττά από την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής άμυνας.

Πάντως με την άφιξη της επιστολής- απάντησης από το Κογκρέσο (Letter of Availability), η Αθήνα θα γνωρίζει κάθε λεπτομέρεια της αμερικανικής πρότασης με την οποία η Αθήνα θα βρίσκεται στην είσοδο του club της 5ης γενιάς.

Σε πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρονταν ότι η Ελλάδα θα προμηθευτεί 30 F-35.

Το ελληνικό αίτημα αφορά 20+20 αεροσκάφη 5ης γενιάς και η άφιξη της απάντησης από το Κογκρέσο κατ ουσία μεταφράζεται και ως εκκίνηση των συζητήσεων για την προετοιμασία συμβασιοποίησης.

Σε παγκόσμιο επίπεδο ήδη πετούν περισσότερα από 860 stealth μαχητικά σε 21 χώρες, ενώ στην Γηραιά Ήπειρο τα F-35 έχουν ξεπεράσει τα 500.

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου