Σημειώνεται ότι η πρόταση της γερμανικής KMW έχει διττή σημασία σε αμυντικό και βιομηχανικό επίπεδο. Η πρόταση περιλαμβάνει τον ριζικό εκσυγχρονισμό των 183 αρμάτων Leopard 2 A4 στο κορυφαίο επίπεδο Leopard 2 A7 (εναλλακτικά προτείνεται και το Trophy με επιπλέον κόστος περί τα 600 εκατομμύρια ευρώ για το σύνολο των αρμάτων) και 190 Leopard 1 A5 με νέα σκοπευτικά καθώς και τη δημιουργία εργοστασίου βάσης στην Ελλάδα.
Το κόστος του εκσυγχρονισμού με βάση τα όσα ζήτησε ο ΕΣ των 183 αρμάτων Leopard 2 A4 και των 190 Leopard 1 A5 ανέρχεται στα 1.3 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ εάν τοποθετηθεί από τη Rafael το Trophy στα 183 άρματα έχει κοστολογηθεί δαπάνη ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ. Σύνολο 1.9 δισεκατομμύρια ευρώ. Η εγκατάσταση και ολοκλήρωση του Trophy στα γερμανικά Leopard-2A7 γίνεται από την KMW (Kraus-Maffei Wegmann), που είναι και η κατασκευάστρια εταιρία των αρμάτων μάχης.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη σύμβαση εγκατάστασης και ολοκλήρωσης συστημάτων Trophy για τον Γερμανικό Στρατό το κόστος για μόλις 17 άρματα Leopard-2 A7 ανήλθε στα 45 εκατομμύρια ευρώ.
Εκτός του εκσυγχρονισμού των αρμάτων μάχης, η γερμανική πλευρά (Rheinmetall) ενδιαφέρεται και το μελλοντικό πρόγραμμα νέων ΤΟΜΑ για τον ΕΣ. Όπως είχε αναφέρει το DefenceReview.gr στις 19 Αυγούστου 2021 σε άρθρο με τίτλο: «Ελληνικός Στρατός: Πρόταση για προμήθεια Lynx KF41 και μεταχειρισμένα Marder-1A3» η γερμανική Rheinmetall έχει καταθέσει μια άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση.
Όπως αναφέραμε: η πρόταση για τον ΕΣ περιλαμβάνει πρόγραμμα προμήθειας συνολικώς 170 ΤΟΜΑ Lynx KF41 καθώς και 200 Marder 1 A3. Σημειώνεται, ότι η γερμανική εταιρεία Rheinmetall διαθέτει ετοιμοπαράδοτα περί τα 200 Marder 1 A3. Ταυτοχρόνως με την απόκτηση των μεταχειρισμένων Marder ο ΕΣ με κόστος περί τις 500.000 ευρώ ανά όχημα μπορεί να εκσυγχρονίσει καθιστώντας τα εξαιρετικά αξιόμαχα και σύγχρονα με μια σειρά από βελτιώσεις που προτείνονται (νέο πύργο, νέα σκοπευτικά, καινούργια θωράκιση).
Παράλληλα με τα δύο προγράμματα απόκτησης νέου και μεταχειρισμένου υλικού η γερμανική πρόταση προτείνει χρηματοδότηση του προγράμματος μέσω δανειοδότησης καθώς και μια σειρά από βιομηχανικές επενδύσεις στη χώρα μας ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή μεταφορά τεχνογνωσίας και εγχώρια προστιθέμενη αξία. Στις ίδιες εγκατάστάσεις που θα κατασκευαστούν εκ του μηδενός δύναται να λάβουν χώρα εργασίες κατασκευής φορτηγών και πλειάδας οχημάτων για τον Ελληνικό Στρατό.
Τέλος ένα ακόμη δυνητικό πρόγραμμα για τους Γερμανούς στο οποίο έχουν να παρουσιάσουν εξαιρετικές προτάσεις και επιλογές είναι η ολική αναβάθμιση του τροχαίου υλικού του Στρατού Ξηράς.
Οι Γερμανικές προτάσεις έχουν αξιολογηθεί ιδιαιτέρως θετικά από τον ΕΣ καθώς και από τη πολιτική ηγεσία αφού προβλέπονται ευέλικτες χρηματοδοτικές λύσεις καθώς και μεγάλη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας με επενδύσεις στη χώρα μας.
ΠΗΓΗ defencereview
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου