Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Το πολιτικό σύστημα έμαθε στο σκύψιμο μπροστά στον Τούρκο(Βίντεο)

Σάββας Καλεντερίδης: Το πολιτικό σύστημα έχει μάθει στο σκύψιμο και στο γονάτισμα μπροστά στον Τούρκο. Οι Έλληνες να σηκωθούν όρθιοι, να σηκώσουν το κεφάλι. Και τότε, ΝΑΙ, θα έχουν την καλύτερη απάντηση οι Τούρκοι.

Στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους, ένα θέμα το οποίο αναμένεται να προωθήσει η Άγκυρα μίλησε ο Σάββας Καλεντερίδης.
Ο γεωπολιτικός αναλυτής, συγγραφέας, αρθρογράφος, εκδότης και επικεφαλής του www.infognomonpolitics.gr, Σάββας Καλεντερίδης, στην εκπομπή “Ραντάρ” που παρουσιάζει ο διευθυντής του Alpha Radio, Τάκης Χατζής, στις 11 Φεβρουαρίου 2022.

Συντονιστείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube: 



Η κατάσταση είναι σοβαρή. Δύο πράγματα θέλω να επισημάνω. Υπάρχει ένα στάδιο που ονομάζεται μεταβατικό για την Ελλάδα. Από το 1974 μέχρι σήμερα, για λόγους που δεν είναι της παρούσης, η Ελλάδα ακολούθησε την πολιτική του κατευνασμού και των συνεχών υποχωρήσεων απέναντι στις διεκδικήσεις και τις αιτιάσεις της Τουρκίας. Δεν δίναμε πάντα τις σωστές απαντήσεις και θα επανέλθω σε αυτό.

Το δεύτερο στάδιο. Για αυτό πήραμε τις φρεγάτες και τα Rafale. Εκτιμώ, ότι θα περάσουμε στη φάση της αποτροπής. Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο στάδιο, αφενός μεν γιατί το ελληνικό κράτος έχει μνήμη. Και οι κυβερνήσεις και το πολιτικό σύστημα έχουν μάθει στο σκύψιμο και στο γονάτισμα μπροστά στον Τούρκο.

Λυπάμε που το λέω, αλλά έτσι είναι. Για να σηκωθείς όρθιος και να αποκρούσεις τις τουρκικές απειλές πρέπει να αλλάξει όλο το πολιτικό σύστημα, η νοοτροπία των πολιτικών, οι φορείς που του δίνουν τις έκθεσεις για το πως και τι και η ίδια η ελληνική κοινωνία.

Μέχρι να πάμε στην αποτροπή.

Εκτιμώ, ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί αυτό ακριβώς το μεσοδιάστημα.

Το άλλο θέμα που θέλω να τονίσω, είναι η ποιοτική αλλαγή της τουρκικής επιχειρηματολογίας.

Κατά την άποψή μου δεν είναι το πιο επικίνδυνο αυτό που λένε οι Τούρκοι, είτε πολεμικά πλοία είτε πολεμικά αεροσκάφη να προσεγγίσουν τα νησιά. Το πιο επικίνδυνο είναι, ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει η Τουρκία διάβημα ή φάκελο με τις θέσεις της σε όλες τις χώρες που έχουν υπογράψει τη συνθήκη της Λωζάνης. Να καταγγείλει δηλαδή την Ελλάδα, ότι παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης και να οδηγηθούμε σε ένα αδιέξοδο.

Είτε να δεχθούμε αφόρητες πιέσεις για να συρθούμε σε διάλογο, είτε η Τουρκία να προσπαθήσει αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης που αυτό θα ήταν καταστροφικό. Θα προκαλέσει τεκτονικές αλλαγές στην περιοχή.

Μας το είπε στην ουσία ο Τσαβούσογλου. «Θα πούμε σε όλες τις χώρες που έχουμε υπογράψει, ότι η Ελλάδα παραβιάζει». Γιατί φτάσαμε όμως εδώ κύριε Χατζή.

Εδώ και δεκαετίες, για να πω και επακριβώς, από τις αρχές του 2000, γράφαμε και ο ομιλών και λέγαμε «μή στέλνετε παρατηρητές στις ασκήσεις της Τουρκίας, που γίνονται καταφανώς για να καταλάβουν ελληνικό νησί. Είναι εφαρμογές σχεδίου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Διότι έτσι τους νομιμοποιούμε.

Τουναντίον, στείλτε διαβήματα σε όσες χώρες στέλνουν παρατηρητές σε αυτές τις ασκήσεις. Δηλαδή, η Ελλάδα έπρεπε να καταγγέλει συνεχώς, κυρίως στο ΝΑΤΟ, την επιθετικότητα της Τουρκίας, με τη Στρατιά Αιγαίου, με τα αποβατικά και με τις επιθετικές ασκήσεις που κάνει.

Αν το είχε κάνει χρόνια τώρα η Ελλάδα, αφενός θα είχαν ενημερωθεί σύμμαχοι και εχθροί και αφετέρου θα είχαμε δημιουργήσει ήδη το κατάλληλο οπλοστάσιο, για να αποκρούσουμε την τουρκική επιχειρηματολογία. Διότι κ. Χατζή, κάθε χρόνο, Μάιο-Ιούνιο, η Τουρκία κάνει δύο μεγάλες ασκήσεις, τον “Θαλασσόλυκο” και την “Έφεσσο” συνδεδυασμένες, με τις οποίες αποκλείει όλο το Αιγαίο από την ελληνική πολεμική αεροπορία και το ναυτικό και κάνει αποκλεισμό των νησιών και στη συνέχεια κάνει αποβατική άσκηση στο νησί.

Δηλαδή μπροστά στα ματια μας έχουν αποβατικό στόλο. Πού θα κάνει απόβαση η Τουρκία; Στη Γουαδαλούπη ή στη Μάλτα; Αφορά ελληνικό νησί. Είμαστε στο ΝΑΤΟ. Μας απειλεί μια χώρα που είμαστε στο ίδιο τραπέζι. Τί κάνουν τόσα χρόνια οι διπλωμάτες μας; Οι ΥΠΕΞ; Οι στρατιωτικοί που μας εκπροσωπούν στο ΝΑΤΟ; Γιατί δεν καταγγέλουν την τουρκική επιθετικότητα; Για να φτάσουμε στο τέλος να χρωστάμε κιόλας.

Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα;

Τα βήματα σας τα είπα πριν από λίγο. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να βγάλει από τα συρτάρια της πιθανότατα απόρρητα στοιχεία που έχει για την τουρκική επιθετικότητα. Μόνο τα βίντεο που έχουν κάνει οι Τούρκοι από τις ασκήσεις. Να τα ταξινομήσει σωστά, να τα βάλει τον αριθμό των αποβατικών, τον αριθμό των λεμβών εφόδου που έχει η Τουρκία. Τον αριθμό πυροβόλων μεγάλου βεληνεκούς που έχει στη Μενεμένη και στον Μπορνόβα, στη Σμύρνη και να ρωτήσει αυτούς τους αποδέκτες, για ποιους τα έχει αυτά τα πυροβόλα. Δεν είναι επιθετικά;

Η Ελλάδα έχει στρατό στα νησιά του Αιγαίου. Γιατί δεν έχουμε στρατό στη Ζάκυνθο; Έχουμε τρελαθεί ξαφνικά, να κάνουμε τόσα έξοδα και να γεμίζουμε στρατό τα νησιά μας;

Έχουμε επιχειρήματα λοιπόν, να τα βάλουν κάτω. Να βάλουν το μυαλό τους να δουλέψει και κυρίως, από γονυπετείς οι Έλληνες να σηκωθούν όρθιοι, να σηκώσουν το κεφάλι. Και τότε, ΝΑΙ, θα έχουν την καλύτερη απάντηση οι Τούρκοι.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει απειλή. Αλλά έχουμε και επιχειρήματα και ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Να εγκαταλείψουν τη λογική του ΕΛΙΑΜΕΠ που έφερε την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού.

Δεν λέω, να γίνουμε γεράκια του πολέμου. Ένα απλό πράγμα. Να υπερασπιστούμε με όποιον τρόπο μπορούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία.

Αυτό το απλό. Τίποτα άλλο.

ΠΗΓΗ  infognomonpolitics

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου