Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

Μήπως ρίχθηκε στα σκουπίδια η επιστολή Αναστασιάδη;

 

Μπορεί να καταγραφεί ως ένα σημαντικό έγγραφο η επιστολή που έστειλε στον Τατάρ ο Αναστασιάδης για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Όμως, η τουρκική πλευρά δεν τη συζήτησε καν. Την έσκισε και την πέταξε. 

Και σίγουρα το έκανε αυτό αφότου μίλησε με την Άγκυρα. Αν η Άγκυρα της είπε «μην δίνετε σημασία, αγνοείστε την», που όπως γίνεται αντιληπτό έτσι έγινε, εκείνη την αγνόησε. Η Τουρκία δεν έχει καθόλου πρόθεση να αρχίσει μιαν νέα διαπραγματευτική διαδικασία. Αφότου έκλεισε εντελώς την πόρτα των διαπραγματεύσεων προβάλλοντας τον όρο της αποδοχής των δύο κρατών, μήπως μπορεί να την ανοίξει ξανά έτσι εύκολα; Ειδικά από τον Ταγίπ Ερντογάν, μην το περιμένετε καθόλου αυτό. Ετοιμάζεται για νέες επιθέσεις ο Ερντογάν, ο οποίος παραχαϊδεύτηκε πιο πολύ εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αμερικής μετά τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Μέσα σε αυτό το κλίμα, δεν παρέλειψε να ρίξει ένα χαστούκι και στην Ελλάδα. Τι λέει; Τα ελληνικά αεροπλάνα τους παρενοχλούν κάθε τόσο, λέει. Έριξε την απειλή του. Είπε: «Σύνελθε. Δεν παίρνεις καθόλου μαθήματα από την ιστορία;» Και είπε και το άλλο: «Χαλάσαμε τη συμφωνία στρατηγικού συμβουλίου ανώτατου επιπέδου με την Ελλάδα. Δεν θα διεξάγουμε διμερείς συναντήσεις μαζί της πλέον. Αυτή η Ελλάδα δεν θα έρθει στον σωστό δρόμο». Πολύ ατρόμητος. Πολύ αναίσχυντος. Ετοιμάζεται ξανά για επίθεση και στη Συρία. Πάλι θα διεξάγει εκκαθάριση τρομοκρατών εκεί, λέει. Αν η Αμερική δεν λέει τίποτα, αν η Ρωσία δεν λέει τίποτα, αν η Ευρώπη δεν λέει τίποτα, θα το κάνει! Λέει το εξής: «Περνούμε σε μια νέα φάση της απόφασής μας να δημιουργήσουμε περιοχή ασφαλείας σε βάθος 30 χιλιομέτρων μέσα στη Συρία. Καθαρίζουμε από τους τρομοκράτες τις Τελ Ριφάτ και Μούμπιτς».

Ο Ερντογάν, ο οποίος μετατρέπει σε πιο επιθετική την επιθετική του πολιτική, μήπως τώρα θα γυρίσει καθόλου να κοιτάξει την επιστολή του Αναστασιάδη στον Τατάρ; Ενόσω ανακοινώνεται στις δημοσκοπήσεις ότι χάνει ψήφους, κάνει πιο κατακτητικές εθνικιστικές κινήσεις. Με αυτές τις κινήσεις καταφέρνει να σβήσει τη φωτιά της αντιπολίτευσης. Διότι η αντιπολίτευση είναι πιο οπαδός των κατακτήσεων από τον ίδιο.

Μέχρι σήμερα παρέμεινε σιωπηλή και η αντιπολίτευσή μας για τις προτάσεις του Αναστασιάδη. Ουσιαστικά, ακόμα είναι σιωπηλή. Μόνο από το CTP λέχθηκε κάτι. Υποστηρίζει τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Και εκφράζει την πεποίθηση ότι θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, ειδικά το διεθνές άνοιγμα του αεροδρομίου Ερτζιάν και του λιμανιού Αμμοχώστου. «Σε περίπτωση που γίνει αποδεχτό αυτό, θα ανοίξει η πόρτα των εξαγωγών και θα πραγματοποιηθούν μεγάλα ανοίγματα στον τουρισμό», λέει. Στη δήλωση του  CTP δεν αναφέρεται η λέξη «Βαρώσι». Την αναζήτησα ειδικά, όμως δεν μπόρεσα να τη βρω. Δηλαδή, δεν λέει «υποστηρίζουμε τη μεταβίβαση του Βαρωσιού στους νόμιμους ιδιοκτήτες του έναντι του ανοίγματος αυτών των λιμανιών». Ή δεν μπορεί να το πει. Όμως, αφού αντικρύζει θετικά το άνοιγμα των λιμανιών, σίγουρα δεν αντιτίθεται και στην επιστροφή του Βαρωσιού.

Ανέμενα από το CTP να εκφράσει την άποψή του και για την πρόταση Αναστασιάδη σε σχέση με το φυσικό αέριο. Είναι εντάξει ή δεν είναι; Δεν την είπε. Ο Αναστασιάδης λέει ότι ακόμα και αν δεν επιτευχθεί η τελική λύση, θα κατατίθεται σε έναν λογαριασμό το μερίδιο της τουρκοκυπριακής κοινότητας στο φυσικό αέριο. Αυτό δεν είναι κάτι νέο. Ουσιαστικά, αυτές οι προτάσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν σοβαρό πνεύμονα για την κοινότητά μας, η οποία έπιασε πάτο. Καλά, ποιος τις απορρίπτει; Η Τουρκία! Δεν υπάρχει οποιαδήποτε κριτική από το CTP πάνω και σε αυτό το θέμα. Μήπως το CTP δεν γνωρίζει ότι η αποδοχή ή μη αυτών των προτάσεων εξαρτάται από την Τουρκία και όχι από τον Τατάρ; Το ζήτημα δεν είναι να ξεπεραστεί το εμπόδιο του Τατάρ. Το ουσιαστικό ζήτημα είναι να ξεπεραστεί το εμπόδιο της Τουρκίας. Η Τουρκία μας εμπόδισε να καθίσουμε ξανά σε διαπραγματεύσεις. Η Τουρκία μας εμπόδισε να συζητήσουμε το πακέτο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Τότε; Αν συνεχίσουμε να παραμένουμε ως οι καημένοι όμηροι της Τουρκίας, πώς θα σωθούμε; Ή μήπως συνηθίσαμε τόσο πολύ την ομηρία που δεν θέλουμε να σωθούμε από αυτήν;

ΠΗΓΗ https://politis.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου