Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

Λιβύη: «Ήρθε η ώρα να επέμβει το NATO – Να αναλάβει την ευθύνη για το κενό ασφαλείας που άφησε»

 

Μέλος του Ύπατου Συμβουλίου της Επικρατείας της Λιβύης (HCS), ο Ιντρίς Μπουφαΐντ, κάλεσε σήμερα το NATO να επέμβει στη Λιβύη «στρατιωτικά ή ειρηνικά» για να απομακρύνει τους μισθοφόρους από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.

Ο Μπουφαΐντ είπε ότι «είναι καιρός το NATO να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για το κενό ασφαλείας που έχει αφήσει στη Λιβύη και να τερματίσει την παρουσία εγκληματιών μισθοφόρων στη χώρα».

Προέτρεψε το Προεδρικό Συμβούλιο της Λιβύης, την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) και τον Υπουργό Εξωτερικών να ζητήσουν την παρέμβαση.

«Το NATO έχει συμβάλει τα μέγιστα στο να αφήσει ένα τρομερό κενό ασφαλείας στη χώρα μας. Θα πρέπει να φέρει την ευθύνη απέναντι στους μισθοφόρους που αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας μας», είπε ο Μπουφαΐντ.

«Πολλοί ξένοι μαχητές σταθμεύουν στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων της ομάδας Wagner, Σουδανών και Σύριων», είπε. Ο Μπουφαΐντ ανέφερε την πρόσφατη έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας που επιβεβαιώνει την απειλή μισθοφόρων στη Λιβύη.

Τον Ιανουάριο του 2022, ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι ο πόλεμος που διεξήγαγαν οι δυτικές δυνάμεις το 2011 εναντίον των δυνάμεων του Λίβυου Μουάμερ Καντάφι έγινε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι του NATO.

Μετά από μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ρωσίας-NATO στις Βρυξέλλες, ο Στόλτενμπεργκ είπε, «ήταν, πρώτα απ’ όλα, μια πρωτοβουλία της ΕΕ. Μόνο μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι ζήτησαν βοήθεια και το ΝΑΤΟ παρείχε υποστήριξη στους συμμάχους στις επιχειρήσεις στη Λιβύη».

Με πληροφορίες από: Libya Review / Φωτογραφία αρχείου Reuters

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου