Αντίμετρα στον αμερικανικό Νόμο για τη Μείωση του Πληθωρισμού (IRA) ο οποίος πλήττει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών βιομηχανιών αποφάσισαν να λάβουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη χθεσινή σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης προκειμένου να υποστηρίξουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία απέναντι στην ενεργειακή κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αμερικανική κούρσα επιδοτήσεων. Για τους λόγους αυτούς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να υποβάλει στις αρχές του 2023 στρατηγική της ΕΕ για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας.
«Υπό το πρίσμα των επιπτώσεων των υψηλών τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό να διαφυλαχθεί η οικονομική, βιομηχανική και τεχνολογική βάση της Ευρώπης και να διατηρηθούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, υπογραμμίζει δε ότι το σημερινό παγκόσμιο πλαίσιο, μιας φιλόδοξης ευρωπαϊκής βιομηχανικής πολιτικής που θα προετοιμάζει την οικονομία της Ευρώπης για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και θα μειώνει τις στρατηγικές εξαρτήσεις, ιδίως στους πιο ευαίσθητους τομείς, διασφαλίζοντας παράλληλα ισότιμους όρους ανταγωνισμού».
Πέραν των βραχυπρόθεσμων μέτρων, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει υπόψη τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις, ιδίως το χάσμα ανάμεσα στην Ευρώπη και τους παγκόσμιους ανταγωνιστές της όσον αφορά την ανάπτυξη και την καινοτομία τονίζεται και καλεί την Επιτροπή να υποβάλει στις αρχές του 2023 στρατηγική της ΕΕ για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας.
Για το αμερικάνικο νομοσχέδιο και τον κίνδυνο της αποβιομηχανοποίησης της Ευρώπης μίλησε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της συνόδου του Συμβουλίου της Ευρώπης λέγοντας πως πράγματι η αμερικανική παρέμβαση η οποία φέρει μεν το όνομα «Νομοσχέδιο για τον Περιορισμό του Πληθωρισμού», ουσιαστικά είναι μία μεγάλη κρατική στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις καθαρές τεχνολογίες και σημείωσε πως και ο ίδιος στο Συμβούλιο υπερθεμάτισε υπέρ της άποψης ότι «δεν μπορούμε να μένουμε ακίνητοι και να βλέπουμε πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες να μετακινούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή απλά αυτές έχουν τη δυνατότητα να δώσουν ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο κινήτρων από ό,τι μπορούμε εμείς στην Ευρώπη».
Αναφερόμενος στην εντολή που δόθηκε στην Επιτροπή, εξέφρασε την ελπίδα ότι πολύ σύντομα, στα τέλη Ιανουαρίου να καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις.
«Εκτιμώ ότι μπορεί να έχουμε έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Φεβρουάριο και το λέω αυτό διότι δεν μπορούμε να χάσουμε χρόνο. Οι εταιρείες βλέπουν, συγκρίνουν την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης με αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών και αν δεν κινηθούμε γρήγορα, φοβάμαι ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα ευρωπαϊκής αποβιομηχάνισης. Αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά συνολικά την Ευρώπη» είπε.
Τόνισε δε πως «πρέπει να βάλουμε και άλλα λεφτά στο ευρωπαϊκό τραπέζι».
«Δεν έχουν όλες οι χώρες τις ίδιες δυνατότητες να στηρίξουν την εγχώρια βιομηχανία τους, γι′ αυτό και θα εξακολουθώ να επιμένω ότι πρέπει να αυξήσουμε την ευρωπαϊκή αντίδραση. Για να το πω πολύ απλά: να βάλουμε και άλλα ευρωπαϊκά λεφτά στο τραπέζι» τόνισε.
Είχε προηγηθεί η επιστολή της επικεφαλής της Κομισιόν προς τους 27 στην οποία ζητούσε αλλαγή πλεύσης στην επενδυτική πολιτική της ΕΕ ως απάντηση στο αμερικανικό πρόγραμμα των 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναλύοντας την υπάρχουσα ενεργειακή κρίση και ζητώντας έναν νέο ρόλο της Ε.Ε., στην παγκόσμια σκηνή.
Στην επιστολή της προανήγγειλε τα σχέδια της για την ίδρυση ενός νέου επενδυτικού ταμείου με την ονομασία Sovereign fund για την ανάπτυξη κοινής βιομηχανικής πολιτικής και αύξηση των επενδύσεων στα προγράμματα έρευνας και καινοτομίας σε ευρωπαϊκή κλίμακα: υδρογόνο, ημιαγωγοί, κβαντική πληροφορική, τεχνητή νοημοσύνη και όπου αλλού η Ευρώπη μπορεί να πρωτοστατήσει και να καταστήσει κυρίαρχος παίκτης στη διεθνή σκηνή προλαβαίνοντας τις εξελίξεις και τους ανταγωνιστές όπως τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ινδία.
ΠΗΓΗ huffingtonpost
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου