Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Εδώ και τώρα επιστροφή της Αμμοχώστου

Από το Ο Φιλελεύθερος

Kινητικότητα στο θέμα της Αμμοχώστου διεκδικούν οι Αμμοχωστιανοί διαμηνύοντας ότι έτσι δημιουργούνται γέφυρες και καλλιεργείται κουλτούρα για την προώθηση της λύσης του Κυπριακού. Ο δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης Αλέξης Γαλανός τόνισε πως η Αμμόχωστος δεν είναι ένα απλό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, δεν είναι ένα μέρος του εδαφικού αλλά είναι ένα ιδιαίτερο θέμα το οποίο αφορά αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εξέφρασε πικρία γιατί υποβαθμίστηκε κατά καιρούς το θέμα της Αμμοχώστου, ενώ θα μπορούσε να είχε προβληθεί και να ήταν η σημαία για το Κυπριακό.
Ο κ. Γαλανός χαρακτήρισε ολέθριο το σύνθημα περί Αμμοχωστοποίησης του Κυπριακού εκτιμώντας ότι μόνο κακό έκαμε, διαίρεσε τον λαό και εξυπηρέτησε τα τουρκικά σχέδια. Τόνισε ότι τώρα είναι η ώρα για επαναφορά της πρότασης για είσοδο στην κατεχόμενη πόλη ομάδας εμπειρογνωμόνων, που θα εκπονήσουν μελέτη για την ανοικοδόμηση της πόλης και κάλεσε την ηγεσία του τόπου να θέσει θέμα Αμμοχώστου και εφαρμογής των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Αμμοχωστιανός δήμαρχος επεσήμανε ότι υπάρχει ανησυχία ανάμεσα στον κόσμο και θα είναι τραγικό αν αφεθεί να εποικιστεί η Αμμόχωστος, κάτι που η Τουρκία δεν έχει ακόμη τη δυνατότητα να πράξει ένεκα διεθνών πιέσεων.

Οι δηλώσεις Γαλανού έγιναν ενόψει της αντικατοχικής εκδήλωσης του Δήμου Αμμοχώστου που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο στις 8.30 το βράδυ στη Δερύνεια με κύριο ομιλητή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Ο δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης κάλεσε τους Αμμοχωστιανούς αλλά και όλους τους πολίτες να μετάσχουν στο συναπάντημα Αμμοχωστιανών. «Καλούμε τους συμπολίτες μας να παρευρεθούν διότι φέτος είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονιά. Χρειαζόμαστε τη συμπαράσταση τους στην προσπάθεια να γίνει κάτι για την πόλη μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η παρουσία των συμπολιτών μας στην εκδήλωση είναι πιο πολύτιμη από τις αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Ανέφερε ότι αναμένουν με αγωνία να τους ενημερώσει ο Πρόεδρος τι μπορεί να γίνει με την Αμμόχωστο και έκανε λόγο για μηνύματα που δεν είναι πολύ αισιόδοξα. «Έχουμε κάποιο μήνυμα από τον ΓΓ του ΟΗΕ», όπως είπε, ότι αν θέλουμε μπορεί να τεθεί θέμα Αμμοχώστου για συζήτηση, προσθέτοντας ότι αν υπάρξει κινητικότητα στο θέμα της Αμμοχώστου «δημιουργούνται γέφυρες και δημιουργείται κουλτούρα για να προχωρήσουμε στο θέμα της λύσης του Κυπριακού».

Ο προσφυγικός κόσμος, ανέφερε ο κ. Γαλανός, κρατά ψηλά τη σημαία του αγώνα γιατί είναι αυτός που υποφέρει κάνοντας λόγο για ένα κόσμο δύο ταχυτήτων. Όπως εξήγησε, από τη μια υπάρχει μια Κύπρος που ακμάζει και από την άλλη ο προσφυγικός κόσμος χάνεται.
Ο Δήμος Αμμοχώστου θα διαθέσει δωρεάν λεωφορεία από Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα για τη μεταφορά όσων επιθυμούν να παραστούν στην αντικατοχική του εκδήλωση.

«Πιο κοντά στην πόλη μας με την διάνοιξη του οδοφράγματος Δερύνειας»

Για το θέμα της διάνοιξης του οδοφράγματος της Δερύνειας, ο κ. Γαλανός εξέφρασε τη στήριξη του δήμου προς την Κυβέρνηση η οποία δεσμεύτηκε, όπως είπε, σε αυτό το θέμα.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποια ερωτηματικά», είπε, προσθέτοντας ότι το μόνο εμπόδιο αυτή τη στιγμή στη διάνοιξη του οδοφράγματος είναι η επιμονή της τουρκικής πλευράς να διατηρήσει το οδόφραγμα της ως έχει.  Είπε ακόμη ότι για την τουρκική πλευρά το οδόφραγμα έχει και κατασκοπευτικό ρόλο και ίσως αυτός να είναι ο λόγος που δεν ανοίγει. «Εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι η διάνοιξη του οδοφράγματος θα μας φέρει πιο κοντά στην επιστροφή στην πόλη μας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι κίνητρο το άνοιγμα του οδοφράγματος και όχι αντικίνητρο», είπε.

«Μπορεί να υπάρχουν κάποιοι φίλοι και όλοι να σκεφτόμαστε ότι οι επιχειρήσεις, οι πολλές δουλειές, το πολύ εμπόριο, να μην βοηθά σαν κίνητρο για λύση του Κυπριακού. Όπως έχουν όμως τα πράγματα, θα είμαστε πάρα πολύ εκτεθειμένοι, η δική μας πλευρά, αν δεν προχωρήσουμε». Εμείς στεκόμαστε δίπλα στην Κυβέρνηση, παρά τις πιθανές επιφυλάξεις, στο άνοιγμα του οδοφράγματος, κατέληξε. 

ΠΗΓΗ Ο Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου