Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

Άριστες οι σχέσεις Αθήνας-Λευκωσίας - Την αναδάσωση της Ρόδου αναλαμβάνει η Κύπρος

EUROKINSSI/Σταύρος Ιωαννίδης

Με την εξαγγελία διά στόματος του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, ότι η Κύπρος θα αναλάβει το κόστος αναδάσωσης των περιοχών που έχουν πληγεί από τις φωτιές στη Ρόδο, ξεκίνησε η κοινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Υπήρξε άλλωστε μεγάλο ενδιαφέρον από Κύπριους πολίτες και επιχειρηματίες να συμμετάσχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία», είπε ο Κύπριος Πρόεδρος, κάνοντας αναφορά στους ιδιαίτερους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Παράλληλα, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του κυπριακού λαού για την απώλεια των δύο αξιωματικών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Για το ζήτημα του μεταναστευτικού, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι δεν είναι αποκλειστική υπόθεση των κρατών, ενώ έκανε γνωστό ότι θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Για το Κυπριακό τόνισε ότι συζήτησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου και την επανέναρξη των συνομιλιών. Τέλος, για την Τουρκία σημείωσε πως αξιολογούνται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι εξελίξεις στη χώρα μετά τις εκλογές, ενώ καλωσόρισε την επιθυμία ενίσχυσης των ευρωτουρκικών σχέσεων.

«Όσο κι αν κάποιοι είτε στην Αθήνα είτε στη Λευκωσία "βλέπουν" για δικούς τους λόγους διαφορές μεταξύ μας, οι στόχοι και οι επιδιώξεις μας είναι κοινοί, όπως και ο τρόπος και τα μέσα για να πετύχουμε τους στόχους. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Τουρκία μετά τις εκλογές και καλωσορίζουμε τις δημόσιες τοποθετήσεις της Άγκυρας για την επιθυμία ενίσχυσης των ευρωτουρκικών σχέσεων» ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι είναι καθοριστικής σημασίας ο ρόλος του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Από πλευράς του ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Χριστοδουλίδη για την απόφαση της Κύπρου να αναλάβει το κόστος αναδάσωσης της Ρόδου και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί στο νησί το ανώτατο συμβούλιο Ελλάδας - Κύπρου στις 11 και 12 Οκτωβρίου. Σημείωσε ότι η Ελλάδα αναβαθμίζεται γεωπολιτικά και κοινό της μέλημα είναι ο τερματισμός της κατοχής στην Κύπρο και η δίκαιη επίλυση του Κυπριακού. «Αθήνα και Λευκωσία συνεχίζουν σε απόλυτο συντονισμό» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Τόνισε ότι θα πρέπει να αγκαλιάσουμε τη διαφαινόμενη βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπό την προϋπόθεση να είναι σταδιακή. «Δεν σημαίνει ότι η Τουρκία έχει ουσιαστικά μεταβάλει την πολιτική της, όμως η Ελλάδα έχει την αυτοπεποίθηση να εξαντλήσει κάθε περιθώριο στη βελτίωση των διμερών σχέσεων» πρόσθεσε.

«Αθήνα και Λευκωσία, Λευκωσία και Αθήνα, συνεχίζουν σε απόλυτο συντονισμό είτε σε επίπεδο ΕΕ, Ηνωμένων Εθνών και στο επίπεδο διμερών και πολυμερών επαφών μας να διεκδικούμε μια δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση, διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Αυτές οι αποφάσεις ήταν, είναι και θα παραμείνουν ο οδηγός μας. Στον 21ο αιώνα δεν γίνεται να παραμένει ανοιχτή αυτή η ιστορική πληγή που εξακολουθεί να αιμορραγεί σε μια ανεξάρτητη χώρα. Δεν μπορεί να είναι ανεκτή ούτε η παρουσία κατοχικού στρατού σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, ούτε το ξεπερασμένο σύστημα των εγγυήσεων του δικαιώματος επέμβασης τρίτων στις υποθέσεις του. Για αυτό και είναι εκτός ατζέντας συζήτησης κάθε διχοτομική σκέψη περί δύο κρατών» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Είναι καιρός να ισχύσει σε ολόκληρο το νησί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ο μόνος τρόπος, όπως είπες, είναι να ξεκινήσουν και πάλι υπό την αιγίδα του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών οι διαπραγματεύσεις» πρόσθεσε. «Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε πιο στενά και για την εφαρμογή των συμπερασμάτων του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ένα κείμενο το οποίο για πρώτη φορά εκφράζει την ετοιμότητα της ΕΕ να αναλάβει ενεργό ρόλο στηρίζοντας αυτήν τη διαπραγματευτική διαδικασία σε όλα τα στάδια και με όλα τα κατάλληλα μέσα» ανέφερε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι η διαφαινόμενη βελτίωση και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στις ευρωτουρκικές σχέσεις είναι μια ευκαιρία την οποία θα πρέπει να την αγκαλιάσουμε, υπό την προϋπόθεση να είναι σταδιακή και αναστρέψιμη. «Αυτές οι δύο λέξεις θα αποτελέσουν τον οδηγό σε αυτήν τη νέα προσπάθεια. Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά δεν είμαστε ταυτόχρονα αφελείς» είπε. 

Νωρίτερα στη συνάντηση, διάρκειας μίας και πλέον ώρας που είχαν οι δύο ηγέτες, τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως το Κυπριακό, οι σχέσεις με την Τουρκία, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, η ενέργεια, το μεταναστευτικό και τα σχήματα τριμερούς συνεργασίας.


ΠΗΓΗ https://tomanifesto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου