Με κοινή απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Ελλάδας (ΡΑΕ), η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, γίνεται αποδεκτός ο νέος αυξημένος προϋπολογισμός της EuroAsia Interconnector για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης.

Αρχικά, ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε το 2017 από ΡΑΕΚ και ΡΑΕ αφορούσε ποσό 1,57 δισ., ενώ ο νέος προϋπολογισμός αφορά ποσό 1,94 δισ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να καλύψει μέσω χορηγίας από τον Μηχανισμό Συνδέοντας την Ευρώπη ποσό 657 εκατ. ευρώ, ενώ το κυπριακό κράτος θα παραχωρήσει από το Ταμείο Ανάκαμψης πρόσθετο ποσό 100 εκατ.

Το υπόλοιπο κόστος πρέπει να χρηματοδοτηθεί με κεφάλαια που θα εξασφαλίσει από δανεισμό η EuroAsia Interconnector.

Ήδη, υπέβαλε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για δάνειο περίπου 580 εκατ., αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση από την τράπεζα.

Η ιδιωτική εταιρεία έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να εγγυηθεί την παραχώρηση δανείου, αλλά η απόφαση της κυβέρνησης θα ληφθεί εφόσον επιβεβαιωθεί μέσω μελέτης η βιωσιμότητα του έργου και η στρατηγική του σημασία για την Κύπρο.

Μαζί με την αναγνώριση του πρόσθετου κεφαλαιουχικού κόστους, η ΡΑΕΚ και η ΡΑΕ επιβεβαιώνουν με τη σημερινή τους απόφαση τον ήδη συμφωνημένο διασυνοριακό επιμερισμό του κόστους, δηλαδή ότι το 37% του κόστους υλοποίησης κατανέμεται στην Ελλάδα και το 63% στην Κύπρο, χωρίς να υπολογίζονται τα ποσά από τις προαναφερθείσες χορηγίες.

Καθώς το έργο έχει χαρακτηριστεί Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος, θα είναι ρυθμιζόμενο από τις δύο ρυθμιστικές αρχές και το κόστος που αναλογεί στην Κύπρο θα είναι ανακτήσιμο από την εταιρεία, μέσω συνδρομών των καταναλωτών ενέργειας, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν με απόφαση της ΡΑΕΚ σε επόμενο στάδιο.