Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

Φταίνε όλοι οι… άλλοι εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ

 

Γιάννης Τσαπρούνης

Τα έχουμε συζητήσει πολλές φορές. Στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι θα χάσουν και στις δύο επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις η Ν.Δ. διατηρεί προβάδισμα, τουλάχιστον, τεσσάρων - πέντε μονάδων. 

Την ίδια στιγμή, η συντριπτική πλειοψηφία των αναποφάσιστων είχε ψηφίσει Ν.Δ. στις εκλογές του 2019, κάτι που δίνει έξτρα μπόνους στην κυβέρνηση για το εκλογικό αποτέλεσμα.

ΕΙΝΑΙ λογικό ότι ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να βγουν δημοσίως και να πουν ότι θα χάσουν τις εκλογές. Κανείς δεν πάει σε μια μάχη έχοντας αναγνωρίσει την ήττα του. Τα ίδια έλεγαν και στις ευρωεκλογές του 2019 που έχασαν με 10 μονάδες. Τα ίδια και στις εθνικές κάλπες που ηττήθηκαν με 8,5 μονάδες.

ΑΥΤΟ που προσπαθούν να κάνουν, το οποίο είναι επίσης λογικό, είναι να κάνουν διαχείριση της ήττας τους.

ΠΡΙΝ από λίγους μήνες ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να βάλει στη δημόσια συζήτηση τη «θεωρία» περί… αδιάβλητου της κάλπης λόγω των υποκλοπών. Δεν κράτησε για πολύ αυτό το ψευδοαφήγημα. Και αυτό ήταν λογικό, γιατί αν επέμεναν σε αυτό τότε στην ουσία θα είχαν ομολογήσει τη συντριβή τους.

ΑΠΟ προχθές, όμως, ξεκίνησαν να διακινούν μια νέα «θεωρία». Τι είπε η Πόπη Τσαπανίδου; Πως «αν χάσουμε, θα είναι επειδή θα έχει παραπλανηθεί ο κόσμος, γιατί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ καλό. Θα διαπιστώσω ότι θα έχει γίνει πραγματικά πολύ συστηματική δουλειά προπαγάνδας από την πλευρά της κυβέρνησης να φοβηθεί ο κόσμος, να αμφισβητηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ».

ΑΥΤΟ αποτελεί την κλασική μέθοδο «ρίχνω την ευθύνη σε άλλους» για την αποτυχία. Δηλαδή, δεν θα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που θα χάσει, επειδή δεν έπεισε τους πολίτες, αλλά θα φταίει η προπαγάνδα της κυβέρνησης. Μπορεί να φταίνε και οι πολίτες που δεν θα «εκτιμήσουν» το σούπερ ντούπερ πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα και των συντρόφων του.

ΠΩΣ το είπε και ο Χρήστος Σπίρτζης, όταν έπρεπε να απαντήσει για τη νομοθέτηση της λειτουργίας των funds για τα κόκκινα δάνεια επί ΣΥΡΙΖΑ; Δεν τα έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, «τα έφερε ο καπιταλισμός». Τι εννοούσε, ότι πρέπει να γίνουμε Βόρεια Κορέα; Προφανώς όχι. Αλλά δεν είχε την τόλμη να παραδεχθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνος που ψήφισε και εφάρμοσε το νόμο.

ΑΥΤΑ που είπαν η Τσαπανίδου και ο Σπίρτζης αντικατοπτρίζουν το δομικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ. Ολα τα κάνουν τέλεια. Ποτέ δεν κάνουν λάθος. Ποτέ δεν ζητούν συγγνώμη. Για τις αποτυχίες φταίει η τρόικα, η Ν.Δ., ο καπιταλισμός και ο… κακός καιρός. Γι’ αυτό και θα συντριβούν στις κάλπες.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου